1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vallila, Helsinki

Poliisi esittää 16-vuotiasta poikaa vangittavaksi Vallilan taposta epäiltynä – useita alaikäisiä poikia epäillään yhä rikoksesta

Poliisi epäilee edelleen useita alaikäisiä poikia Helsingin Vallillassa viime lauantaina tapahtuneesta nuoren miehen taposta.

Kymmenkunta muistokynttilää sekä yksinäinen tummanpunainen ruusu oli aseteltu maanantaina 2. marraskuuta 2020 Päijänteentie 19 nurkalle, jossa epäilty tappo tapahtui. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Poliisi esittää 16-vuotiasta poikaa vangittavaksi Helsingin Vallilassa viime lauantaina tapahtuneesta henkirikoksesta epäiltynä. Poliisi otti pojan kiinni heti lauantaina taposta epäiltynä.

Vangitsemisoikeudenkäynti käydään Helsingin käräjäoikeudessa todennäköisesti keskiviikkona.

– 16-vuotiaan vangitsemisvaatimus on tehty tiistai-iltana. Tällaisessa rikosepäilyssä on lähtökohtaisesti melko selvää, että näin siinä menetellään. Harkitsemme ja katsomme tilannetta aina niin kauan kuin on aikaa, kertoo rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitokselta.

Tämän lisäksi poliisi on kuulustellut yhtä 14-vuotiasta epäiltyä. Poliisi on aiemmin tiedottanut epäilevänsä rikoksesta kolmea alaikäistä poikaa, mutta ei tiistaiaamuna kommentoinut, onko kolmas epäilty saatu jo kiinni.

– Meillä on edelleen useita epäiltyjä. Valitettavasti en pysty tähän sanomaan nyt enempää. Tulemme asian kanssa ulos heti, kun voimme, Vuorisalo kertoo.

Vihjeitä annettu poliisille runsaasti

Poliisi on saanut runsaasti yleisövihjeitä epäiltyyn tappoon liittyen.

– Kiitämme yleisöä vihjeistä. Selvittelemme niitä edelleen. Nyt näyttää, että olemme saaneet vihjeistä sen, mitä tarvitsemme. Jos yleisöllä on vielä joitain yksityiskohtia tiedossa, olemme kiinnostuneita, Vuorisalo sanoo.

Nuorten joukko kävi viime lauantaina aamuyöllä noin kello yhden aikaan vuonna 2001 syntyneen miehen kimppuun Mäkelänkadun ja Päijänteentien risteyksessä. Mies kuoli saamiensa vammojen seurauksena myöhemmin sairaalassa.

Hätäkeskuksen saamien ilmoitusten mukaan kysymys oli puukotuksesta. Poliisin mukaan epäillyt liikkuivat ennen tapahtumaa Vallilan alueella viiden hengen seurueessa, johon kuului myös kaksi tyttöä.

Alle 15-vuotiasta ei voida pidättää

Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on Suomessa 15 vuotta, joten 14-vuotias epäilty ei ole rikosoikeudellisesti syyntakeinen. Alle 15-vuotiaana tehdystä rikollisesta teosta epäiltyä ei saa pidättää.

Alaikäisten rikoksesta epäiltyjen tilanteesta ottaa kopin lastensuojelu, joka voi tarvittaessa sijoittaa lapsen kiireellisesti (siirryt toiseen palveluun)kodin ulkopuolelle.

– Poliisi toimii tiiviissä yhteistyössä lastensuojelun kanssa. Yleisellä tasolla voi sanoa, että jos alle 15-vuotias on syyllistynyt tällaiseen rikokseen, niin lastensuojelu tekee omat toimensa ja harkitsee laitokseen sijoittamista, Vuorisalo toteaa.

Lastensuojelun mahdollisuudet rajoittaa päihde- ja rikoskierteessä olevan alaikäisen liikkumisvapautta ovat kuitenkin rajalliset. Viranomaiset toivovatkin lastensuojelulle lisää järeitä keinoja rikos- ja päihdekierteessä olevien alaikäisten auttamiseksi.

Etenkin erityisen huolenpidon paikkoja, joissa 12 vuotta täyttäneen liikkumisvapautta voidaan rajoittaa, kaivataan lisää. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on juuri tehnyt asiasta esityksen (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Alaikäiset syyllistyneet vakavaan väkivaltaan tänä syksynä poikkeuksellisen paljon – lastensuojeluun kaivataan lisää järeitä keinoja

Poliisi sai runsaasti vihjeitä parikymppisen miehen epäillystä taposta, epäillyt 14- ja 16-vuotiaita poikia: "Havaintoja on riittävästi"

16- ja 14-vuotiaita poikia epäillään taposta lauantaiyönä Helsingin Vallilassa – noin parikymppinen mies kuoli saamiinsa vammoihin

Tältä näyttää Vallilassa nyt: muistokynttilät loistavat Päijänteentie 19 kohdalla viikonloppuna kuolleen nuoren miehen muistoksi