1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalirikokset

Seksuaalirikoksista tuomitun lääkärin työsuhdetta ei jatketa Keusotessa – Valvira ei ole toistaiseksi poistanut tai rajoittanut lääkärinoikeuksia

Valvira tekee omat päätöksensä lääkärin toimintaoikeuksista aikaisintaan tuomion laillisen voimaan tulon jälkeen.

seksuaalirikokset
Stetoskooppi pöydällä.
Lääkäri on viimeksi työskennellyt Keski-Uudenmaan kuntayhtymän terveyskeskuslääkärinä. Kuvituskuva.Yle/Jyrki Lyytikkä

Viime perjantaina seksuaalirikoksista tuomittu lääkäri ei saa jatkaa nykyisessä työssään Keski-Uudenmaan kuntayhtymän terveyskeskuslääkärinä.

Keusoten mukaan lääkäri on toiminut pääosin etätyössä, ja hänet on siirretty pois terveyskeskuslääkärin tehtävästään. Työnantaja ei tule jatkamaan työsuhdetta.

– Kuntayhtymän toiminta alkoi vuoden 2019 alussa, ja kuntayhtymässä työskentelyn aikana työnantajan tietoon ei ole tullut lääkärin osalta epäasiallista käytöstä. Kyseisestä henkilöstä ei ole tullut negatiivista palautetta meillä ollessaan, vain muutama positiivinen asiakaspalaute on saatu, sanoo kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

Lääkäri on toiminut Keusotessa määräaikaisesti osa-aikaisissa sijaisuuksissa vuonna 2019 ja alkuvuodesta 2020. Rekrytoinnin yhteydessä kuntayhtymä on tarkistanut tarvittavat taustat, muun muassa rikosrekisteriotteen ja Valvirasta oikeuden toimia ammatinharjoittajana.

Keusoten lisäksi lääkäri on työskennellyt esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, Mehiläisessä ja Terveystalossa.

Lääkäri on edelleen Valviran Julkiterhikki-rekisterissä

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on ollut tietoinen oikeusprosessista, mutta ei ole rajoittanut tai poistanut lääkärin oikeuksia.

– Vireillä olevia yksittäisiä tapauksia ei voida kommentoida, mutta yleisesti voin sanoa, että Valvira seuraa muun muassa työnantajan toimenpiteitä ja pohtii, ovatko ne riittäviä potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Uusien tietojen valossa tilannetta on varmasti syytä arvioida uudelleen, sanoo ryhmäpäällikkö Kirsi Liukkonen Valvirasta.

Liukkonen viittaa myös siihen, että tuomio merkitään vasta tuomion lainvoimaiseksi tulon jälkeen.

Ainakin toistaiseksi lääkäri on Julkiterhikki (siirryt toiseen palveluun)-rekisterissä, joka on kaikille avoin verkkopalvelu.

Etelä-Suomeen aluehallintovirastoon aviin on tehty tuomitusta lääkäristä vuonna 2016 kolme kantelua ja lisäksi hänestä on kirjattu yksi valvonta-asia.

Käräjäoikeuden mukaan lääkäri käytti luottamusasemaansa törkeästi hyväksi

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi lääkärille viime perjantaina yhden vuoden ja kolme kuukautta ehdollista vankeutta vuosien 2010–2016 aikana tapahtuneista seksuaalirikoksista. Lisäksi oikeus määräsi hänelle viisikymmentä tuntia yhdyskuntapalvelua ja maksamaan uhreille korvauksia kärsimyksistä ja tilapäisestä haitasta yhteensä 19 000 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä sekä syyttäjillä että tuomitulla on oikeus esittää tyytymättömyytensä tuomioon. Käräjäoikeuden ratkaisuun voi hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta. Valitusaikaa on kuukausi.

Lääkäri tuomittiin viidestä hyväksikäyttörikoksesta, joihin hän on syyllistynyt käyttäen törkeällä tavalla hyväkseen oman ammattinsa suomaa erityistä luottamusasemaa.

Oikeus katsoi, että tuomittu on muun muassa tehnyt potilaille perusteettomia gynekologisia tutkimuksia, ja vastaanottoajat ovat olleet normaalia pidempiä.

Erityisen raskauttavana oikeus piti sitä, että lääkäri on syyllistynyt rikoksiin työssään lääkärinä. Tekotapa on ollut vakava, ja teot ovat aiheuttaneet asianomistajille pitkäaikaisia psyykkisiä seurauksia.

Lääkäri oli kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Oikeus kuitenkin piti potilaiden kertomuksia luotettavina.

Lue myös:

HS: Uudellamaalla toiminut lääkäri tuomittu ehdolliseen vankeuteen potilaisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista

Lue seuraavaksi