1. yle.fi
  2. Uutiset

Talotehtailla vaihteleva vuosi: Omakotitaloja ostetaan, mutta kuntien kaupat ovat jäissä

Osa tehtaista on joutunut sopeuttamaan tuotantoaan.

rakentaminen
Mies tekee taloelementtiä talotehtaalla. Mittaa ja piirtää kynällä taloelementtiin merkkiä.
Kreivitalolla on selvitty kokonavuodesta ilman suurempia muutoksia tilauskirjoihin. Teijo-taloilla on todettu julkisen sektorin kysynnän laskeneen, mikä vaikuttaa yrityksen toimintaan.

Omakoti-, pari- ja rivitaloja valmistavalla Kreivitalolla tuotanto pyörii pienen notkahduksen jälkeen täysillä.

– Pahempaakiin pelättiin Pieni katkos tuli parhaaseen kesäaikaan, joka hoidettiin kesälomilla ja lyhyellä lomautuksella. Muuten on selvitty yllättävän hyvin, Kreivitalon toimitusjohtaja Pasi Pekkarinen toteaa.

Pekkarisen mukaan omakotitaloista ostetaan eniten moderneja taloja, jotka tulevat kaupunkien kaavoitetuille tonteille. Talojen koko pysynyt samana, mutta hengittävät rakenteet ovat lyömässä läpi.

Kreivitalojen toimitusalueelta taloja rakennetaan erityisesti Vaasan ja Seinäjoen seuduille. Sen sijaan Kokkolassa on ollut hiljaisempaa.

– Tilauskanta on täysin normaali ja voisi melkein sanoa, että parempi kuin yleensä. Ihmiset ovat lähteneet uudelleen liikkeelle ja tilanteeseen on näköjään jollakin lailla totuttu, Pekkarinen arvelee.

Taloelementtiä rakennetaan talotehtaalla. Mies naulaa naulapyssyllä.
Talotehtaalla rivitaloelementtien rakentaminen kestää pari viikkoa.Kalle Niskala / Yle

Keskittämistä ja lomautuksia

Kouluja, päiväkoteja ja liiketiloja moduuleista valmistavalle Teijo-Taloille korona-aika on ollut vaihteleva.

Kysyntä on vähentynyt julkisella puolella, mutta tilauksia on tullut teollisuudesta.

– Kunnilla alkaa olla rahat pikkuhiljaa loppu ja myös jotkut yritykset ovat peruneet kauppoja, joten olemme siirtyneet siilipuolustukseen ja keskittäneet tuotannon kolmen tehtaan sijasta yhteen, Salon Perniöön. Osa Halsuan ja Hämeenlinnan Tuuloksen työntekijöistä on myös siirtynyt tänne, Teijo-Talojen toimitusjohtaja Ismo Laitakari kertoo.

Yritys on myös joutunut lomauttamaan neljäsosan työntekijöistään. Teijo-Taloilla on 40 työntekijää.

Laitakarin mukaan Salossa riittää töitä ja yksi uusi suuri kouluprojekti alkaa mahdollisesti vuoden vaihteessa. Halsualla ja Hämeenlinnassa tuotannon uudelleen käynnistäminen vaatisi riittävän lähelle tulevan kohteen.

– Vaikka meillä on siirtokelpoiset koulumoduulit tai toimitilamoduulit, mitä voi kuljettaa lavetilla, niin tämä on iso maa. Halsualla ei ole järkevää tehdä rakennusta Hankoon vaan kohteen pitäisi olla Halsuan läheisyydessä Keski- tai Pohjois-Suomessa. Sama on Hämeenlinnan Tuuloksen tehtaan kohdalla.

Vaikka myös liiketilarakentaminen on vähentynyt, Teijo-Talot on löytänyt korvaavaa työtä teollisuudesta.

– Olemme toimittaneet teollisuuteen toimisto- ja huoltotiloja. Ne kiinnostavat yrityksiä. Toisaalta tunnettuja kotimaisia suuria pörssiyrityksitä tai valtion yrityksiä on siirtänyt hakkeita hamaan tulevaisuuteen, joten otamme mielellään tilalle teollisuuden hankkeita.

Lue myös:

Rakennusala pelkää asuntojen hintojen nousevan – "Valtion on ymmärrettävä, että rahoituksen on toimittava tässä tilanteessa"

Lue seuraavaksi