Hyppää sisältöön

Elokuvaa modernisoinut pakansekoittaja oli monelle se ainoa oikea Bond, arvioivat elokuva-asiantuntijat Sean Connerya

Connery pyristeli myös eroon Bond-roolistaan, tehden pitkällä urallaan joukon kassamagneetteja sekä pienten tuotantojen elokuvia.

Sean Conneryn kuolemasta kerrottiin lokakuun viimeisenä päivänä. Kuva: Ed Jones / AFP

Näyttelijä Sean Conneryn ura oli huikean pitkä, josta ensimmäisenä tulee mieleen Bond-elokuvat ja monellehan Connery onkin se ainoa oikea Salainen Agentti 007, sanoo Ylen elokuviin erikoistunut kulttuuritoimittaja Janne Sundqvist.

– Ja kyllä se siinä mielessä pitääkin paikkansa, että Connery oli juuri se, joka toi paperilta eläväksi Ian Flemingin luoman salaisen agentin, eli loi tämän ikonisen hahmon valkokankaalle. Kaikki myöhemmin Bondia näytelleet, ovat joutuneet tekemään roolinsa suhteessa Conneryn näyttelemiseen, Sundqvist uskoo.

– On hänellä toki paljon muitakin historiaan jääneitä rooleja, kuten elokuvassa Ruusun nimi (1986) ja Lahjomattomat (1987), josta hän sai Oscar-palkinnon. Itselleni on jäänyt mieleen vahvasti mieleen rooli Indiana Jonesin isänä sekä Conneryn viimeinen iso roolinsa elokuvassa Herrasmiesliiga (2003).

Sundqvistin mukaan Connery jättää jälkeensä haastavan perinnön.

– Hän tuli kuuluisaksi 60-luvulla Bondien kautta ja oli sen ajan miehen malli ja seksisymboli. People-lehti valitsikin hänet viime vuosisadan seksikkäimmäksi mieheksi.

– Connery toimii varmasti esikuvana monille näyttelijöille siinä, miten kannattaa tehdä juuri sitä omaa juttua, Sundqvist arvioi.

Työläistautainen skotti ja yläluokan snobi samassa roolissa

Sean Connery oli sotien jälkeisen aikakauden elokuvamaailman ehkä merkittävin pakansekoittaja, pohtii median, musiikin ja taiteen tutkimuksen professori Kimmo Laine Turun yliopistosta.

Sean Connery James Bondina elokuvassa Kultasormi vuonna 1964. Kuva: AOP

Conneryn erityisyys ilmenee Laineen mukaan siinä, miten hän käsittelee James Bondin roolia näytellen yläluokkaista herrasmiestä, joka taitaa hienot tavat, viinit ja herkut, ollen itse lähtöisin vaatimattomasta työläistaustaisesta skottiperheestä.

– Conneryn modernius tulee esiin siinä, kuinka hän säilytti työväenluokkaista karkeuttaan antaen sen sekoittua Bondin snobistiseen yläluokkaisuuteen. Tämä itseoppinut näyttelijä siis pisti jotenkin Britannian luokkajärjestelmää uusiksi, Laine arvioi.

Parikymmentä vuotta sitten kuningatar Elisabeth päätti lyödä Conneryn ritariksi. Laine ei kuitenkaan osaa arvioida, miten paljon Connery itse arvosti Sir-arvonimeään, koska hän oli nuoruudestaan lähtien aivan viime päiviinsä saakka vankkumaton itsenäisen Skotlannin puolestapuhuja.

Sir Sean Connery (vas.) esiintymässä Skotlannin kansallispuolueen parlamenttiedustajan Angus Robertsonin kanssa Washington D.C:ssä huhtikuussa 2004. Kuva: Matthew Cavanaugh / EPA

Laine muistuttaa, että Connery oli täysin itseoppinut näyttelijä, jolla oli varmasti hitusen onneakin matkassaan päätyessään lähinnä kakkoskastin elokuvien sivuosarooleista ensimmäiseksi James Bondiksi elokuvaan Salainen Agentti 007 ja tohtori No vuonna 1962.

– Conneryn valinta vaikuttaa hetken oivallukselta, jossa kaikki palat vain loksahtivat kohdalleen, Laine sanoo.

Connery pyristeli myös irti Bond-viitasta harteillaan

Connery teki kuitenkin Laineen mukaan myös olan takaa töitä, päästäkseen irti Bond-roolistaan.

– Hän esitti 70-luvun pienten tuotantojen indie-elokuvissa usein väkivaltaisia ja ristiriitaisia antisankareita. Näistä elokuvista ei koskaan tullut hittejä.

Sean Connery pääosassa elokuvassa Punaisen lokakuun metsästys vuonna 1990. Kuva: AOP

Bondien ohella Connerin tunnetuimpia elokuvia ovat muun muassa Alfred Hitchcockin Marnie, vaarallisella tiellä (1964), Ruusun nimi (1986) sekä Lahjomattomat (1987).

Lahjomattomissa elettiin jo sitä aikakautta, että Conneryn rooli elokuvan kakkosmiehenä ja vanhempana poliisina kasvoi rooliaan suuremmaksi, Laine arvioi.

Vuoden 1991 Robin Hoodissa Connery oli pienessä, mutta elokuvan markkinoinnin kannalta merkittävässä osassa.

– Elokuvaa markkinoitiin mukana olevalla yllätysroolilla, joka ei enää tämän päivän some-maailmassa mitenkään olisi mahdollista. Yllätys oli katsomossa täydellinen, kun Connery astelee kankaalle Richard Leijonamielenä. Siinä vaiheessa hän oli saavuttanut suuren sankarinäyttelijän aseman, Laine sanoo.

Lisää aiheesta: