1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verotus

Etelä-Savon tulokärkeen keittiöiden ilmanvaihdolla – "Raha on vain vaihdon väline", sanoo puolet Jevenistä myynyt Seppo Vartiainen

Seppo Vartiainen ja Kalle Korhonen tienasivat molemmat Jevenin myynnistä yli kolme miljoonaa euroa.

verotus
Seppo Vartiainen osti MPY:n osuuksia vielä tammikuun lopulla.
Seppo Vartiainen on hankkinut osuuksia viime päiviin saakka.Petri Vironen / Yle

Etelä-Savon suurimmat tulot ansaitsivat viime vuonna Seppo Vartiainen ja Kalle Korhonen. Vartiaisen tulot olivat reilut 3,4 miljoonaa euroa ja Korhosen lähes 3,9 miljoonaa. Tulot olivat enimmäkseen pääomatuloa, sillä molempien ansiotulot olivat selvästi alle sata tuhatta euroa.

Korhosen tiedot eivät näy verottajan tiedotusvälineille toimittamalla listalla, sillä hän on pyytänyt jättämään ne pois.

Vartiainen ja Korhonen myivät 1980-luvulla lopulla perustamansa Jevenin, joka valmistaa ammattikeittiöiden ilmanvaihtojärjestelmiä. Korhonen ja Vartiainen omistivat yhtiön puoliksi.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut kasvattaa yritystä ostamalla Europasta kilpailevia yrityksiä. Siihen olisi tarvittu lisää päomaa. Sitten tuli tarjous pieneltä ruotsalaiselta pörssiyhtiöltä ja päätimme myydä, sanoo Seppo Vartiainen.

Myyty Jeven-konserni oli iso toimija pienessä markkinassa. Yrityksellä oli Mikkelissä kuusi ja Helsingissä kaksi työntekijäää. Suurten liesituulettimien eli huuvien valmistus tapahtui Ruotsin Söderhamnissa.

– Olimme ainakin kappalemääräisesti Pohjoismaiden suurin valmistaja. Toimitimme 600-700 kohdetta vuodessa, Vartiainen kertoo.

Seppo Vartiainen kertoo jatkavansa yritystoimintaa ja sijoittamista aivan normaalisti. Jevenin myynistä tulleet miljoonat eivät ole elämää juuri muuttaneet.

– Jeven sai uuden ja hienon kodin ja ne pystyvät valloittamaan maailmaa. Minulle raha on vain vaihdon väline. Elämä ja yritystoiminta jatkuu, Seppo Vartiainen kertoo.

Ylen sivuilla julkaistun verokoneen mukaan Vartiainen maksoi vajaan 3,5 miljoonan euron ansio- ja pääomatuloistaan veroja yhteensä 1,2 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi