1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Afganistanissa jälleen hyökkäys oppilaitokseen – 19 kuoli ja 22 haavoittui, Isis ilmoitti tehneensä iskun

Koulutus on viime vuosina ollut ääriliikkeiden iskujen kohteena.

Afganistan
Afganistanin kartta.
Harri Vähäkangas / Yle

Afganistanissa on jälleen tapahtunut aseellinen välikohtaus koulutuskeskuksessa. Afganistanin sisäministeriön edustajan mukaan 19 ihmistä on kuollut ja 22 haavoittunut hyökkäyksessä ja sitä seuranneessa tulitaistelussa.

Ääri-islamilainen Isis-terroristijärjestö ilmoitti tehneensä iskun, ryhmittymän lehdistö-osasto ilmoitti alkuillasta.

Aseistetut hyökkääjät ja Afganistanin turvallisuusjoukot ottivat yhteen Kabulin yliopistokampuksella varhain maanantaiaamuna. Sisäministeriön edustajan mukaan hyökkääjiä oli kolme, ja heistä yksi räjäytti pommin hyökkäyksen aluksi.

Hyökkääjät ja turvallisuusjoukot kävivät kampusaleella tulitaistelua tuntikausien ajan. Taistelu päättyi, kun kaikki hyökkääjät oli ammuttu.

Uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin päivällä korkea-arvoisiin turvallisuuslähteisiin perustuen, että ainakin kymmenen opiskelijaa olisi kuollut hyökkäyksessä. Aiemmin kerrottiin useista haavoittuneista.

Hyökkääjät ja Afganistanin turvallisuusjoukot kävivät tulitaisteluita alueella vielä tunteja hyökkäyksen alun jälkeen. Ilmeisesti myös nämä taistelut ovat vaatineet kuolonuhreja. Kampus on tyhjennetty opiskelijoista.

Yliopistolla oli alkamassa kirjallisuusmessut, joihin oli osallistumassa muiden muassa Iranin Afganistanin-suurlähettiläs, sanoo Iranin uutistoimisto ISNA.

Koulutus ääriliikkeiden kohteena

Viime vuosina koulutuskeskukset ovat olleet ääriliikkeiden iskujen kohteina Afganistanissa. 2010-luvulla on ollut useampia tuhoisia iskuja, ja sen vuoksi vartijat vartioivat useiden koulujen ovilla.

Esimerkiksi vajaa kaksi viikkoa sitten ainakin 24 opiskelijaa kuoli ja yli 100 haavoittui kouluräjähdyksessä Kabulin länsiosassa. Isis on ottanut iskun nimiinsä.

Paikallinen Isis-ryhmä on julistanut Afganistanissa sodan maan šiiamuslimeja vastaan. Myös vajaan kahden viikon takainen kouluisku kohdistui šiiavähemmistöön, kertoo Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestö. (siirryt toiseen palveluun)

Suurin osa (noin 85%) afganistanilaisista on sunnimuslimeja ja 10-15 prosenttia šiiamuslimeja.

Iskut siviilejä kohtaan jatkuvat rauhanaikeista huolimatta

Sunniryhmä Taliban neuvottelee parhaillaan hallinnon kanssa rauhasta Qatarissa. Jos sopimus syntyy, Yhdysvallat ja Nato joukot voivat vetäytyä Afganistanista.

Rauhanaikeista huolimatta iskut siviilejä kohtaan ovat jatkuneet Afganistanissa. Esimerkiksi maanantaina ajoneuvo ajoi tienvarsipommiin eteläisessä Helmandin maakunnassa.

Lue lisää:

Suomalaisryhmä kokoaa tärkeää avustuspakettia Afganistanin tueksi – Aikaa on vähän ja tehtävä vaikea, sillä sotaa ja neuvotteluja käydään yhtä aikaa

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi