Ranskan vastaiset protestit jatkuvat muslimimaissa: Bangladeshissa poltettiin Macron-nukkeja, Pakistanissa tuhannet marssivat lähetystölle

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on suututtanut muslimeja kommenteillaan islamismista ja Muhammed-pilakuvista.

Dhakassa Bangladeshissa mielenosoittajat polttivat perjantaina Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia esittäneen nuken. Kuva: Monirul Alam / EPA

Muslimimaissa puhjenneet Ranskan vastaiset mielenosoitukset ovat saaneet jatkoa. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat osoittaneet Bangladeshissa ja Pakistanissa suuttumustaan presidentti Emmanuel Macronia vastaan.

Macron on suutututtanut muslimeja eri puolilla maailmaa kannanotoilla, joita hän on esittänyt Ranskan viimeaikaisten terrori-iskujen jälkeen.

Macron on muun muassa ilmoittanut maan tehostavan toimia radikaalin islamismin kitkemiseksi. Tšetšeenimiehen murhaaman opettaja Samuel Patyn muistotilaisuudessa Macron myös sanoi, että Ranska pitää kiinni pilapiirroksistaan. Patyn parin viikon takainen murha oli ilmeisesti kosto siitä, että hän oli näyttänyt profeetta Muhammedia esittäviä pilapiirroksia osana sananvapausopetusta.

Monet muslimit pitävät Muhammed-pilapiirroksia loukkaavina. Länsimaissa niitä on puolustettu sananvapaudella.

Entisestään tunnelmat kiristyivät torstaina, kun tunisialaislähtöinen mies puukotti Nizzassa kuoliaaksi kolme ihmistä kirkkoon tekemässään iskussa. Hänen motiiviaan ei ole kerrottu. Macron kutsui hyökkäystä islamistiseksi terrori-iskuksi.

Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa mielenosoittajat vaativat ranskalaisten tuotteiden boikotoimista. Kuva: Backgrid / AOP

Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa mielenosoittajat huusivat perjantaina muun muassa iskulausetta "Olemme kaikki Muhammedin sotilaita". He myös syyttivät Macronia islamofobiasta, polttivat Macronia esittäneitä nukkeja ja vaativat ranskalaistuotteiden boikotoimista.

Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltä myös Chittagongissa ja pienempiä mielenosoituksia on järjestetty kaupungeissa eri puolilla Bangladeshia.

Islamabadissa Pakistanissa poliisi ampui kyynelkaasulla tuhansia ihmisiä, jotka marssivat kohti Ranskan lähetystöä. Osa mielenosoittajista yritti tunkeutua poliisin katuesteiden läpi.

Palestiinalaiset osoittivat perjantaina mieltään muun muassa Hebronissa Länsirannalla. Kuva: Abed al-Hashlamoun

Myös Gazan ja Länsirannan palestiinalaisalueilla sekä Libanonissa on järjestetty mielenosoituksia Ranskaa vastaan. Somalian moskeijoissa Ranskan kommenttien tuomitseminen oli esillä moskeijoissa perjantain jumalanpalveluksissa.

Aiemmin Macronin kommentit ovat saaneet mielenosoittajia kaduille muun muassa Libyassa ja Syyriassa. Myös Dhakassa oli aiemmin tällä viikolla noin 40 000 ihmisen mielenosoitus.

Muun muassa Turkin, Iranin ja Pakistanin johtajat ovat arvostelleet Macronin puheita.

Ranskassa on ollut viime vuosina useita islamismin motivoimia terrori-iskuja. Maassa on Euroopan suurin muslimivähemmistö.

Sisäministeri Gérald Damarnin on sanonut, että Ranska on sodassa islamismia vastaan ja uudet iskut ovat todennäköisiä.

Lue lisää: