1. yle.fi
  2. Uutiset

Melania Trump hylkäsi synnyinmaansa Slovenian – "Nainen, joka ei koskaan katso taakseen"

Rouva Melania Trumpista odotettiin neljä vuotta sitten markkinointivalttia pienelle Slovenialle. Nyt innostus on vaihtunut pettymykseen.

Melania Trump
Melanie Trumpia esittävä patsas Slovenian Sevnicassa.
Rouva Melania Trumpin patsas pronssinen patsas paljastettiin syyskuussa 2020. Puinen patsas poltettiin kesällä. Igor Kupljenik / EPA

Neljä vuotta sitten 5 000 asukkaan Sevnican kylä oli innoissaan.

Sevnica eli paikkakunnan tunnetuimman kasvatin voitonhuumassa mukana. Presidentinvaalit voittaneen Donald Trumpin puolison Melania Trumpin toivottiin vievän myös Sava-joen rannalla sijaitsevan Sevnican maailmankartalle.

Toisin kävi. Turismi toki lisääntyi - arviolta 30 prosenttia - vajaan sadan kilometrin päässä Slovenian pääkaupungista Ljubljanasta sijaitsevaan Sevnicaan.

Melania Trumpin kunniaksi tehtyjä omenapiirakoita myynnissä Slovenian Sevnicassa.
Melania Trumpin kunniaksi tehtyjä omenapiirakoita myynnissä Slovenian Sevnicassa.Antonio Bat / EPA

Vierailijoille on tarjolla monenlaisia matkamuistoja. Melania-leivokset ja hänen mukaansa nimetty kakku ovat suosittuja herkkuja. Ensimmäisen naisen luksusherkkukori sisältää laatuviiniä, salamia, pikkuleipiä ja suklaata. Melania Trumpin jalanjäljissä voi astella sujauttamalla jalkaansa presidentinrouvan tohvelit.

Ei ainuttakaan haastattelua Slovenian medialle

Slovenialaisten Melania-fanitus on hiipunut monesta syystä.

Rouva Trump on pitänyt Valkoisessa talossa yleisestikin matalaa profiilia. Maanmiestensä pettymykseksi hän ei ole Sloveniaa juuri julkisuudessa maininnut, saati ehtinyt synnyinseudulleen edes Euroopan vierailujensa aikana (siirryt toiseen palveluun).

Rouva Trump ei ole antanut Slovenian tiedotusvälineille yhtään haastattelua. Sen sijaan hän on luonnehtinut synnyinmaataan “vapauksia vailla olevana kommunistiseksi valtioksi"..

Myyjä esittelee Sevnicassa valmistettuja tohveleita.
Rouva Melania Trumpin synnyinpaikkakunnalla vamistetut "Valkoisen talon tohvelit". Antonio Bat / EPA

Melania Trumpin nimellä myytävien tuotteiden kaupittelua puolestaan hillitsee se, että presidentti Trumpin lakimiesarmeijan tiedetään valvovan tarkasti rouva Trumpin brändiä.

Melania Trumpia koskevat uutiset ovat presidentti Trumpin virkakauden loppupuolella hävinneet otsikoista. Jutuissa arvaillaan lähinnä sitä, jääkö presidentin puoliso Valkoiseen taloon, jos presidentti saa jatkokauden.

Ranskalaisuutistoimisto AFP:n lainaama viikkolehti Nedeljski Dnevnik nimesi rouva Trumpia käsittelevässä artikkelissaan hänet “naiseksi, joka ei koskaan katso taakseen”.

Kauppasuhteet eivät vahvistuneet

Lehden mukaan kauppa Yhdysvaltain kanssa ei vilkastunut. Maan kansainvälinen asemakaan ei ole suuresti vahvistunut.

Pettymys on avointa.

Melania Trumpin kotikaupungin pormestari Srecko Ocvirk asetteli sanansa suosikkiehdokkaistaan ensi viikon vaaleissa tarkoin. Hänen mukaansa Slovenian kansalaiset voivat kommentoida vain Slovenian poliitiikkaa.

Lue myös:

Melania Trump on omaksunut roolin yksinkertaisena koristeena – todellisuudessa hän lyö Trumpille luun kurkkuun ja vastustaa nettikiusaamista

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi