Hyppää sisältöön

Myrsky työllisti pelastuslaitosta Pohjois-Pohjanmaalla: Yhteensä noin 80 tehtävää maanantai-illan aikana

Sähköttä on ollut tuhansia talouksia. Myrsky vaikutti myös pohjoisen junaliikenteeseen.

Pohjois-Pohjanmaalla kova tuuli aiheutti varsinkin Jokilaaksojen pelastuslaitokselle useita tehtäviä. Kuvituskuva. Kuva: Martti Laukkonen/Raahe

Jokilaaksojen pelastuslaitoksella oli maanantain aikana noin 50 myrskystä aiheutunutta tehtävää. Kyseessä oli perinteistä puiden raivausta, mutta tehtävissä oli myös muutama kattopellin irtoaminen sekä Pyhäjärvellä kalasataman laiturin irtoaminen.

Tehtävät vähenivät kello 18 aikaan, jonka jälkeen hälytyksiä tuli enää yksittäisiin tehtäviin.

– Kiirein aika oli iltapäivällä, silloin oli parhaimmillaan yhdeksän pelastusryhmää töissä samanaikaisesti, kertoo päivystävä palomestari Matti Virtanen Jokilaaksojen pelastuslaitokselta.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella oli maanantai-iltapäivän ja -illan aikana alle kolmekymmentä tehtävää.

– Hyvinkin laajalla alueella tyypillisiä myrskyn aiheuttamia tehtäviä. Puun kaatumisia, suoja- ja mainosaitoja liikahteli tuulen voimasta, sanoo palomestari Vesa Ek Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

Tämän lisäksi selvitettiin esimerkiksi muutamia liikenneonnettomuuksia. Myrskyyn liittyvät työt vähenivät kello kahdeksan aikaan illalla Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella.

Maanantain myrsky näkyi vielä tiistaiaamuna sähkökatkoina Pohjois-Pohjanmaan 12 paikkakunnalla. Sähköttä oli aamukuuden aikaan vielä 900 taloutta. Laajimmat katkot olivat aikaisin aamulla Raahen, Haapaveden-Siikalatvan ja Nivala-Haapajärven seutukunnissa. Tämä käy ilmi Energiateollisuuden sähkökartasta (siirryt toiseen palveluun).

Maanantaina illalla sähkökatkoksia oli muun muassa Oulun Kiimingissä ja Yli-Iissä. Sähköttä oli hetkittäin yhteensä noin tuhat taloutta.

Lisäksi Oulusta pohjoiseen suuntautuvaa junaliikennettä haittasi Oulu–Kemi-välillä ajolangalle on kaatunut puu. Sähköratavaurio havaittiin Simossa. Pohjoisen henkilöjunia korvattiin linja-autoilla, myös tiistaiaamuna Rovaniemeltä Helsinkiin lähtenyt aikaisen aamun junavuoro. Lisäksi junia on ollut myöhässä vielä tiistaiaamuna.

Myrskytuulia sekä maalla että merellä

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Helena Laakson mukaan Perämerellä havaittiin myrskytuulia. Esimerkiksi Raahen Nahkiaisessa keskituuli oli 22,9 metriä sekunnissa maanantai-illan aikana.

Kovaa tuulta tai myrskytuulta koettiin meren lisäksi maa-alueilla. Siikajoella tuuli oli kovimmillaan puuskissa 19,8 metriä sekunnissa ja Oulun Vihreäsaaressa noustiin myrskylukemiin, kun puuskat yltyivät 22,7 metriin sekunnissa.

Vettä on satanut Raahessa 20,4 millimetriä viimeisimmän vuorokauden aikana. Oulussa taas kertymä on ollut 12 millimetriä.

– Sade oli reipasta, Helena laakso toteaa.

Myrsky on jo väistynyt Pohjois-Pohjanmaalta.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.