1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronatilanteen koettelemissa taidelaitoksissa jännitetään, millainen joulusesongista tulee

Kesä ja syksy ovat sujuneet yllättävän hyvin ja kävijöitä on riittänyt.

Kuopio
Kuopion kaupunginteatterin aula.
Kuopion kaupunginteatterissa on nyt saatu esiintyä puoliksi täysille katsomoille. Arkistokuva.Matti Myller / Yle

Vaikka kävijämäärät teattereissa ovat koronatilanteen takia vähentyneet radikaalisti, teatteriväen keskuudessa vallitsee kuitenkin tällä hetkellä varovaisen myönteinen tunnelma.

Kuopion kaupunginteatterissa katsomokapasiteetti on turvallisuussyistä rajattu puoleen tavallisesta. Näytöksiä on kuitenkin saatu vedettyä "loppuunmyydyille katsomoille", eli täysille puolikkaille saleille.

Tällä hetkellä teatterilla odotetaan, miten loppuvuoden esitykset myyvät.

– Toistaiseksi voimme ihan hyvin. Jokainen esitys kattaa esityskulut, jos vain saamme esiintyä täydelle puolikkaalle salille, Kuopion kaupunginteatterin teatterinjohtaja Tommi Auvinen kertoo.

Korona-ajalle tyypillisesti lipunostopäätöstä venytetään aivan viime metreille, sillä virustilanne muuttuu alituisesti ja ihmiset tekevät päätöksensä tilanteen mukaan. Siksi loppuvuotta on hankala ennustaa.

– Ryhmämyynti on loppunut kokonaan. Se, miten taloudellisesti pärjäämme tästä eteenpäin, on paljolti vielä kiinni siitä, millaista tukea saamme valtiolta. Jotain tukea on ilmeisesti tulossa vielä tänä vuonna, Auvinen jatkaa.

Ihmisillä on edelleen teatterinnälkä

Varkauden teatterin teatterinjohtaja Kari Suhonen sanoo, että taloudellisia tappioita tältä vuodelta kyllä tulee, mutta huonomminkin voisi olla.

– Haastava tilannehan tämä on, mutta ihan hyvin on väkeä käynyt. Ihmisillä on teatterinnälkä, mutta käytöstä leimaa varovaisuus, Suhonen kommentoi.

Kuopion kaupunginteatterissa on tavallisena vuonna käynyt noin 60 000 katsojaa, Varkauden teatterissa noin 23 000.

– Kyllähän se tiputus tulee olemaan kymmeniä tuhansia kävijöitä, kun oltiin keväällä kokonaan kiinni ja nyt vedetään puolelle salille, Auvinen sanoo.

Museoissa pirteä kesä, joulua jännitetään

Kuopion korttelimuseosta kommentoidaan, että vuosi on ollut odotettua parempi.

Normaalivuoden kävijämäärästä, reilusta 20 000 kävijästä tullaan jäämään hieman, mutta vähemmän kuin museolla pelättiin.

– Tosin joulu jännittää. Se on yksi normaaleista sesongeistamme. Ilmassa on varovaista toiveikkuutta, mutta seuraamme tilannetta. Se kun voi muuttua nopeastikin, museonjohtaja Helka Väisänen sanoo.

Kuopion taidemuseon vs. museonjohtaja Marja Louni kiittelee, että kesä oli vilkas suomalaismatkailijoiden ansiosta.

Syksyksi on jälleen hiljentynyt, kun lomat loppuivat, eivätkä koululaisryhmät liiku normaalisti.

– Konkarioppaat ovat turhautuneita, koska eivät saa tavalliseen tapaan opastaa ja ottaa kontaktia kävijöihin. Mutta jos jotain positiivista, niin olemme ottaneet käyttöön uusia toimintatapoja ja esimerkiksi eri sosiaalisen median alustoja, joihin tarvitsimme ehkä pienen sysäyksen. Korona patisti ottamaan ne käyttöön, Louni sanoo.

Lue seuraavaksi