Hyppää sisältöön

Aku Louhimies hyllytetystä maskivideosta: tilaaja oli valtioneuvoston kanslia, ja tilaajan muutostoiveet toteutetaan

Alkuperäinen video maksoi 20 000 euroa. Lisätyöt maksoivat 17 500 euroa.

Aku Louhimies pitää normaalina, että tilaustöihin tehdään tilaajan toivomia muutoksia. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) hyllytti keväällä Aku Louhimieheltä tilatun videon liikojen maskien takia, kertoo Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Iltalehden mukaan valtioneuvoston kanslia tilasi ohjaaja Louhimiehen ja näyttelijä Andrei Alénin tuotantoyhtiöltä huhtikuussa hengennostatusvideon osana Suomi toimii -kampanjaa. Valtioneuvoston kanslia hyväksyi työn huhtikuun puolivälissä, mutta sitä ei käytetty, vaan Louhimieheltä tilattiin muokattu versio.

Valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja Päivi Anttikoski sanoo Iltalehdelle, että STM halusi kieltää videon käyttämisen.

– Me olemme käyneet viestintäjohtajakokouksessa läpi tätä asiaa ja siellä on sitten tullut STM:n viestinnästä hyvin selkeä pyyntö siitä, että maskeja ei saa näkyä tässä videossa, Anttikoski kertoo.

Alkuperäinen video maksoi 20 000 euroa. Tarjouksen mukaan hinnassa oli 50 prosentin alennus. Lisätyöt maksoivat 17 500 euroa, Iltalehti kertoo.

Aku Louhimies Ylelle: "On normaalia, että asiakas tilaa viestintämateriaaliin muutoksia"

Ohjaaja Aku Louhimies kertoo Ylelle, että erikseen räätälöidyn tilaustyön yhteydessä hän kokee olevansa palveluammatissa. Asiakkaalla on oikeus päättää, mitä tilattu materiaali pitää sisällään.

– Kun en tee omaa taidettani, on ihan normaalia, että asikas tilaa viestintämateriaaliin muutoksia. En pidä sitä mitenkään ihmeellisenä.
Louhimies kuvaa julkaisua kiitosvideoksi, joka kunnioittaa ihmisiä, jotka tekevät poikkeusoloissa töitä. Tarkoitus ei ollut valistaa tai opettaa – eikä toisaalta tehdä videota omista taiteellisista lähtökohdista.

– Kysymys oli nimenomaan kiitoksesta. Silloin kun teen esimerkiksi fiktioelokuvaa, taiteellinen vapaus on tärkeää. Tämä oli tilaustyö, ja asiakas saa pyytää filmiinsä muutoksia.

Louhimies toteaa, että tilauksen videosta teki Valtioneuvosto.

– Meidän yrityksemme ei ole koskaan ollut suoraan yhteydessä STM:ään.