1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Verotiedot

Pohjois-Karjalan suurituloisin rikastui yrityskaupalla ja pyysi tietojensa poistamista listauksesta – muutoin tutut nimet kärjessä

Yle selvittää mahdollisia listalta puuttuvia nimiä.

Verotiedot
Dörren till en skattebyrå.
Verohallinto julkaisi viime vuoden verotilastot tänään.Yle/ Axel Nurmio

Suurituloisin pohjoiskarjalainen vuonna 2019 oli Computer Program Unit (CPU) -yrityksen vuonna 2019 myynyt Matti Lahtinen. Hänen nimeään ei kuitenkaan löydy tänään julkaistuista verotilastoista, sillä hän on pyytänyt tietojensa poistamista medialle lähetettävistä listoista. Lahtisen tulokuninkuudesta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen (siirryt toiseen palveluun).

Lahtisen ansio- ja pääomatulot olivat yhteensä yli seitsemän miljoonaa euroa.

Lahtinen perusti CPU:n kahden liikekumppanin kanssa vuonna 1986. Vuodesta 1994 lähtien hän on omistanut yrityksen kokonaan. Toimitusjohtajan tehtävästä hän jäi pois vuonna 2015. Perheen sisältä ei löytynyt jatkajaa, joten yrityskauppa tuli ajankohtaiseksi.

Voiko puhua elämäntyöstä?

– Työskentelin yrityksessä 33 vuotta, ja se on suurin osa työurastani. Eli kyllä se minun elämäntyöni on, Lahtinen sanoo.

Kärkipäässä tutut nimet

Tietojensa julkaisun sallineista suurituloisimpien tilaston kärjessä vuonna 2019 on Broman Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Eero Broman. Hänen yhteenlasketut ansio- ja pääomatulonsa olivat 6 652 632 euroa.

Kakkossijalla julkisissa verotilastoissa on Broman yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Harri Broman 6 475 773 euron tuloilla.

Maakunnan kolmanneksi suurituloisin viime vuoden julkisissa verotilastoissa on auto- ja maanrakennusalalla toimivan E. Hartikaisen toimitusjohtaja Arto Hartikainen. Hänen tulonsa olivat 3 328 571 euroa.

Kärkikolmikon tuloista valtaosa on pääomatuloja.

Pohjois-Karjalassa tulolistan kärkipäässä on perinteisesti ollut maakunnan yrittäjäsukuja: Bromanit, Hartikaiset ja Kakkoset. Niin on tänäkin vuonna. Verotilastojen kymmenen kärjestä kuusi nimeä kuuluu näihin sukuihin.

Pohjois-Karjalan viime vuoden suurituloisimpien kärkipäähän uutena nimenä kipusi kontiolahtelainen Heikki Hirvonen. Hän tienasi pääomatuloja viime vuonna lähes 1,7 miljoonaa euroa, jotka tulivat liperiläisen Viitek Oy:n osakkeiden myynnistä joulukuussa. Viitek on vuonna 1995 perustettu yritys, joka rakentaa siltoja ja tekee paalutustöitä ympäri Suomea. Hirvonen työskentelee nykyään yrityksessä työpäällikkönä ja on yhtiön vähemmistöosakas.

Julkaistujen verotietojen mukaan Pohjois-Karjalan 30 suurituloisimman joukossa on vain kolme naista. Ensimmäinen nainen löytyy sijalta 16, ja hän on Anu Hartikainen-Ahia. Hänellä oli pääomatuloja runsaat 600 000 euroa. Sijalla 23 on Pielisen betonin toimitusjohtaja Tuija Kilpinen ja sijalla 30 lääkäri Birgitta La Russa.

Voit katsoa Suomen ja Pohjois-Karjalan suurituloisimpien nimilistat Ylen verokoneesta. Verottaja julkaisi viime vuoden verotilastot tänään.

Lista ei välttämättä ole täydellinen, sillä verottaja on poistanut suurituloisten listalta yli 4 000 henkilön tiedot heidän omasta toivomuksestaan. Vuosikausien ajan verottaja on koonnut median käyttöön listan suurituloisimmista eli yli 100 000 euroa vuodessa ansainneista veronmaksajista.

Tänä vuonna listauksesta siis saattaa puuttua suurituloisia henkilöitä, mikäli he ovat pyytänee tietojensa poistamista. Pohjois-Karjalassa tietojen poistamista on pyytänyt 31 yli 100 000 euroa tienannutta henkilöä, yksi heistä maakunnan tulokuningas Matti Lahtinen.

Yle pyrkii selvittämään verohallinnon julkisista tiedoista suurituloisten listalta poistettujen henkilöiden tiedot. Julkaisemme kuitenkin vain sellaisten henkilöiden tiedot, joiden vuositulot ylittävät miljoonan euron rajan.

Yle perustelee tietojen julkaisemista muun muassa sillä, että tieto verotaakan jakautumisesta on avoimen yhteiskunnan perusta.

Oheisesta taulukosta voit hakea maakuntien suurituloisimpien listauksia tai hakea tietoja yksittäisen henkilön nimellä. Yle julkaisee listat maakuntien 30 suurituloisimmasta.

Taulukkoa ladataan

Juttua päivitetty 3.11. klo 12:15: Muokattu otsikkoa ja lisätty tietoja maakunnan tulokuninkaasta.

Lue myös:

Petri Järvilehto oli Suomen suurituloisten ykkönen viime vuonna, tulot yli 30 miljoonaa euroa – katso tuhannen suurituloisen lista

Kun verotiedot julkaistaan, kaivetaan esiin suurituloiset – todellinen verosankari on sen sijaan tavallinen keskiluokka

Lue seuraavaksi