Hyppää sisältöön

Korona vähensi työuupumusta, mutta nyt etätyö aiheuttaa apatiaa – tutkimusprofessori: "Työnteosta katoaa kipinä, kun elävät ihmiset puuttuvat"

Joensuun kaupunki päätyi vuorotteluun etä- ja toimistotyön välillä.

Joensuulainen suunnitteluinsinööri Antti Rytkönen työskentelee mielellään sekä kotona että työpaikalla. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Etätyöntekijöiden työuupumus on korona-aikaan vähentynyt. Sen sijaan heitä uhkaa koronan jatkuessa etätyöapatia.

Kotona työskentelystä on kadonnut alkuaikojen uutuudenviehätys ja innostuksen huuma.

Tilalle on tulossa tylsistyminen, sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta.

– Pitkäaikaistutkimuksemme mukaan tylsistyminen on lisääntynyt enemmän kuin varsinainen työuupumus. Työnteosta voi kadota kipinä ja mielekkyys, kun virikkeet ja elävät ihmiset puuttuvat.

Edellinen, koronakeväänä tehty Työterveyslaitoksen tutkimus osoitti, että työhyvinvointi jopa parani. Työn imu lisääntyi ja työuupumuksen ydinoire, krooninen väsymys, väheni.

Myös lääkärissä käynnit ja sairauspoissaolot ovat vähentyneet kautta linjan, kerrotaan yksityisistä lääkärikeskuksista Mehiläisestä, Pihlajalinnasta sekä Terveystalolta.

Osa nauttii etätöistä täysillä, osaa kyllästyttää

Korona-ajan etätyö on muuttunut jo uudeksi normaaliksi. Tavallisuudesta poikkeavaa aikaa on työpaikoilla eletty nyt kahdeksan kuukautta, eikä loppua ole näkyvissä.

Koronan jatkuminen ja pitkän pimeän vuodenajan alkaminen tuo uusia haasteita työnantajille, työntekijöille ja myös työterveyshuollolle. Jaksamiseen on keksittävä uusia keinoja.

Työterveyslaitos tutkii suomalaisten työhyvinvointia seuraavan kerran marras–joulukuussa.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen ei usko, että kovin suuria muutoksia on odotettavissa.

– Odotan mielenkiinnolla seuraavaa seurantaa ja sitä, miten pimeä vuodenaika vaikuttaa. Toisaalta vuodenajassa on hyviäkin puolia. Kun sade ropisee, pystyy hyvin keskittymään töihin.

Hakanen ennakoi, että tylsistymisen kokemus voi edelleen lisääntyä. Pahimmillaan työntekijät jakaantuvat niihin, jotka pitävät edelleen etätyöstä ja joilla menee hyvin sekä niihin, joilla menee heikommin.

Moni kaipaa poteroista pois

Koronapandemian aikana yhteyttä työnantajaan ja työkavereihin pidetään yllä monella tavalla. Työkavereita tavataan työasioiden ohella virtuaalikahvittelun tai jumppahetken merkeissä.

Joensuun kaupungin henkilöstöjohtaja Sari Lempiäinen antaa työntekijöille kiitosta kärsivällisyydestä korona-aikana. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Nämä keinot eivät kuitenkaan enää välttämättä riitä, kun korona jatkuu ja pitkä pimeä painaa päälle. Moni kaipaa jo omaa työpistettä ja läsnäolevia työkavereita.

Joensuun kaupungilla ratkaisuksi on keksitty vuorottelu. Etätöissä olevat työskentelevät välillä kotona ja välillä työpaikalla. Näin tekee muun muassa suunnitteluinsinööri Antti Rytkönen.

– Elokuun loppuun saakka meillä oli pysyvämpi etätyökäytäntö ja sitten sitä kevennettiin. Nyt etätyöpäiviä on yhdestä kolmeen päivään viikossa.

Etätyö on sujunut Antti Rytkösellä mutkattomasti. Vuorottelua kodin ja konttorin välillä hän pitää hyvänä ja virkistävänä järjestelynä.

– Minulle tämä sopii oikein hyvin, kun kuitenkin työyhteisöä ja yhteisiä lounashetkiä kaipaa. Ei ole mukava katsella liikkumattomia naamoja Teamsissa.

