1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtio tuomittiin korvauksiin poliisimiehen syrjinnästä – Oikeus: vaikeavammaista tutkinnanjohtajaa kohdeltiin toisin kuin kollegaa

Oikeuden mukaan vaikeavammaista tutkinnanjohtajaa kohdeltiin organisaatiomuutoksessa toisin kuin hänen virkaveljeään.

yhdenvertaisuuslaki
Ilkka Piispanen istuu pyörätuolissa. Hän sairastaa etenevää, liikehermoja tuhoavaa sairautta.
Ilkka Piispanen syyttää valtiota syrjinnästä.Kalle Niskala / Yle

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Suomen valtion 15 000 euron korvaukseen poliisimiehen syrjinnästä. Oikeuden mukaan Ylivieskassa rikostorjuntayksikön päällikkönä toiminutta rikosylikomisariota Ilkka Piispasta kohdeltiin vuonna 2016 tehdyssä organisaatiouudistuksessa toisin kuin vastaavissa tehtävissä toiminutta kollegaa.

Oikeuden mukaan vastaaja eli Poliisihallitus ei ole pystynyt esittämään näyttöä siitä, että kollegan erilainen kohtelu olisi ollut perusteltua työtehtävien laadun ja vaatimusten nojalla. Asiassa syntyi näin yhdenvertaisuuslain 8 §:n tarkoittama syrjintäolettama, joka vastaajan olisi pitänyt pystyä todistamaan vääräksi.

Alkujaan kanne on nostettu siksi, että Piispaselta poistettiin esimiesasema organisaatiouudistuksessa ainoana yksikkövastaavana, ja tämä tapahtui hänen ollessa sairauslomalla. Piispanen oli jäänyt käsitykseen, että häntä on syrjitty vaikeavammaisuuden perusteella. Hän sairastaa etenevää, liikehermoja tuhoavaa sairautta, motoneuronitautia.

Oikeus katsoo, että organisaatiomuutos sinällään on ollut perusteltu, mutta menettely on aiheuttanut Piispaselle kärsimystä, vaikka se ei olekaan ollut tarkoituksellista.

Suurin osa poliisimiehen erittelemistä syrjintäväitteistä kaatui oikeudenkäynnissä. Hän oli vaatinut syrjinnästä 65 000 euron korvauksia. Käräjäoikeus totesi, että Piispanen ei ollut jatkuvan syrjinnän kohteena, toisin kun hän itse koki.

Poliisihallitus tuomittiin maksamaan komisariolle 15 000 euron korvauksen lisäksi hänen oikeudenkäyntikulujaan noin 40 000 euron edestä.

Asia tuli vireille Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudessa vuonna 2018.

Piispanen on myös Toholammin kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Valtio ja sitä syrjinnästä syyttävä poliisi jatkavat kiistan setvimistä sovittelussa

Poliisi haastoi valtion oikeuteen syrjinnästä – vaatii 65 000 euron korvausta

Lue seuraavaksi