1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mikromuovit

Kajaanissa kehitetään uudenlaista mittauslaitteistoa vesien mikromuovien reaaliaikaiseen tarkkailuun

Uudelle teknologialle on jo kysyntää yrityksissä ja teollisuudessa.

mikromuovit
Vettä kaadetaan juomalasiin.
Mikromuoveja esiintyy kaikkialla vesistöissä. Kyse on maailmanlaajuisesta ongelmasta. Kuvituskuva. Derrick Frilund / Yle

Kajaanissa kehitetään uudenlaista mittauslaitteistoa vesien mikromuovien reaaliaikaiseen mittaamiseen.

Oulun yliopiston Kajaanin Mittaustekniikan yksikkö ja Kajaanin ammattikorkeakoulu kehittävät mikromuovien mittaamiseen aikaisempaa nopeampaa menetelmää sekä laitteistoa, jolla voidaan tarkkailla vesien mikromuovipitoisuutta reaaliaikaisesti.

Tällä hetkellä vesistä otettujen näytteiden analysointi on työlästä ja aikaa vievää, sillä näytteiden ottamisen jälkeen ne on tutkittava erikseen laboratorio-olosuhteissa.

Hanke kestää kaksi vuotta. Mittaustekniikan yksikkö kehittää hankkeessa optiikkaan perustuvan mittausteknologian ja tekee kenttätestejä vesienkäsittelylaitoksilla. Kajaanin ammattikorkeakoulu vastaa puolestaan Kainuun yleisimpien mikromuovilähteiden ja niiden kulkeutumisreittien selvittämisestä. Lisäksi ammattikorkeakoululla testataan uusia suodatusmateriaaleja mikromuovien poistoon.

Uudelle teknologialle on jo kysyntää yrityksissä ja teollisuudessa, sillä mikromuoveja esiintyy kaikkialla vesistöissä. Esimerkiksi Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi käsittelee paljon muovia sisältäviä jätteitä, mutta tällä hetkellä ei tiedetä, mistä ja miten paljon mikromuovia kulkeutuu jätekeskuksesta vesistöihin.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi