Hyppää sisältöön

Ranskassa kuukauden mittainen ulkonaliikkumiskielto – pariisilaiset yrittivät rynniä kaupungista pois ennen kieltoa: "Ei kai taas?"

Ranskan koronavirustartunnat ovat olleet viime aikoina jyrkässä nousussa.

Pariisilaiset yrittivät päästä joukolla pois miljoonakaupungista ennen ulkonaliikkumiskiellon alkamista torstaina 29. lokakuuta. Kuva: EPA / Yoan Valat

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa on ollut viime päivinä tungos kaupungista pois.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti torstaina uudesta ulkonaliikkumiskiellosta, joka koskee koko maata.

Ulkonaliikkumiskielto alkoi perjantaina ja on määrä kestää 1.12. asti. Maan koronavirustartuntojen määrät ovat nousseet viime aikoina maassa huomattavasti, jonka vuoksi Macron päätti uudesta ulkonaliikkumiskiellosta.

Ulkona saa kuitenkin liikkua, jos siihen on lupa. Hengityssuojaimen käyttö on ulkona pakollista.

Tämän lisäksi Ranskaan saa matkustaa vapaasti muista EU- ja Schengen-alueen maista, eikä Suomesta tulevilla ole velvoitetta jäädä karanteeniin.

67 miljoonan asukkaan Ranskassa on todettu kaikkiaan 1,3 miljoonaa tartuntaa. Kuolleita viruksen aiheuttamaan tautiin on 36 000.

Pariisin Eiffel-tornin edusta on tyhjillään maassa vallitsevan ulkonaliikkumiskiellon vuoksi. Kuva: EPA / Ian Spencer Langsdon

"Ei kai taas?"

Pariisilainen Priscilla Ravelojaona kertoo Ylelle tunnelmien olevan Pariisissa erittäin surulliset.

– Kyllä tunnelma oli, että "ei kai taas", Ravelojaona toteaa.

30-vuotias kertoo pariisilaisten nauttineen täysin viimeisistä kolmesta kuukaudesta, kun kaupungissa ei ollut ulkonaliikkumiskieltoa.

Hän myöntää koko tilanteen olevan kaksijakoinen. Toisaalta määrät ovat kasvussa, mutta samalla talous tulee kärsimään todella tuhoisasti kaupungissa, jossa ulkona syödään ja juodaan eniten koko maailmassa.

Rekrytoijana työskentelevä nainen kertoo ulkonaliikkumiskiellon voivan tehdä myös hyvää. Hän mainitsee itse pelkäävänsä terrori-iskuja ja toivoo tilanteen mahdollisesti nyt rauhoittuvan kaupungissa.

– En uskalla liikkua ulkona muutenkaan juuri tällä hetkellä, hän viittaa pelkoonsa uusista mahdollisista terroriteoista.

Priscilla Ravelojaona istuu Pariisissa Seine-joen edustalla Kuva: Priscilla Ravelojaonan kotialbumi

Ranskassa on ollut levotonta viime aikoina maata kohdanneiden terroritekojen vuoksi.

Kaksi viikkoa sitten 18-vuotias tšetšeenialaistaustainen Abdoullakh Anzorov puukotti historianopettajansa kuoliaaksi ja leikkasi hänen päänsä irti Pariisin esikaupungissa ilmeisesti kostoksi tämän sananvapausopetuksesta. Murhattu opettaja oli näyttänyt luokassa profeetta Muhammedista tehtyjä pilakuvia.

Torstaina tunisialaislähtöinen mies puukotti Nizzassa kuoliaaksi kolme ihmistä kirkkoon tekemässään iskussa. Macron kutsui kyseistä hyökkäystä islamistiseksi terrori-iskuksi.

Presidentti Macron on suutututtanut muslimeja eri puolilla maailmaa kannanotoilla, joita hän on esittänyt Ranskan viimeaikaisten terrori-iskujen jälkeen.

Tämä on johtanut siihen, että useissa muslimimaissa ollaan protestoitu Ranskaa vastaan.

Dhakassa Bangladeshissa mielenosoittajat polttivat perjantaina Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia esittäneen nuken. Kuva: Monirul Alam / EPA

Lue lisää: