1. yle.fi
  2. Uutiset

Tässä ovat Pirkanmaan kovatuloisimmat: Miljoonatulot yrityskaupoista, yli 300 kovatuloista salaa tulonsa

Katso Suomen 1 000 suurituloisinta sekä Pirkanmaalla 30 eniten ansiotuloja ja pääomatuloja saanutta Ylen verokoneesta.

Pirkanmaa
Jokilaakeri Oy toimitusjohtaja Jori Paatsjoki
Jori Paatsjoki myi elämäntyönsä ja keräsi Pirkanmaalla toiseksi eniten tuloja viime vuonna. Matias Väänänen / Yle

Pirkanmaan kovatuloisin viime vuonna oli Jussi Solja. Hänen tulonsa olivat yhteensä 12 miljoonaa euroa, jotka kaikki olivat pääomatuloja. Veroja Solja on maksanut tästä 4 miljoonaa euroa. Solja on koko Suomen listalla viides. Hän on nykyään muun muassa tamperelaisen Hotelli Villen takana.

Jussi Solja on kemianteollisuuden tuotteita kehittävän ja valmistavan konsernin Kiilto-yrityksen perijöitä. Hänen veljensä Erkki ja tämän lapset ovat toimineet viime aikoina yhtiön johdossa. Myös Soljan veljet Jaakko ja Risto näkyvät verolistalla korkealla.

Toiseksi eniten tuloja tuli Jori Paatsjoelle. Kolmen miljoonan euron tulot ovat suurimmaksi osaksi pääomatuloja. Tamperelainen Jokilaakeri Oy myytin viime vuonna ruotsalaiselle omistajalle. Entinen omistaja Jori Paatsjoki jäi firmaan toimitusjohtajaksi.

Myös kolmanneksi tulleen Tuula Virtasen kolmen miljoonan euron tulot tulivat yrityskaupasta. Terveystuotteita myyvä ja markkinoiva valkeakoskelainen Walki Medica myytiin sekin vuosi sitten. Entinen omistaja Tuula Virtanen jäi toimitusjohtajaksi.

Lisää Paatsjoen ja Virtasen elämäntyöstä voit lukea täällä.

Kaikki Pirkanmaan kovatuloisimmat eivät näy median saamalla julkisella listalla. Yksi salausta pyytäneistä oli Lujatalon ja Lujabetonin hallituksen jäsen Mirja Vainikainen, jolla oli vuonna 2019 lähes kolmen miljoonan euron tulot pääosin pääomatuloina eli neljänneksi korkeimmat tulot Pirkanmaalla.

Myös Kiillon Erkki Solja oli pyytänyt tietojensa salausta medialta. Soljan tulot olivat viime vuonna yhteensä lähes kolme miljoonaa euroa.

Toni Heikkosen tulot viime vuonna olivat puolestaan yhteensä 2,9 miljoonaa euroa. Näistä ansiotuloja oli 109 186 euroa ja pääomatuloa 2,8 miljoonaa euroa. Heikkonen on finanssiteknologiayritys Eonen perustaja. Heikkonen on yli 20 yrityksen hallituksessa, osa yrityksistä myös Tampereella.

Seuraavana tulolistalla on Henry Ray, jonka tulot yhteensä olivat 2,8 miljoonaa euroa. Näistä pääomatuloa oli 2,7 miljoonaa euroa. Ray on omistanut Tamrex Oy:tä, joka on myyty virolaisille vuonna 2019. Yrityksen toimialaan kuuluvat palo- ja työturvallisuustuotteet ja palvelut.

Kuudentena julkisella listalla ja kahdeksantena koko listalla oli Markku Kokko, jonka tulot ylittivät 2,7 miljoonaa euroa. Tästä pääomatuloja oli suurin osa. Kokko on ollut esimerkiksi it-yritys Onnisysin hallituksessa.

Miika Haavisto ja Miia Lehtinen saivat 2,7 miljoonan euron tulot myymällä yrityksensä Hämeen Kirjapainon viime vuonna. PunaMusta Media Oyj osti Hämeen Kirjapainon koko osakekannan.

Tapio Kolunsarka keräsi viime vuonna lähes 2,5 miljoonan euron tulot. Ansiotuloja näistä oli 2,2 miljoonaa euroa. Tapio Kolunsarka oli Ramirentin toimitusjohtajana ja siirtyi vuoden alussa Evac-konsernin toimitusjohtajaksi. Ranskalainen konevuokrausyhtiö Loxam osti viime vuonna suomalaisen Ramirentin.

Kymmenentenä julkisella verolistalla on Risto Käkelä, jonka tulot yhteensä olivat lähes 1,9 miljoonaa euroa. Käkelä on pienkuormaajista tutun Avant Tecno Oy:n toimitusjohtaja.

Osa salannut tietonsa

Noin 4 400 suurituloista suomalaista on pyytänyt nimensä poistamista medialle koottavalta listalta. Yle pyrkii selvittämään myös listalta poistettujen henkilöiden tietoja asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Pirkanmaalla tyhjien rivien lukumäärä verottajan listalla on 315. Eli niin moni tästä maakunnasta vähintään 100 000 euroa ansainneista on pyytänyt, ettei tietoja luovuteta medialle.

Vuosi sitten ainakin kaksi kovatuloista pirkanmaalaista pyysi verottajalta, että heidän nimiään ei näy medialle toimitetussa suurituloisten listassa. Peliyhtiö Small Giant Gamesin myynnillä vaurastuneet Ilkka-Kristian Juopperi ja Tommi Vallisto puuttuivat listalta. He molemmat tienasivat vuonna 2018 lähes 21 miljoonaa euroa, millä he sijoittuivat Pirkanmaan kovatuloisimpien kärkeen.

Vuonna 2018 Pirkanmaalla eniten julkisella listalla ansaitsi Frameryn perustaja Samu Hällfors. Hällforsin pääomatulot olivat noin 20,4 miljoonaa euroa ja ansiotulot noin 132 000 euroa. Hän maksoi vajaat 7 miljoonaa euroa veroja Suomeen.

Framery rakentaa toimistoihin äänieristettyjä tiloja, kuten puhelinkoppeja ja neuvottelutiloja.

Toiseksi vuosi sitten verotuloissa tuli Runtech Systemsin perustajiin kuulunut Kimmo Loippo 17,5 miljoonan euron tuloilla. Myös näistä tuloista valtaosa oli pääomatuloja yrityskaupasta.

Kolmanneksi vuoden 2018 Pirkanmaan verotuloissa tuli Ossi Alastalo 11,9 miljoonan euron tuloilla. Hänen johtamansa Parmaco valmistaa muun muassa kouluja ja päiväkoteja.

Katso Suomen 1 000 suurituloisinta ja Pirkanmaalla 30 eniten ansiotuloja ja pääomatuloja saaneet Ylen verokoneesta.

Korjaus klo 9.36 Jussi Soljan isä ei perustanut Kiiltoa, vaan yritys on vanhempi.

Päivitetty 16.11 kaksi verotietonsa salausta pyytäneistä.

Lue seuraavaksi