1. yle.fi
  2. Uutiset

Kainuun verokuningas on Ämmän Betonin myynyt Jukka Kyllönen

Kainuussa 31 yli 100 000 euroa tienannutta on pyytänyt poistamaan nimensä tiedotusvälineille toimitettavasta listasta.

Verotiedot
Verohallinnon pääkonttori Helsingin Vallilassa.
401 henkilöä tienasi Kainuussa vuonna 2019 yli 100 000 euroa. Kuvituskuva.Tiina Jutila / Yle

Viime vuoden tulo- ja verotiedot on nyt julkaistu. Kainuun vuoden tulokärki ja suurin veronmaksaja on Jukka Kyllönen, joka möi osuutensa Ämmän Betonista viime vuonna.

Suurin osa Kyllösen tuloja on pääomatuloja, noin reilu kuusi miljoonaa euroa. Veroja hän on maksanut hieman yli 2,2 miljoonaa euroa.

Toiseksi suurin veronmaksaja Kainuussa on Seppo Saastamoinen. Hän sai pääomatuloja 3,6 miljoonaa. Veroja Saastamoinen maksoi 1,3 miljoonaa. Saastamoinen omistaa Tokmanni Oy:n osakkeita ja on yhtiön hallituksen jäsen. Hän on ollut useana vuonna Kainuun suurituloisempia.

Kolmantena tulo- ja verotietolistalla on sarja- ja moniyrittäjä Petri Kemppainen, jonka pääomatulot olivat yli 1,35 miljoonaa euroa. Kemppainen maksoi veroja hieman yli 480 000 euroa.

Neljättä sijaa Kainuun suurituloisten listalla pitää Pataässän baariyrittäjä Jouni Lanamäki, tulot olivat 1,3 miljoonaa, josta lähes miljoona ansiotuloa. Lanamäen veroprosentti oli 49,2, johtuen ansiotulon isosta osuudesta.

Viidentenä on Valomainosyhtiö Imagonin perustaja Arto Okkonen. Okkonen möi osuutensa pääomasijoittaja Juuri Partnersille vuonna 2019. Okkosen verotettava tulo oli vuonna 2019 1,24 miljoonaa euroa.

Kainuun top 30 -lista on luettavissa täältä. Eniten tienaavien ja veroa maksavien tilastokärjessä voi olla puutteitakin, koska Kainuun yli 100 000 euroa tienanneiden listalta puuttuu 31 henkilöä. Kaikkiaan verottaja hyväksyi 37 henkilön poistamisen Kainuun listalta.

Kaikkiaan 401 henkilöä tienasi Kainuussa vuonna 2019 yli 100 000 euroa.

Verottaja on perinteisesti koonnut medialle valmiin listan yli 100 000 euroa vuodessa tienaavista suomalaisista. Viime vuodesta alkaen nimeään on voinut pyytää poistettavaksi listalta. Verotoimistosta voi kuitenkin edelleen pyytää kenen tahansa tietoja nähtäviksi.

Alla olevasta taulukosta voit hakea maakunnan 30 suurituloisinta.

Taulukkoa ladataan

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi