Hyppää sisältöön

Ranskan koululaiset palasivat syyslomalta kireässä tunnelmassa opettajan murhan jälkeen – Kysely: itsesensuuri lisääntyy opetuksessa

Presidentti Emmanuel Macron ja jalkapallomaajoukkue lähettivät koululaisille rohkaisuviestejä sosiaalisessa mediassa.

Yläkoulun oppilaat tapasivat tänään toisensa lomien jälkeen koulunsa edessä Pariisissa. Mukanaan heillä oli koronasulun vuoksi tarvittavat ulkonaliikkumisluvat. Kuva: Lucy Nobout / AOP

Maanantai oli Ranskassa ensimmäinen koulupäivä sen jälkeen, kun islamisti-terroristi tappoi historianopettaja Samuel Patyn tämän koulun edessä.

Liki 12 miljoonaa koululaista ja yli 800 000 opettajaa aloitti koulupäivän lukemalla filosofi ja poliitikko Jean Jaurèsin vuonna 1888 kirjoittaman Kirjeen opettajille, jossa kehotetaan muun muassa opettamaan Ranskan maantiedon ja historian lisäksi maan "sielua ja sananvapautta".

Sen jälkeen kaikissa kouluissa vietettiin minuutin hiljainen hetki Patyn muistoksi.

– Miksi hän tappoi? Mitä hyötyä pilakuvista on, oppilaat kyselivät opettajilta Le Monde (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehden mukaan.

Oppilaat palasivat kouluun Conflans-Saint-Honorinessä maanantaina. Terroristi tappoi historianopettaja Samuel Patyn Bois d'Aulne -koulun edessä runsaat kaksi viikkoa sitten. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Ranskassa ovat voimassa yhtä aikaa sekä laajat koronasulut että korkein mahdollinen hälytystila terrorismin vuoksi. Koululaisten vanhempia ohjeistettiin maanantaina, että nämä eivät jää seisoskelemaan koulujen lähettyville vietyään lapsensa kouluun.

Ääri-islamisti murhasi Patyn Conflans-Sainte-Honorinessä viimeisenä koulupäivänä ennen syysloman alkua. Paty oli näyttänyt tunnilla pilakuvan Muhammedista opettaessaan ilmaisunvapautta, minkä seurauksena jotkut vanhemmat aloittivat häntä vastaan nettikampanjan.

Ranskassa on ollut useita terrori-iskuja tänä syksynä. Juuri torstaina Nizzassa tapettiin kolme ihmistä kirkossa. Lauantaina Lyonissa ammuttiin ortodoksipappia.

"Itsesensuuri lisääntyy"

Ranskan presidentti Emmanuel Macron lähetti maanantainaamuna oppilaille Instagramissa, Snapchatissä ja Facebookissa hengennostatusviestejä.

– Te olette Ranska. Olla ranskalainen tasavallan koulussa tarkoittaa oppia olemaan vapaa, kukoistamaan ja nousemaan tiedon kautta, Macron kirjoitti Instagram-tarinassaan.

Macron ja maan hallitus ovat vannoneet viime päivinä useissa yhteyksissä, että he puolustavat sananvapautta ja pitävät kiinni oikeudesta julkaista räävittömiä, uskontojakin pilkkaavia kuvia.

Sisäministeri Gérald Darmanin sanoi televisiohaastattelussa, että pilakuvia voi kaikin mokomin pitää mauttomina.

– Minusta on olemassa myös paljon hävyttömiä ihmisiä, jotka sanovat idioottimaisia asioita. Silti puolustan Voltairen tapaan kuolemankin uhalla heidän oikeuttaan sanoa ne, Darmanin sanoi.

Opetusministeri Jean-Michel Blanquer julkaisi Twitter-tilillään Ranskan jalkapallomaajoukkueen videotervehdyksen, jolla pelaajat muun muassa kiittävät opettajia vapaiden kansalaisten kasvattamisesta.

Maanantaina julkaistun tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) 82 prosenttia ranskalaisista uskoo, että opettamisen vapaus on kärsinyt ja opettajien itsesensuuri lisääntyy tapahtuneen jälkeen.

Liki yhtä moni arvioi, että sananvapauteen ja sekularismiin liittyvät välikohtaukset yleistyvät kouluissa tulevaisuudessa. Sekulaari tarkoittaa maallista ja sekularismi tunnustuksettomuutta, uskonnon pitämistä erillään valtiosta.

Aiheesta lisää:

.
.