Järvilohien kutupesiä tallottu Rautjärven Hiitolanjoella – WWF sulkee Luontoliven kalakameran

Kutualueen häirintä voi pahimmillaan vaikuttaa merkittävästi ensi keväänä kuoriutuvien poikasten määrään. 

Tällainen järvilohi ui Hiitolanjoen kalakameran eteen vuosi sitten. Kuva: WWF

WWF:n Luontolive-lähetys Rautjärven Hiitolanjoella on joutunut sunnuntaina häirinnän kohteeksi.

Jokeen asetetussa kalakamerassa näkyy häiriköintiä, joka on saattanut tuhota äärimmäisen uhanalaisten järvilohien kutupaikkoja.

Joessa talsii muutama, ilmeisesti nuori ihminen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suorassa lähetyksessä tapahtuu tahallista häirintää.

Kalakamera suljetaan häirinnän takia

Valtaosa Luontoliven kameroista on sijoitettu niin, ettei niiden sijaintia paljasteta.

– Tässä mielessä Hiitolanjoen kamera on poikkeus, sillä olemme avoimesti kertoneet sen sijainnista. Häirintä on todella valitettavaa, ja olemme päättäneet sulkea kameran sen takia, WWF:n viestintäjohtaja Joonas Fritze toteaa.

WWF avasi Luontoliven huhtikuussa 2018.

Videolla näkyvä kutualueen häirintä voi pahimmillaan vaikuttaa merkittävästi ensi keväänä kuoriutuvien poikasten määrään.

Lohikalat hautaavat hedelmöitetyt mätimunat kuohkeuttamaansa pohjasoraan, ja kutupesien päällä kävely voi vahingoittaa ja tuhota kehittyviä alkioita.

Mädin mahdollinen tuhoutuminen myös osaltaan vesittää järvilohikannan vahvistamiseksi tehtyä työtä, kuten kutualueiden kunnostusta ja vaellusesteiden purkamista.

Isoin kutupesä mahdollisesti tuhottu

– Videomateriaalista päätellen kutualueella kävelleet olisivat talloneet montaa kutupesää. Isoin kutupesä on juuri tuolla linjalla, josta henkilöt ovat ilmeisimmin kävelleet, sanoo WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen.

WWF:n kalakameran lähetystä Rautjärven Hiitolanjoessa on katsottu vajaan kuukauden aikana 62 000 kertaa.