1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. al-Holin leiri

SVT: Ruotsiin palaamassa jälleen naisia ja lapsia al-Holin leiriltä

Ruotsin television mukaan ainakin osa joukosta on paennut salakuljettajien avulla Syyriasta Turkkiin.

al-Holin leiri
Naisia ja lapsia kuorma-auton luona.
Tuntemattomia naisia lapsineen lähdössä al-Holin leiriltä kesäkuussa 2019.Ahmed Mardnli / EPA

Al-Holin leiriltä on jälleen tulossa naisia ja lapsia Ruotsiin, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun). Ainakin kahden naisista kerrotaan paenneen salakuljettajien avulla Turkkiin.

Syyriassa sijaitsevalle al-Holin leirille on koottu tuhansia ihmisiä terroristijärjestö Isisin aiemmin hallitsemilta alueilta.

SVT:n mukaan yhteensä neljä naista ja yhdeksän lasta ovat Turkissa säilöönotettuina. Heidän kerrotaan olleen Turkissa jo parin kuukauden ajan odottamassa tuloksia dna-testeistä, joilla varmistetaan, että he todella ovat mukana olevien lasten äitejä.

Naisista kolme on kotoisin Tukholmasta, yksi Länsi-Ruotsista. Yksi naisista oli SVT:n mukaan lähtenyt Syyriaan jo vuonna 2011.

Ruotsin väkivaltaisten ääriliikkeiden vastaisen keskuksen (CVE) johtaja sanoo SVT:lle, että terroristijärjestö Isisin alueella asuneita naisia vastassa on laaja rintama viranomaisia, kun he saapuvat Ruotsiin.

– Eivät he pääse vain kävelemään passintarkastuksen läpi. Poliisi, turvallisuuspoliisi Säpo, sosiaalipalvelut, maahanmuuttovirasto ja terveysviranomaiset ovat heitä vastassa, Jonas Trolle CVE:stä sanoo.

Aiemmin aiheesta:

SVT kertoo, että kurdihallinto aloittaa pian oikeudenkäynnit ulkomaisia Isis-naisia vastaan – Suomen ulkoministeriö: oikeudenkäynnit koskevat kaikkia kansalaisuuksia

Järjestöt: Kahdeksan lasta menehtynyt terveysongelmiin lyhyessä ajassa al-Holissa – myös koronavirus alkanut levitä leirillä13.8.

Al-Holista palasi jälleen äiti lapsineen Suomeen – UM myönsi matkustusasiakirjat mutta ei auttanut perhettä paossa 1.8.

SVT: Ruotsalaisnainen pakeni al-Holista – Matkusti Turkin avulla takaisin Ruotsiin17.6.

Pohjoismaisten lasten kotiuttaminen al-Holin leiriltä ei ole edennyt korona-aikana – Myös ruotsalaisia pakeni leiriltä Turkkiin4.6.

Poliisi on jo tavannut al-Holin leiriltä tulleet naiset – Mitä naisille nyt tapahtuu? Näin poliisi vastasi 9 kiinnostavaan kysymykseen1.6.

12 suomalaista on iltapäivällä palannut Al-Holin leiriltä Suomeen, mukana alle 10-vuotiaita lapsia – UM: Eivät ole vierastaistelijoita31.5.

Lue seuraavaksi