1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sankarikoira

Kuopiolaiskoirat Nana ja Hugo ovat nyt Sankarikoiria – pelastivat toiminnallaan ihmishenkiä

Molemmat ansioituneet koirat ovat mukana kaverikoiratoiminnassa.

sankarikoira
Kuopiolainen sankarikoira Nana istuu.
Sankarikoira Nana on innokas ulkoilija. Leena Vänskä

Kaksi kuopiolaista koiraa on saanut Kennelliitolta Sankarikoiran arvon. Sankarikoiraksi voidaan nimetä koira, jonka toiminta on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Kuopiolaisen Leena Vänskän monirotuinen Nana varoitti omistajaansa viime heinäkuussa ennen yllättävää ikkunan hajoamista.

Nana nukkui emäntänsä kanssa kotiparvekkeella, mutta parin tunnin unen jälkeen koira herätti omistajansa poikkeavalla tavalla.

Koira vinkui ja katsoi vuorotellen Vänskää ja asunnon ikkunaa. Havahtuessaan paremmin Vänskä kuuli jonkinlaista rätinää ja meni sisälle asuntoonsa.

Karkaistua lasia oleva ikkuna räjähti hetkeä myöhemmin ulospäin parvekkeelle. Vänskän vuode täyttyi lasimurskasta ja tyynylle tuli iso lasinpala.

Ilman koiransa varoitusta Leena Vänskä olisi jatkunut uniaan parvekkeella ja saanut lasit päälleen. Ikkunan yllättävälle räjähtämiselle ei löytynyt mitään syytä.

– Nana varmaan kuuli ritinää tai jotain ääntä ikkunasta jo aiemmin. Jos en olisi lähtenyt parvekkeelta pois, olisin saattanut ehkä sokeutua tai kuolla lasimurskaan, miettii Vänskä.

Kolmevuotias Nana on Leena Vänskän kahdestoista koira. Kaksikko on mukana myös kaverikoiratoiminnassa Kuopiossa. Koronatilanteen takia harrastus on nyt tauolla.

Hugo havahtui kadulla loukkaantuneeseen mieheen

Sankarikoiran arvo on myönnetty myös kuopiolaisen Mirva Korhosen Hugolle. Welsh corgi cardigan -rotuinen Hugo reagoi viime huhtikuussa kadulla loukkaantuneeseen mieheen.

Viisivuotias Hugo vaati keväisenä arkipäivänä emäntäänsä avaamaan kodin lasitetun terassioven. Koira pääsi terassille ja meni heti maahan nähdäkseen piha-aidan ali.

Hugo vinkui ja reagoi niin voimakkaasti, että terassilla istunut Korhonen meni katsomaan mitä kadulla oli tapahtunut.

Sankarikoira Hugo Kuopiosta.
Hugo pelasti toiminnallaan verilammikossa makaavan miehen.Mirva Korhonen

Talon viereiseltä kadulla löytyi verilammikossa makaava mies. Hän oli kaatunut ja lyönyt päänsä maahan.

Korhonen soitti naapurissa asuvan lääkärituttavansa apuun, ja paikalle tullut kolmas henkilö soitti äkkiä hätäkeskukseen.

Kadulla oli tapahtuma-aikaan hyvin hiljaista, ja jokainen menetetty hetki olisi voinut olla loukkaantuneelle kohtalokas. Hugon reagoinnin ansiosta miehen henki pelastui.

Mies ei ehtinyt olla loukkaantuneena pitkää aikaa, sillä Korhonen oli hetkeä aiemmin tullut sisälle koirien ulkoilutusreissulta.

Myös Hugo ja Mirva Korhonen ovat mukana kaverikoiratoiminnassa Kuopiossa.

Voit lukea kaikkien uusien Sankarikoirien tarinan Kennelliiton verkkosivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi