1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Machu Picchu

Perun Machu Picchu avautui jälleen – alueen matkailuelinkeino kärsinyt valtavan kolauksen pandemian vuoksi

Suuri määrä Cuscon alueen hotelleista, ravintoloista ja muista matkailuun liittyvistä yrityksistä ajautui konkurssiin keväällä, kun tiukat koronarajoitukset astuivat voimaan.

Machu Picchu
Ensimmäiset turistit pääsivät junalla kohti Machu Picchua koronasulun jälkeen.
Ensimmäiset turistit pääsivät sununtaina junalla kohti Machu Picchua kuukausia kestäneen koronasulun jälkeen. Paolo Aguilar / EPA

Inkojen maailmankuuluun muinaiskaupunkiin Machu Picchuun päästetään jälleen turisteja lähes kahdeksan kuukautta kestäneen sulun jälkeen. Kohteeseen päästetään kuitenkin kerrallaan vain 675 turistia päivässä, mikä on 30 prosenttia vähemmän kuin ennen koronapandemiaa.

Ensimmäiset turistit pääsivät Machu Picchun kylään sunnuntaina junalla, joka lähti matkaan Ollantaytambon kaupungista läheltä Cuscoa. He ovat maanantaina ensimmäiset muinaiskaupungissa vieraillevat sen jälkeen, kun paikka suljettiin maaliskuun 16. päivä.

Machu Picchun alue.
Machu Picchu on Unescon maailmanperintökohde. Kuva on otettu huhtikuussa 2019.Ernesto Arias / EPA

Koronatartuntojen määrä on laskenut viime aikoina Perussa tasaisesti. Pandemia on aiheuttanut kuitenkin valtavan kolauksen maan matkailuelinkeinoille. Tuhannet turismista riippuvaiset ihmiset ja yritykset ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin erityisesti vuoristoisella Cuscon alueella, missä myös Machu Picchu sijaitsee.

Suuri määrä alueen hotelleista, ravintoloista ja muista matkailuun liittyvistä yrityksistä ajautui konkurssiin keväällä, kun tiukat koronarajoitukset astuivat voimaan. Sata päivää kestäneitä rajoituksia ryhdyttiin purkamaan heinäkuussa.

Esimerkiksi Ollantaytambon kaupungissa koronalla on ollut merkittävät seuraukset talouteen. Ennen pandemiaa kaupungissa oli noin 80 hotellia.

– Ainakin puolet niistä on mennyt konkurssiin, kertoo paikallisen hotelli- ja ravintolayhdistyksen johtaja Joaquin Randall uutistoimisto AFP:lle

Randallin mukaan viralliset, veroja maksavat hotellit ovat saanet avustusta maan hallitukselta. Sen sijaan epävirallista majoitustoimintaa harjoittaneet yritykset ovat olleet suurissa vaikeuksissa.

Lue myös:

Turistiryhmä teki tarpeensa Machu Picchulle – rangaistuksena 15 vuoden maahantulokielto – (17.1.2020)

Peru sanoo istuttavansa miljoona puuta Machu Picchun alueelle – toimilla yritetään estää maastopaloja – (10.1.2020)

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi