Hyppää sisältöön

Qatarissa lentomatkustajille gynekologisia tarkastuksia tehneet syytteeseen

Muun muassa australialaismatkustajille tehtyjä tarkastuksia perusteltiin hylätyn vauvan löytymisellä.

Hamadin kansainvälinen lentokenttä Dohassa Qatarissa. Arkistokuva. Kuva: AOP

Qatarissa lentomatkustajille tehdyistä gynekologisista tarkastuksista on aloitettu syyteharkinta, hallituksen viestintätoimisto kertoo.

Dohan lentokentällä määrättiin lokakuun alussa naisia kymmeniltä lennoilta gynekologiseen tarkastukseen, kun lentokentän wc:stä oli löytynyt hylätty vastasyntynyt vauva. Viranomaisten mukaan tarkoituksena oli löytää lapsen äiti.

Tapaus aiheutti kohun, kun joukko australialaisia naisia kertoi siitä tiedotusvälineille. Tutkituista ainakin 13 oli australialaisia, kaksi brittejä, yksi uusiseelantilainen ja yksi ranskalainen. Naisia haettiin kymmenen lennon matkustajien joukosta. Yksi lennoista oli lähdössä Sydneyyn Australiaan.

Australia on kuvannut tutkimuksia tyrmistyttäviksi. Ammattiliittoon kuuluvat työntekijät ovat uhanneet olla vastalauseeksi työskentelemättä Qatar Airwaysin Sydneyn-lennoilla.

Qatarin hallitus kertoo nyt, että tiedot tapauksesta ja tutkimuksiin syyllistyneistä on toimitettu syyttäjälle. Viestintätoimiston mukaan vauvan hylkääminen oli murhayritys.

Viranomaisten toimet kuitenkin rikkoivat hallituksen mukaan käytäntöjä sekä olivat Qatarin kulttuurin ja arvojen vastaisia. Rikkomuksista ja laittomuuksista vastuussa olevien tiedot on annettu syyttäjänvirastolle, hallituksen viestintä kertoo. Se ei sen sijaan kertonut, kuka oli määrännyt tutkimaan naismatkustajia.

Viestintätoimiston mukaan pää- ja sisäministeri Sheikh Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz al-Thani esittää naisille vilpittömän anteeksipyynnön.

Qatarissa lapsen saaminen avioliiton ulkopuolella on rikos.

Aiheesta aiemmin: