Keskellä Helsinkiä asuu omalaatuinen huvilanomistaja Aulis Junes, joka ei aio luovuttaa – vuosikymmeniä jatkunut taistelu kaupungin kanssa voi ratketa talvella

Viimeisin käänne asiassa saatiin elokuussa, kun Helsingin kaupunki asetti Junekselle 17 000 euron uhkasakon.

Aulis Juneksen huvila sijaitsee Töölönlahdella junaradan vieressä. Kuva: Sara Salmi / Yle

Kop kop, onko täällä ketään?

Junaradan puoleisella seinustalla sijaitseva ulko-ovi on auki, mutta ketään ei näy missään.

Eteinen on kapea käytävä, josta lähtevät portaat sekä ylös että alas. Kaikenlaista tilpehööriä on paljon ja kaikkialla. Omin päin eteneminen yli satavuotiaassa huvilassa ei tunnu hyvältä idealta. Huoneitakin on 28 – mistä ihmeestä sitä edes aloittaisi?

On soitettava talon isännälle.

Aulis Junes vastaa – tai ennemmin murahtaa – lankapuhelinnumeroonsa nopeasti. Hän vakuuttaa olevansa huvilan sisällä ja ilmestyy pian eteiseen.

Junes pyytää laskeutumaan alas hämärään kellarikerrokseen. Savu ja terva tuoksuvat voimakkaana. Talon lämmittävässä uunissa ei ole vielä tulia, joten takkia ei tee mieli ottaa pois.

Tämä on siis talo, josta Junes on taistellut Helsingin kaupungin kanssa vuosikymmeniä.

83-vuotias Aulis Junes on asunut Linnunlauluntiellä vuodesta 1977 asti. Huvila on ollut paitsi hänen kotinsa, myös lepopaikka esimerkiksi huumeidenkäyttäjille. Junes on auttanut talossa myös ongelmanuoria. Kuva: Sara Salmi / Yle
Huvilan kellarikerroksessa on huima määrä huonekasveja. Kuva: Sara Salmi / Yle

Uusin erimielisyys koskee parvekkeita

83-vuotias Aulis Junes on asunut Helsingin Töölönlahdella sijaitsevassa huvilassaan yli neljäkymmentä vuotta.

Ongelmanuoria auttanut Junes tarvitsi toiminnalleen paikan. Se löytyi eri vaiheiden jälkeen Linnunlauluntieltä, josta Junes osti huvilavanhuksen vuonna 1977. Noihin aikoihin alkoivat erimielisyydet Helsingin kaupungin kanssa.

Epäselvyyttä oli esimerkiksi siinä, kuka omistaa tontin. Huvila oli purku-uhan alla, mutta Junes sanoo pitäneensä huolen siitä, että talo seisoo junaradan varressa yhä tänäkin päivänä.

Junes väittää, ettei ole elämänsä aikana käynyt kuin kerran lääkärissä – ajokorttia varten. Kuva: Sara Salmi / Yle
Tässä tuolissa Junes katselee televisiota. Hän kertoo seuraavansa uutisia, sillä "nykyisin on niin paljon valheita liikkeellä". Kuva: Sara Salmi / Yle

Juneksen tekemiset ovat vuosien varrella kiinnostaneet mediaa: miehestä kertovia lehtijuttuja on kertynyt matkalaukullisen verran. Useinkaan otsikot eivät ole olleet kovin mairittelevia. Viimeisin uutinen kertoo, että Helsingin kaupunki on asettanut Junekselle 17 000 euron sakon (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat).

Kyse on huvilan parvekkeista. Kaupunki ja Junes ovat eri mieltä siitä, miten ja missä tahdissa niitä täytyisi korjata. Junes haluaa kunnostaa rapistuneet parvekkeet itse ja perinteisin työtavoin ja materiaalein. Tämä vie aikaa.

Lisäksi Junes vaatii alueelle suojelukaavaa. Hänen mukaansa huvilan korjaukseen ei kannata sijoittaa ennen sitä.

– Vaikka on tarjottu EU:n, kaupungin ja valtion apua, niin periaatteesta en ole ottanut sitä vastaan, sillä jos laitan nimen paperiin niin tunnustan nämä nihilistit, Junes kuittaa.

Junes on vuokrannut huvilavanhusta jopa polttariseurueille. Kuva: Sara Salmi / Yle

Talvella uusi katselmus

Kaupunkiypäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti siis elokuussa, että Aulis Junes joutuu maksamaan 17 000 euroa uhkasakkoa valtiolle ja 1 000 euron valvontamaksun kaupungille. Syynä päätökseen on se, että Junes ei ole kunnostanut huvilan parvekkeita määräajassa. Kaupungin mukaan Junes voi aivan hyvin tehdä korjaustyöt perinteisillä menetelmillä, kuten hän haluaa.

Kaupunkiypäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston puheenjohtaja Noora Laak (vas.) toivoo, että huvila saadaan kuntoon ennen kaikkea turvallisuussyistä.

– Parvekkeet ovat päässeet jo aika vaaralliseen kuntoon. Ne pitäisi nopeasti saattaa kuntoon, ettei niistä ole sivullisille vaaraa, tai Junekselle itselleenkään.

Näistä parvekkeista Junes ja kaupunki tällä hetkellä vääntävät. Junes on alemman parvekkeen, joka ei näy kuvassa, korjannut. Kuva: Sara Salmi / Yle

Laak on itse arkkitehti. Hän toivoo, että kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi todettu rakennus säilyisi myös jälkipolvien iloksi.

– Onhan se keskeinen osa koko Linnunlaulun huvila-aluetta, joka on ihana tuulahdus vanhaa Helsinkiä. Kyllä sen näkee, että se on kaupunkilaisille rakas ja pidetty ulkoilualue.

Juneksen huvilalla tehtiin katselmus kesällä 2020. Silloin työt olivat kaupungin mukaan edistyneet hieman rautatien puoleisella julkisivulla, mutta eivät muutoin. Kaupungin mukaan Juneksella on ollut kaksi ja puoli vuotta aikaa kunnostaa parvekkeet, mutta insinöörin arvion mukaan ne ovat edelleen romahtamisvaarassa. Lisäksi Junes on velvoitettu maalaamaan rakennuksen julkisivut siistin näköisiksi.

Talvella kaupunki tekee uuden katselmuksen, jonka jälkeen asia viedään taas jaostoon lisäsakkojen asettamiseksi, jos työt eivät ole edenneet. Jos Junes ei maksa uhkasakkoa valtiolle, rakennus voi lopulta päätyä pakkohuutokaupattavaksi.

Jaosto asetti uhkasakon alunperin tammikuussa 2018. Junes valitti tästä päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen ja vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta ei saanut valituslupaa sieltä.

Tämän jälkeen Junes on uudestaan valittanut Helsingin hallinto-oikeuteen siitä, että kaupunki päätti elokuussa laittaa uhkasakon maksuun. Asia on siellä vireillä.

Kaupunki on tehnyt asiasta myös esitutkintapyynnön poliisille.

Junes on pyörittänyt huvilassaan vuosikymmenten ajan myös kirpputoria. Kuva: Sara Salmi / Yle

"Olen minä aikaisemmin maksanut"

Kun Junekselta kysyy jotain, suoraa vastausta kysymykseen on turha odottaa.

On maltettava kuunnella.

Polveilevassa puheessa vilisevät nimet, jotka ovat varmasti tuttuja Helsingin paikallispolitiikkaa menneinä vuosikymmeninä seuranneille. Junes on itsekin toiminut kaupunginvaltuutettuna ja hänen mukaansa suurimmat ristiriidat kaupungin kanssa alkoivatkin sen jälkeen, kun hän jätti valtuutetun tehtävät.

Aulis Junes ei osaa nimetä arvokkainta esinettään. Hän kuitenkin sanoo, että sillä on merkitystä, mistä esine on peräisin. Kuva: Sara Salmi / Yle

Onko perusanarkistiksi itsensä määrittelevä Junes koskaan maksanut sakkojaan?

– Olen minä aikaisemmin maksanut, mitä on ollut, mutta taistellut aina loppuun asti.

Junes ei suostu esittelemään huvilaa, vaan käskee mennä edeltä. Keittiö sijaitsee kellarissa, ja siellä kaiken maailman kippojen ja kuppien keskellä Junes kertoo laittavansa hyvin perinteisiä ruokia, kuten jauhelihakastiketta ja lohilaatikkoa.

Vessan paikka yllättää: pöntön näköesteenä ovat ainoastaan koristesermit.

Huvilan vessa on kellarikerroksessa sijaitsevan huoneen sivustalla. Pönttöä suojaa sermi. Kuva: Sara Salmi / Yle

Huvilan 28 huoneesta jokainen on täysin sisustettu. Maljakot ja astiastot ovat tarkoin harkituilla paikoilla. Junes on pitänyt siitä huolen.

– Niiden laittaminen on hyvää vastapainoa fyysiselle työlle, Junes toteaa.

Talossa ei ole yhtä varsinaista makuuhuonetta, mutta vanhoja sänkyjä tuntuu olevan useampia. Juneksen mukaan hän nukahtaakin milloin mihinkin: hyvin usein johonkin talon useista keinutuoleista.

Huvilassa riittää kippoja ja kuppeja, ja monet niistä ovat esilllä – tarkoin harkituilla paikoilla. Talon toinen kerros lienee kerroksista valoisin. Kuva: Sara Salmi / Yle
Yläkerrasta paljastuu hieman yllättäen joulu. "Minulla on aina joulu", Junes sanoo. Kuva: Sara Salmi / Yle

Mitä huvilalle tapahtuu?

Huvilassa riittäisi tilaa isommallekin joukolle, ja osa talosta onkin toiminut huumeidenkäyttäjien lepopaikkana. Perhettä tai avioliittoa Junes ei ole koskaan halunnut, ne ovat hänen mukaansa kirkon luomia pakkoliittoja. Naisia on silti riittänyt.

– Herranen aika, kyllä minulla on tyttöystäviä ollut.

Juneksella on kaksi lasta. Tai on niitä enemmänkin, mutta nämä kaksi ovat olleet mukana Juneksen elämässä.

Juneksen huvila on arkkitehti J. Westerlundin suunnittelema. Se valmistui vuonna 1890. Kuva: Sara Salmi / Yle

Vaikka moni tuntee miehen lähinnä tämän taistelusta kaupunkia vastaan, on hän vuosikymmenten aikana ehtinyt olla monessa mukana. Hän oli esimerkiksi perustamassa Nuorisosäätiötä ja Aseman lapset ry:tä.

– Minulla on itselläni ollut hyvä lapsuus ja nuoruus. Siksi olen aina halunnut toteuttaa sellaista toimintaa, jolla voisin luovuttaa voiman niille, joilla sitä ei ole, Junes sanoo.

Entä mitä Linnunlaulun huvilalle tapahtuu, kun Juneksesta aika jättää?

– Jos suojelukaava tulee, niin perustan heti perinnesäätiön omalla nimelläni.

Toiveissa olisi, että säätiö jatkaisi samaa työtä kuin hän itse on lasten ja nuorten hyväksi tehnyt.

Aulis Juneksen mukaan halu auttaa muita kulkee hänen suvussaan. Kuva: Sara Salmi / Yle