Hyppää sisältöön

Myrsky pyyhkii Suomen yli maanantaina – myös lämpöennätys voi mennä rikki

Etelä-Lapissa ja Perämeren alueella voi sataa jopa 50 millimetriä vettä. Kovimmat tuulet mitattaneen Pohjois-Pohjanmaalla.

Myrsky pyyhkii Suomen yli maanantaina
Myrsky pyyhkii Suomen yli maanantaina

Syysmyrsky pyyhkäisee Suomen yli maanantaina. Se tietää voimakasta tuulta ja runsaita sateita suureen osaan maata. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan eniten sataa Etelä-Lapin ja Perämeren alueella, jossa vettä voi sataa vuorokauden aikana jopa 50 millimetriä. Muualla maassa sadetta saataneen 10–20 millimetriä.

– Tuulet voimistuvat yöstä alkaen ja maanantaina aamulla sataa jo Länsi-Lapista lounaaseen ulottuvalla alueella. Sateet tulevat kaikkialla vetenä ja Lapissa lumet sulavat, sanoo Kotakorpi.

Ilmatieteen laitos on antanut myrskyn vuoksi useita varoituksia (siirryt toiseen palveluun) maa- ja merialueille.

Suurinta osaa maata varoitetaan vaarallisen voimakkaasta tuulesta maanantai-iltapäivästä lähtien. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulen nopeus voi olla puuskissa 20 metriä sekunnissa. Pohjanmaata varoitetaan vaarallisen voimakkaasta tuulesta, joka voi puhaltaa puuskissa 25 metriä sekunnissa.

Uudellemaalle, Satakuntaan, Varsinais-Suomeen, Etelä-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle on annettu tulvavaroitus. Joet voivat tulvia pelloille ja katkaista teitä.

Merialueille on annettu myrskyvaroitus ja sen mukaan tuuli voi puhaltaa 21 metriä sekunnissa. Myös kovasta aallokosta varoitetaan. Ilmatieteenlaitoksen mukaan merkitsevä aallonkorkeus voi ylittää maanantaina 4 metriä. Myrskyvaroitus on voimassa muilla merialueilla Suomenlahden itä- ja länsiosaa lukuun ottamatta, joita varoitetaanmaanantaina kovasta tuulesta.

Uusi lämpöennätys mahdollinen

Sateen ja tuulen lisäksi ensi viikko alkaa hyvin lauhana. Kotakorven mukaan marraskuun lämpöennätys voi hyvinkin rikkoutua tiistaiyönä. Nykyinen ennätys mitattiin Kemiönsaaressa vuonna 2015: 3. marraskuuta 14,3 astetta. Tavanomaisesti esimerkiksi Helsingissä on marraskuussa lämmintä kuutisen astetta ja Rovaniemellä päivälämpötila on nollassa.

Alkavalla viikolla lämpötila on etelässä 10 asteen molemmin puolin ja pohjoisessa lämpötila kohoaa yli viiteen asteeseen.

– Suomen itäpuolella on korkeapaine ja tuuli pääsee puhaltamaan meille suoraan etelästä. Ilmamassa on hyvin lämmintä. Ennätys voi mennä rikki etelärannikolla.

Myrsky väistynee Suomen yltä tiistaiaamuun mennessä ja päivällä on jo poutaa. Sää jatkuu tiistaista eteenpäin hyvin lauhana.

.
.