1. yle.fi
  2. Uutiset

"Määritteli aikakauden ja tyylin" – Hollywood-tähdet muistelevat Sean Connerya

Kauhukirjailija Stephen Kingin tviitti nostatti tosin pienen someraivon.

Sean Connery
Sean Connery hymyilee punaisella matolla.
Sean Connery muistetaan parhaiten James Bondin roolista, mutta mies teki huikean uran näytellen myös lukemattomissa muissa eri menestyselokuvissa. EPA / Claudio Onorati

Legendaarinen näyttelijä sir Sean Connery kuoli lauantaina läheistensä ympäröimänä. Skotlantilainen Connery oli kuollessaan 90-vuotias. Conneryn perhe tiedotti tämän nukkuneen rauhassa pois Bahaman kodissaan läheistensä ympäröimänä.

Parhaiten James Bondin roolista muistettava Connery teki huikean uran ja näytteli lukemattomissa eri elokuvissa.

Näitä olivat muun muassa Lahjomattomat (The Untouchables), Indiana Jones ja viimeinen ristiretki, Punaisen lokakuun metsästys, The Rock – paluu helvettiin sekä viimeiseksi jäänyt Herrasmiesliiga (The League of Extraordinary Gentlemen).

Lukuisat tämän hetken Hollywoodin eturivin tähdet ovatkin muistelleet kilpaa Connerya ja tämän vaikusta elokuvamaailmaan.

Nykyinen James Bond Daniel Graig lähetti tiedotteen James Bond-sivun Twitter-tilin kautta.

– Todella surullista kuulla, että yksi elokuvamaailman suurista on poistunut keskuudestamme. Sir Sean Connery muistetaan Bondin roolista, mutta myös monesta muusta, Graig kirjoittaa.

– Hän määritteli aikakauden ja tyylin. Hänen valkokankaalla esittämänsä nokkeluus ja viehätys voidaan mitata megavatteina. Hän auttoi luomaan modernin menestyselokuvan, Graig paaluttaa.

Australialainen näyttelijä Hugh Jackman kertoo kasvaneensa fanittaen Sean Connerya.

– Legenda valkokankaalla ja sen ulkopuolella. Lepää rauhassa, Jackman kirjoittaa.

Itävaltalais-yhdysvaltalainen kehonrakennuslegenda, näyttelijä sekä Kalifornian entinen kuvernööri Arnold Schwarzenegger muistelee Connerya monin eri sanakääntein.

– Sean Connery oli legenda, yksi kaikkien aikojen suurimmista näyttelijöistä. Hän tarjosi loputonta viihdettä meille kaikille ja inspiraatiota minulle, "Iso-Arska" kirjoittaa.

– En sano tätä vain siksi, että hän oli kehonrakentaja, joka osallistui Mr. Universe -kilpailuun! Hän oli ikoni. Ajatukseni ovat hänen perheensä luona, Schwarzenegger päättää tviittinsä.

Yksi maailman menestyneimmistä kauhukirjailijoista Stephen King jakoi Twitterissä kuvan Conneryn ensimmäisestä isommasta elokuvaroolista.

– Hän oli hieno näyttelijä ja useimmiten hyvä kaveri, King kirjoittaa Twitterissä.

Stephen Kingin tviitti on kirvoittanut joidenkin ihmisten mieliä, koska he katsovat Kingin kirjoittaneen sarkastisesti Connerysta.

Sean Conneryn esittämä Bond muistetaan kovana jätkänä, joka ei epäillyt tarpeen tullen läimäyttää naisiakin. Myös Connery itsekin kertoi vuonna 1987 eräässä haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että on välillä hyväksyttävää lyödä naista.

Lue lisää:

Bond-elokuvista tuttu näyttelijä Sean Connery on kuollut

Elokuvaa modernisoinut pakansekoittaja oli monelle se ainoa oikea Bond, arvioivat elokuva-asiantuntijat Sean Connerya

Lue seuraavaksi