1. yle.fi
  2. Uutiset

Vastaamo kehuu itseään "yhteiskunnallisen hyvän tuottamisesta" – saattaa menettää tästä kertovan diplomin

Vastaamolle on myönnetty yhteiskunnallinen yritys -merkki. Suomalaisen Työn Liitto sanoo, että merkin kohtaloa pohditaan joulukuussa.

käyttöoikeus
Psykoterapiakeskus Vastaamo Helsingissä
Vastaamo on saanut yhteiskunnallinen yritys -merkin ja markkinoi sen avulla. Markku Ulander / Lehtikuva

Tietovuodon kohteeksi joutunut Psykoterapiakeskus Vastaamo on markkinoinut olevansa yhteiskunnallinen yritys.

Vastaamon verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, kuinka Suomalaisen Työn Liitto (siirryt toiseen palveluun) on myöntänyt Psykoterapiakeskus Vastaamolle yhteiskunnallinen yritys -diplomin "yhteiskunnallisen hyvän tuottamisesta".

Yhteiskunnallinen yritys on merkki, jonka Suomalaisen Työn Liitto myöntää. Merkin voi saada käyttöönsä yritys, joka on perustettu ratkomaan yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia.

Merkin saajien pitää harjoittaa vastuullista liiketoimintaa, käyttää suurin osa liikevoitoista yhteiskunnallisen hyvän tuottamiseen ja liiketoiminnan pitää olla avointa.

Nyt Suomalaisen Työn Liitto kertoo, että se pohtii merkin ottamista pois Vastaamolta.

Vastaamon tietoturvasta on paljastunut puutteita, ja siltä on viety jopa kymmeniätuhansia asiakkaiden henkilötietoja ja potilaskertomuksia.

Merkin kohtalo esillä joulukuussa

Yhteiskunnallinen yritys -merkkitoimikunta ottaa Vastaamon tapauksen esille seuraavassa toimikuntakokouksessaan joulukuussa. Toimikunta voi ottaa merkin pois yritykseltä, jos se rikkoo lakia tai määräyksiä.

Suomalaisen Työn Liitto kertoo asiasta verkkosivuillaan blogissa (siirryt toiseen palveluun). Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala ja markkinointipäällikkö Niina Ollikka sanovat, että nyt on herätetty epäilys siitä, että yrityksen toiminta on saattanut rikkoa lakeja ja määräyksiä.

– Jos viranomaiset päätyvät tähän tulokseen, on selvää, etteivät yhteiskunnallinen yritys -merkkikriteerit Vastaamo Oy:n kohdalla toteudu ja merkin käyttöoikeus otetaan pois, he kirjoittavat.

Merkki myönnetään määräajaksi, korkeintaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan, minkä jälkeen merkkiä on haettava uudelleen. Merkin käyttöä valvotaan esimerkiksi vuosittain tehtävillä yrityskyselyillä.

Lue lisää:

F-Securen Hyppönen: Ainakin 14 ihmistä on maksanut Vastaamon kiristäjälle ensimmäisen kiristyssumman – "ransom_man" aktivoitui viime yönä

Vastaamo kannatti vielä äsken loistavasti – uusi johtaja ei halua arvioida kriisiyhtiön talousnäkymiä, pyytää anteeksi kärsimyksiä

Lue seuraavaksi