1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Meri-Lapissa kaikki myrskyn merkit: merivesi korkealla, kova tuuli ja vettä satanut vuorokauden aikana eniten koko Suomessa

Pelastuslaitosta työllisti toistakymmentä myrskyyn liittyvää tehtävää.

sää
Merivesi korkealla
Kemin sisäsatamassa alkoi vesi nousta iltapäivästä.Karoliina Marttala /Yle

Meri-Lapissa on satanut ennätyksellisen paljon vettä viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Tornion Torpin mittausasemalla vettä on tullut 53 millimetriä, mikä on suurin viimeisten 24 tunnin aikana satanut sademäärä koko Suomessa.

Rankkasateiden vuoksi esimerkiksi Kemissä jätevesiviemärit tulvivat osassa kaupunkia. Vesihuoltoyhtiön mukaan viemäriverkoston ylivuotorakenteita ei voitu kaikilta osin käyttää, koska meriveden pinta oli niin korkealla. Ilmatieteen laitoksen mukaan merivesi oli eilen korkeimmillaan 140 senttimetrissä.

Vesihuoltoyhtiö varoitti maanantai-iltana, että jätevesi saattaa nousta myös osassa kaupungin rakennuksia viemäröityihin kellareihin.

Keminmaassa puolestaan vesi nousi kovien sateiden vuoksi tielle Väylätien ja Haminasaarentien risteysalueella. Vesi uhkasi paikoitellen myös alueella olevia rakennuksia. Vesiyhtiö sai kuitenkin pumpattua veden pois rakennusten läheisyydestä.

Pelastuslaitoksella toistakymmentä myrskytehtävää

Myös myrskytuulet puhalsivat eilen voimakkaana Kemissä. Ajoksen mittauspisteessä tuuli puhalsi puuskissa voimakkaimmillaan yli 26 metriä sekunnissa. Merialueella kovimmat tuulenpuuskat olivat liki 30 metriä sekunnissa.

Myrsky työllisti myös pelastuslaitosta Meri-Lapissa. Päivystävän palomestarin Kirsti Heikkalan mukaan pelastuslaitoksella oli toistakymmentä myrskyyn liittyvää tehtävää.

– Valtaosa tehtävistä liittyi puiden kaatumisiin teille ja linjoille. Tämän lisäksi yhdestä talosta oli irronnut kattohuopa ja joihinkin rakennuksiin oli tullut vesi sisään, Heikkala listaa.

Lisäksi myrsky keskeytti Oulun ja Kemin välisen junaliikenteen eilen illalla. Ajolangalle kaatunut puu aiheutti Simossa havaitun sähköratavaurion, minkä vuoksi henkilöjunia korvattiin linja-autoilla.

Lue seuraavaksi