Joensuun kaupunki työllistää 2 700 henkilöä. Heistä etätöissä on tällä hetkellä reilut 400 henkilöä.

Vuorottelun järjestämisellä halutaan antaa työntekijöille mahdollisuus tavata myös muita edes joinakin päivinä viikossa, sanoo Joensuun kaupungin henkilöstöjohtaja Sari Lempiäinen.

– Tämä on ollut todella toivottu järjestely, ettei ihan tarvitse kaivautua omiin poteroihin. Työntekijöillä on ihan selvästi patoutunutta tarvetta erilaisille työyhteisön kohtaamisille.

Syksy toi pettymyksen

Etätöihin on jo totuttu, mutta silti niiden jatkuminen kesälomien jälkeen on ollut monelle raskas paikka.

– Kesän jälkeen on alettu haaveilla työpaikalle paluusta ja nyt joudutaan taas olemaan kotona. Se saattoi tulla monelle yllätyksenä, sanoo johtava työterveyspsykologi Jyrki Talvitie Terveystalolta.

Hänen mukaansa jaksamista kannattaa ammentaa niistä työkaluista, jotka olivat käytössä keväälläkin.

– Kannattaa ehkä tehdä ihan listaa niistä asioista, joiden avulla selvisi keväällä. Ihan samoilla keinoilla pärjää tästä eteenpäinkin.

Keinot ovat monelle tuttuja: työn rytmittäminen, kunnolliset ruoka -ja kahvitauot, ulkoilu ja liikunta.

Tämän allekirjoittaa myös joensuulainen suunnitteluinsinööri Antti Rytkönen, joka pitää hyvinvoinnistaan huolta ulkoilemalla ja pelaamalla sählyä.

– Kyllä etätyö vaatii vastuuta ja itsekuria työntekijältä, ettei jämähdä kahdeksaksi tunniksi työtuoliin.

Johtava työterveyspsykologi Jyrki Talvitie muistuttaa työnantajia erityisesti kommunikaatiosta, kun uuteen normaaliin on jo siirrytty.

Johtava työterveyspsykologi Jyrki Talvitie kehottaa ylös, ulos ja lenkille. Kuva: Sami Takkinen / Yle

– Varsinkin luovilla aloilla tarvitaan myös livekontaktia ja läsnäoloa. Yhteisöllisyyden ja riittävän kommunikaation vaaliminen ja varmistaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Aamuruuhkan stressi vähentynyt

Pitkän pimeän vuodenajan, etätyön ja koronan jatkumisen seurauksia työhyvinvointiin on vielä tässä vaiheessa vaikea arvioida.

Seuraavan tutkimuksen tuloksia odotellessa kannattaa nostaa esille myös hyviä asioita, sanoo työterveyspsykologian palvelupäällikkö Susanna Paarlahti Pihlajalinnasta.

– Kun 60 prosenttia kansasta siirtyi etätöihin, ovat stressiperäiset sairauden vähentyneet. Se on vähentänyt esimerkiksi sitä stressiä, mikä syntyy aamuruuhkiin ryntäilystä.

Myös hän korostaa ulkoilun merkitystä pimeään vuodenaikaan.

– Kannattaa hakeutua ulos valoisaan aikaan. Kyllä työntekijä voi ja saa itse rytmittää työpäiväänsä, että ehtii ulkoilla valoisan aikaan.

Susanna Paarlahti korostaa myös sitä, että työpaikalla pitäisi sopia yhteisistä säännöistä, jotta uusista käytännöistä tulisi hyväksyttyjä.

– Esimerkiksi niin, että saa nukkua aamulla pitkään, saa lopettaa aikaisemmin työt tai että saa käydä kesken työpäivän lenkillä. Yhteisesti sovitut pelisäännöt sujuvoittavat työntekoa.

Työterveyspsykologian palvelupäällikön mukaan korona tekee myös ainakin yhden palveluksen.

– Tämä saattaa buustata aivan toisenlaista hyvinvointikeskustelua kuin mitä tähän saakka on Suomessa käyty. Se koskee kaikkia ja aktivoi työpaikkoja miettimään hyvinvointiin liittyviä asioita ihan uudella tavalla.

Joko etätyö hyydyttää? Osallistu keskusteluun jutun aiheesta. Keskustelu suljetaan 3.11. klo 23.

Lue lisää: