Hyppää sisältöön

Verotiedot julki: Kanta-Hämeen kovatuloisinten joukossa valtakunnan kärki, 76 halusi piilottaa tietonsa

Yle on julkaissut verkkosivuillaan tuhannen suurituloisimman verotiedot. Listoilla on myös maakuntakohtaiset tiedot.

Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Hausjärveläinen Sinituotteen hallituksen puheenjohtaja Ilkka Brotherus ansaitsi viime vuonna 65,8 miljoonan euron pääomatulot. Näin hän nousee tällä tietoa viime vuoden suurituloisimmaksi 65,9 miljoonan euron yhteenlasketuilla ansio- ja pääomatuloilla.

Brotheruksen noususta suurituloisimpien listan kärkeen kertoi Talouselämä (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Hän oli piilottanut tietonsa verottajan medialle toimittamalta listalta. Brotherus on omistanut urheiluvälineyhtiö Amer Sportsia, joka myytiin Kiinaan.

Verotietojen mukaan Kanta-Hämeen toiseksi suurituloisin oli Suomen Vuokrakontti Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Villman, hänen kokonaistulonsa koostuivat lähes kokonaan pääomatuloista, jotka olivat 3,95 miljoonaa euroa. Veroa hän maksoi 1 338 672 euroa.

Kolmantena listalla on Würth-konsernin Suomen-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Pentti Rantanen, joka tienasi 2,78 miljoonaa euroa, ja oli ansiotuloillaan Kanta-Hämeen kärjessä. Myös veropottia hän kartutti Kanta-Hämeessä eniten, 1 498 965 euroa.

Neljänneksi eniten ansaitsi autokauppayhtiö Kamuxin toimitusjohtaja ja perustaja Juha Kalliokoski, 2 miljoonaa euron tuloilla. Veroa hän maksoi 736 000 euroa.

Viidenneksi eniten tienasi Dental Service Nick Oy:n Heikki Nick. Hänen kokonaistulonsa olivat 1,3 miljoonaa euroa. Veroja hän maksoi 450 000 euroa.

Kanta-Hämeen kuudenneksi eniten tienannut oli yrittäjä Jari Stenberg, jonka tulot olivat 1, 08 miljoonaa euroa. Veroja hän maksoi 358 000 euroa.

Voit katsoa Kanta-Hämeen ja koko Suomen suurituloisimpien nimilistat niiden osalta, jotka eivät ole kieltäneet tietojensa luovutusta Ylen verokoneesta. Listan tietoja voi järjestää kokonaistulojen, ansiotulojen, pääomatulojen tai maksettujen verojen mukaiseen järjestykseen. Kirjoita hakukenttään Kanta-Häme.

Yle perustelee veroavoimuutta

Nyt julkaistut verotiedot eivät ole täydelliset. Verottaja otti viime vuonna käyttöön käytännön, jolla se salaa harkinnan mukaan tiedotusvälineille toimittavalta listalta yli 100 000 euroa tai enemmän ansainneiden nimen, tulot ja maksetut verot. Lähes 5 000 suurituloista pyysi nimensä poistamista verottajan listalta, yli 4 000 pyyntöä on hyväksytty.

Verotiedot ovat kuitenkin edelleen julkisia ja kenen tahansa kysyttävissä. Kanta-Hämeessä 76 ihmistä halusi salata tietonsa. Heidän joukossaan on Ilkka Brotherus.

Yle kuitenkin pyrkii selvittämään verohallinnon julkisista tiedoista suurituloisten listalta poistettujen henkilöiden tiedot. Julkaisemme kuitenkin vain sellaisten henkilöiden tiedot, joiden vuositulot ylittävät miljoonan euron rajan.

Yle perustelee selvittämistä esimerkiksi sillä, että on tärkeää tietää, kenen maksamilla veroilla yhteiskuntaa rakennetaan ja rahoitetaan.

Edellisen verotietolistauksen kärkinimet

Toissavuonna eniten Kanta-Hämeessa tienasi vuosi sitten julkaistujen tietojen mukaan Hämeenlinnan Hauholla kirjoilla oleva Karl Johan Fazer. Fazerin tulot olivat runsaat 5,8 miljoonaa euroa. Fazer maksoi veroa vuonna 2018 noin 1,2 miljoonaa.

Ansiolistan kakkonen oli Würth Oy:n Suomen tytäryhtiön hallituksen puheenjohtaja Pentti Rantanen. Rantasen verotettavat tulot olivat 3,1 miljoonaa, joista hän maksoi veroa 1,7 miljoonaa euroa.

Listan kolmonen oli Sini-tuotteen Ilkka Brotherus Hausjärveltä runsaan 2,9 miljoonan euron verotettavilla tuloilla.

Oheisesta taulukosta voit hakea maakuntien suurituloisimpien listauksia tai hakea tietoja yksittäisen henkilön nimellä. Yle julkaisee listat maakuntien 30 suurituloisimmasta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää: