1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n vaalit 2020

Yhdysvalloissa on poikkeuksellisen hermostunut tunnelma päivää ennen vaaleja – monissa kaupungeissa varaudutaan levottomuuksiin

Koronaepidemia pisti vauhtia asemyyntiin jo alkuvuonna.

New Yorkissa Saks-muotitavaratalo valmistautui vaalipäivään suojelemalla näyteikkunansa. Monissa muissakin kaupungeissa on varauduttu levottomuuksiin. Kuva: David Dee Delgado / AFP

Monissa yhdysvaltalaisissa kaupungeissa näkyy, että tiistain presidentinvaalit ovat hyvin poikkeukselliset. Kauppojen näyteikkunoiden eteen kiinnitetään vanerisia suojalevyjä, jotka tuovat mieleen hirmumyrskyyn valmistautumisen.

Nyt ei odotettavissa ole hirmumyrskyä, mutta pelkona on, että vaalit johtavat vakaviin levottomuuksiin, jos tuloksen valmistuminen pitkittyy ja vaalituloksesta syntyy kiistaa.

Brookings-tutkimuslaitos (siirryt toiseen palveluun) arvioi, että syvän vastakkainasettelun seurauksena väkivallan uhka on nyt korkea. Ja väkivalta voi tulla eri poliittisista suunnista riippuen siitä, miten vaaleissa käy.

Työmiehet asentavat suojia newyorkilaisen kaupan ikunoiden eteen. Kuva: David Dee Delgado / AFP

Presidentti Donald Trump on väittänyt, että hänen voittonsa yritetään anastaa vaalivilpillä (siirryt toiseen palveluun). Presidentin mielestä on kohtuutonta, että vaalitulosta joudutaan odottamaan pitkään.

Jos ehdokkaat ovat hyvin tasaväkisiä, tuloksen selviäminen saattaa kuitenkin viivästyä. Myös ennakkoon postitse annettujen äänten suuri osuus voi hidastaa ääntenlaskentaa.

Suomesta poiketen monissa osavaltioissa ennakkoäänet lasketaan vasta vaalihuoneistojen sulkeuduttua.

Miehiä töissä valmistamassa vanerisuojia ikkunoihin.
Monissa yhdysvaltalaiskaupungeissa, kuten tässä Washingtonissa, kaupat suojelevat näyteikkunoitaan vanerilevyillä.

Ihmiset aseistautuvat – ammuksista ajoittain pulaa

Yhdysvalloissa asekauppa on käynyt kiivaana tänä vuonna. Maaliskuussa kauppaa ilmeisesti kiihdytti koronaepidemian synnyttämä pelko sekasorrosta.

Myös kesällä asekauppa kävi kuumana (siirryt toiseen palveluun), kun eri puolilla Yhdysvalloissa puhkesi poliisiväkivallan vastaisia mielenosoituksia, joiden yhteydessä esiintyi mellakoita ja ryöstelyä.

Ihmisiä jonottamassa asekauppaan Los Angelesissa. Asekauppa kiihtyi selvästi jo maaliskuussa koronaepidemian myötä, kun jotkut ihmiset pelkäsivät yhteiskunnan ajautuvan kaaokseen. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Liittovaltion poliisin FBI:n tilasto mittaa asekauppaa (siirryt toiseen palveluun) ostajille tehdyillä taustatarkastuksilla. Niitä oli syyskuun loppuun mennessä tehty jo yli 28 miljoonaa, mikä on enemmän kuin viime vuonna yhteensä.

Vaaliväkivallan pelko ajaa asekaupoille

Uutistoimisto Reutersin (siirryt toiseen palveluun) keräämien tietojen mukaan aseiden ensiostajien määrä on voimakkaassa kasvussa, ja viime aikoina on jopa paikka paikoin havaittu pulaa patruunoista, kun ihmiset varustautuvat.

Reutersin haastattelema 61-vuotias newyorkilainen Bailey Beeken kertoi, että hän oli päättänyt hankkia aseen juuri vaalien takia.

– Riippumatta siitä, miten tässä vaalissa käy, tilanne voi muuttua hyvin pelottavaksi ja jopa veriseksi, itseään keskiluokkaiseksi liberaaliksi luonnehtiva Beeken sanoi.

Trumpin kannattajat liikkeellä

Yhdysvalloissa kohistiin viikonloppuna videosta, jossa Trumpin kannattajien saattue häiriköi Joe Bidenin kampanjabussia Teksasissa. Linja-autossa matkusti kampanjaväkeä, mutta Biden ja varapresidenttiehdokas Kamala Harris eivät olleet kyydissä.

Liittovaltion poliisi FBI tutkii perjantaina sattunutta välikohtausta. Tapaus on herättänyt huolta siitä, mitä Trumpin kaikkein intomielisimmät kannattajat saattavat tehdä, jos vaalitulos ei miellytä. Presidentti Trump kommentoi välikohtausta toteamalla rakastavansa Teksasia.

Väkivallan pelko näkyy mielipidemittauksissa

Huoli väkivallasta näkyy viime aikaisissa mielipidemittauksissa. Usa Today -lehden (siirryt toiseen palveluun) muutama päivä sitten julkaistun kyselyn mukaan kolme äänestäjää neljästä on huolissaan vaaliväkivallasta.

Kaliforniassa näyttää siltä (siirryt toiseen palveluun), että erityisesti Trumpin kannattajat pitävät vaalien jälkeistä väkivaltaa todennäköisenä, jos tuloksesta syntyy kiistaa. Yli puolet Trumpin kannattajista piti väkivaltaa "hyvin todennäköisenä".

Äänestys Yhdysvaltain vaaleissa alkaa osavaltiosta riippuen alkaen tiistaina klo 13 Suomen aikaa ja päättyy viimeistään kello 7 Suomen aikaa keskiviikkona. Ensimmäisiä tuloksia ja ovensuukyselyitä aletaan julkaista keskiviikkona yöllä kello 2.