1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulupukki

Koronajoulu panee perinteitä uusiksi: joulupukille visiiri ja yhteislaulut pois – infektiolääkäri kehottaa tapaamaan punanutun pihalla

Viiden lapsen äiti Milena Rönnqvist arvelee, että joulun järjestäminen on erityisesti tänä vuonna kiinni aikuisten mielikuvituksesta.

Joulupukkikeikkaa vuosia tehnyt Simo Korkia-aho sovittelee tänä jouluna parran päälle visiirin - turvallisuuden takia. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Milena Rönnqvist muistaa aina sen lapsuutensa joulun, kun joulupukki tuli paloautolla. Pukkia hän ei muista, mutta paloauto jäi mieleen.

Myös omien lastensa kanssa Rönnqvistillä on mukavia muistoja joulupukista, joka panosti kulkuvälineisiin.

– Yhtenä vuonna joulupukki tuli rakettirollaattorilla. Se oli potkuteltava rollaattori, joka oli tuunattu joulun tunnelmaan sopivaksi lyhdyin, valoin ja sädetikuin. Toisena vuonna samainen pukki tuli ajettavalla ruohonleikkurillla­­, joka oli myös koristeltu, Rönnqvist kuvailee.

Tänä vuonna Rönnqvistien viisilapsiseen perheeseen ei tule perinteistä joulupukkia koronan vuoksi. Jouluperinnettä joudutaan miettimään uusiksi monessa muussakin perheessä.

Rönnqvist sanoo, että pukin vierailu on mahdollinen, jos hänet voi tavata ulkona, ilman lähikontaktia.

– Jos joulupukilta löytyisi autotallista vaikka lava-auto, niin pukki voisi istua lavalla ja lapset kävisivät siinä vieressä laulamassa. Sitten joulupukki jakaisi lapsille lahjasäkit, jos vanhempien kanssa on näin sovittu. Lava-auto olisi myös tuunattu jouluun sopivasti valoilla ja härpäkkeillä, Rönnqvist maalailee.

Kokkolalainen Milena Rönnqvist muistaa joulun, jolloin pukki kulki päältä ajettavalla ruohonleikkurilla. Vaikka perinteitä joudutaan ehkä järjestelemään uudelleen koronajouluna, viiden lapsen äiti uskoo, että mielikuvituksen avulla selvitään. Kuva: Sinikka Pelttari

Jos sopivaa kulkupeliä ei löydy, joulupukin voisi tavata terassilla. Pukki kolkuttelisi vähän ja lapset vilkuttaisivat hänelle.

Ikimuistoisen vierailusta varmasti kuitenkin saa, mielikuvituksella, Rönnqvist uskoo.

– Ehkä joulun järjestäminen tänä vuonna on kiinni aikuisten omasta mielikuvituksesta. Siitä, mitä me keksimme lapsillemme perinteisen pukkipäivän tilalle, Rönnqvist toteaa.

Rönnqvistin perheessä on mietitty, voisiko joulupukki satsata tänä vuonna kulkuvälineeseen. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Visiiri myös pukille

Myös joulupukit ovat pohtineet, miten jouluaaton voi hoitaa turvallisesti korona-aikana.

Kokkolalainen Simo Korkia-Aho on tehnyt joulupukkikeikkaa vuosia. Hän liputtaa visiirin ja vaihdettavien puuvillahanskojen puolesta.

– Joulupukkina ilmeet ja eleet ovat minulle tärkeitä, mutta ne eivät näy maskin alta. Kun käyttää visiiriä, ihmisiä on helpompi lähestyä. Naaman pitää näkyä, silmät eivät riitä kertomaan kaikkea, Korkia-Aho sanoo.

Korkia-Aho aikoo mennä perheiden ehdoilla.

– Voi olla että tervehdykset jäävät tällä kertaa vähän lyhyemmiksi ja vähemmälle. Ehkä tervehditään kyynärpäällä tai tehdään nyrkkipumppaata riippuen siitä, mikä on perheelle sopiva juttu. Yleensä lapset ehdottavat ja minä vastaan heidän tavallaan.

Onko tukalaa, kun on parta ja visiiri?

– On niitä helpompiakin keikkoja tullut elämässä tehtyä, mutta kyllä tämän kanssa pärjää. Kaikkeen sopeutuu. Tärkeintä on nyt se, että mennään tilanteen ehdoilla, Simo Korkia-Aho toteaa.

joulupukki laittaa visiiriä päähän
Joulupukkikeikkaa tekevä Simo Korkia-aho pukeutuu tänä jouluna visiiriin. Visiirin takaa pukin ilmeet näkyvät paremmin kuin maskin, Korkia-aho perustelee.

Yhteiset pelisäännöt

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen sanoo, että joulupukki voi vierailla kodeissa, jos koronaepidemia pysyy hallittuna ja rauhallisena.

Silloinkin pukin on hyvä käyttää maskia tai visiiriä ja huolehtia turvaväleistä.

Vierailu kannattaa myös pitää lyhyenä ja jättää laulaminen ja lasten sylissä pitäminen väliin.

– Ehkä joulupukki voi tulla, mutta joulupukin kanssa pitää miettiä yhteiset asiat, mitä pitäisi ottaa huomioon.

Rahkonen kehottaa myös harkitsemaan, voisiko joulupukki jättää lahjat, mutta ei jakaa niitä. Näin vierailu lyhenisi huomattavasti, jolloin riskit pienenevät.

Itsekin riskiryhmäläisenä ja iäkkäänä ihmisenä joulupukki varmaan käyttää mielellään maskia tai visiiriä, infektioylilääkäri Marko Rahkonen uskoo. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Infektioylilääkärin ohjeet koskevat perustasolla olevaa tautitilannetta.

– Pukin tulemista pitää miettiä uudelleen, jos aletaan kolkutella leviämisvaiheen rajoja siten, että on kymmeniä tapauksia viikossa. Toisaalta silloin varmasti muutenkin annetaan alueellisia suosituksia tiukemmista rajoituksista, Rahkonen toteaa.

Joulupukin tapaaminen ulkona saa infektiolääkäriltä kannatusta.

– Ulkoilmassa tartuntariskit ovat huomattavasti pienemmät. Jos on mahdollista tavata pukkia ulkona, se on aina huonetilaa parempi vaihtoehto.

Katso täältä Ylen korona-aiheiset uutiset maakunnittain koottuna.