1. yle.fi
  2. Uutiset

Näyttelijä Aku Hirviniemen ahdistelujutun pääkäsittely alkaa Turun hovioikeudessa

Aiemmin käräjäoikeus hylkäsi syytteet kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta.

Aku Hirviniemi
Aku Hirviniemi oikeudenkäynnissä Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.
Ahdistelusyytteitä käsiteltiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa toukokuussa 2019.Ville Välimäki / Yle

Näyttelijä Aku Hirviniemen tekemiksi epäiltyjen seksuaalisten ahdistelujen pääkäsittely alkaa Turun hovioikeudessa tänään tiistaina. Pääkäsittelyyn on varattu kaksi istuntopäivää.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi kesäkuussa 2019 Hirviniemeä vastaan nostetut syytteet kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta.

Syyttäjä valitti ratkaisusta. Myös Hirviniemen vastavalitus oikeuskulujensa korvaamisesta sai jatkokäsittelyluvan hovista. Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan valtio korvaa Hirviniemelle oikeudenkäyntikuluja noin 7 500 euroa.

Hirviniemen epäillään ahdistelleen seksuaalisesti kahta, tuolloin 17-vuotiasta tyttöä kotonaan Riihimäellä kesäkuussa 2018. Hirviniemi on kiistänyt syytteet alusta asti.

Käräjäoikeus: Asianomistajat reagoivat keskimääräisihmistä herkemmin

Käräjäoikeuden viime vuoden kesäkuussa antamassa tuomiossa todettiin, että Hirviniemi kyllä kosketteli tyttöjä eri tavoin, muun muassa paidan alta alaselästä ja takapuolesta. Teot eivät kuitenkaan olleet omiaan loukkaamaan asianomistajien seksuaalista itsemääräämisoikeutta, eivätkä ne oikeuden mukaan täytä seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöä.

Tuomion mukaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta arvioitaessa lähtökohtana on niin sanottu keskimääräisihmisen reagointitapa. Asiassa arvioitiin sitä, joutuivatko asianomistajat tekijän seksuaalisesti olennaiseen toimintaan vastoin tahtoaan.

Toinen tytöistä kertoi Hirviniemen loukanneen hänen fyysistä koskemattomuuttaan ja seksuaalista itsemäärämisoikeuttaan. Käräjäoikeudessa hän kuitenkin arvioi ehkä ylireagoineensa. Toinen asianomistaja taas ei osannut ottaa kysymykseen kantaa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden mukaan tyttöjen kertomusten perusteella on ilmeistä, että he ovat ainakin jossain määrin reagoineet näyttelijän käytökseen keskimääräistä ihmistä herkemmin ja voimakkaammin.

Kumpikaan tytöistä ei vaatinut Hirviniemelle rangaistusta tai esittänyt korvausvaatimuksia. Syyttäjä vaati käräjäoikeudessa Hirviniemelle vähintään 50 päiväsakon rangaistusta.

Lue seuraavaksi