Miksi Suomessa pitää olla monta eläkeyhtiötä? Riskien hajauttamisen vuoksi – koronavuonna vain yksi suurista eläkeyhtiöistä ylsi sijoituksissaan voitolle

Eläkevarat ovat turvassa, mutta suomalaisille yrityksille "talvesta tulee kylmä".

Varman Risto Murron mukaan 2,4 prosentin sijoitustappio tammi–syyskuussa on olosuhteisiin nähden hyvä tulos. Kuva: Nella Nuora / YLE

Eläkeyhtiöiden sijoitussalkut ovat toipuneet kevään karmean koronaiskun jälkeen nopeasti.

Ilmarisen salkku oli vielä maaliskuussa yli seitsemän prosenttia miinuksella, mutta syyskuun lopussa tämän vuoden tuotot nousivat jo plussan puolelle.

Sijoitussalkun tuotto vuodelta 2020 oli 1,1 prosenttia, eli 0,6 miljardia euroa.

– Voi olla, että Ilmarinen on ainut eläkeyhtiö, joka raportoi tammi–syyskuulta positiiviset sijoitustuotot, Ilmarisen
toimitusjohtaja Jouko Pölönen kehaisi yhtiön tiedotustilaisuudessa.

Perjantaiaamun ennustus osui oikeaan. Pari tuntia myöhemmin Varma kertoo tehneensä alkuvuoden investoinneillaan 2,6 prosentin tappion.

Elo kertoi jo aiemmin 1,6 prosentin sijoitustappioista ja Veritaskin jäi 1,1 prosenttia pakkasen puolelle.

Mikä selittää lähes neljän prosenttiyksikön eron Ilmarisen ja Varman välillä?

Kyse on esimerkiksi Varman panoksista Yhdysvaltojen asuntoluottomarkkinoilla. Niihin liittyvät hedge-sijoitukset ovat toipuneet osakkeita hitaammassa tahdissa. Yle kiinnitti Varman hedge-strategiaan huomiota jo ennen koronakriisiä.

Ilmarisella “muiden tuottojen” kategoria sen sijaan tuotti erittäin hyvin.

Varma ja Ilmarinen hallinnoivat suomalaisten eläkerahoja. Niiden lisäksi eläkkeitä hoitavat Elo, Veritas sekä joukko pieniä eläkesäätiöitä ja -kassoja.

Usein kuulee pohdittavan järjestelyn mielekkyyttä – miksi tarvitaan monta eri toimijaa? Koronavuosi antaa kysymykseen yhden vastauksen:

Tällä tavoin järjestelmässä hajautetaan riskiä.

Myös Varman toimitusjohtaja Risto Murto korostaa tätä.

– Eläkejärjestelmän hajauttamisen kannalta on itse asiassa hyväkin, että emme ole kaikki samanlaisia, hän sanoo.

– Meillä elpymistä on tapahtunut ehkä jonkin verran hitaammin kuin kilpailijalla, mutta katsotaan nyt pitkällä aikavälillä ja toivotaan, että elpyminen jatkuu.

Tulossa kylmä talvi

– Koronan pahimmat skenaariot eivät toteutuneet, mutta kriisi on pitkittynyt erityisesti matkailu- ja ravintola-aloilla, Risto Murto sanoo. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Eläkeyhtiöiden sijoitussalkut ovat selvinneen koronakriisistä vähin vaurioin. Viime viikkoina valtiot ovat kuitenkin julistaneet uusia koronarajoituksia ja kesällä nähty talouden toipuminen ottaa todennäköisesti takapakkia.

– Koronatilanteen heikkenemisen vuoksi nyt otetaan jonkinasteinen toisinto kevään eristystoimenpiteistä. Taloudellisessa mielessä talvesta on tulossa kylmä, Murto sanoo.

Hän korostaa, että käynnissä on talouskriisi, jollaista ei ole koettu ennen. Suuret vientiyhtiöt pärjäävät kohtuullisesti, mutta samaan aikaan pienemmät kotimaan palveluyhtiöt kärsivät.

Valtio tukee yrityksiä elvytyksellä ja muutti konkurssilakia väliaikaisesti niin, että velallisen asettamista konkurssiin rajoitettiin. Samalla tuli pidennyksiä esimerkiksi eläkemaksujen maksamiseen.

Näistä maksuajan pidentäjistä Risto Murto on huolissaan. Tuossa joukossa on hänen mukaansa merkittävä osa yrityksiä, jotka eivät ole pystyneet suorittamaan maksuja pidennyksen jälkeenkään.

– Onko tässä taustalle muodostunut pienimuotoinen pommi? Toivottavasti yrityksillä itsellään on realistinen kuva kyvystään mennä tämän kriisin läpi.

Varman asiakkaiden koronan vuoksi lykkäämistä YEL-maksuista 93 prosenttia ja TyEL-maksuista 79 prosenttia oli maksettu syyskuun loppuun mennessä.

Tällä hetkellä moni odottaa, että edessä on konkurssiaalto (siirryt toiseen palveluun).

Trump, Biden vai se kaikkein pahin vaihtoehto?

– Vääntö Kiinan kanssa tulee jatkumaan riippumatta kumpi valitaan, Ilmarisen Jouko Pölönen sanoo. Kuva: Katriina Laine / Yle

Ilmarisen Jouko Pölosen mukaan talouden lähiajan kehitys kulminoituu ennen kaikkea koronaan – ja sen lisäksi Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Hän luetteli Ilmarisen tiedotustilaisuudessa neljä vaihtoehtoa vaalien lopputulokseksi.

  1. Biden valitaan ja senaatti menee demokraateille: "Seuraa merkittävää elvytystä, talouden vihreä käänne ja investointeja ilmastomyönteisiin sijoituskohteisiin. Nämä tullaan pienellä viiveellä rahoittamaan veronkorotuksilla."
  2. Biden valitaan, mutta senaatti menee republikaaneille: "Yritys on edelleen kovaa, mutta asioiden läpivienti vaikeutuu."
  3. Trump ja republikaanit voittavat: "Nykymuotoinen elvytyspolitiikka jatkuu. Demokraatit ja Biden olisivat kuitenkin valmiita elvyttämään enemmän."
  4. Ja se pahin vaihtoehto: "Suurin riski on, että vaaleista tulee tasainen ja tulos haastetaan jommankumman osapuolen toimesta. Se näkyisi todennäköisesti voimakkaina liikkeinä pääomamarkkinoilla."

Esimerkiksi suhtautumisessa Kiinaan ei Pölösen mukaan ehdokkaiden tai puolueiden välillä valtavia eroja.

– Vääntö Kiinan kanssa tulee jatkumaan riippumatta kumpi valitaan. Biden on kuitenkin myönteisempi esimerkiksi EU:n suuntaan ja todennut, että Yhdysvallat vietäisiin takaisin Pariisin ilmastosopimuksen piiriin.