1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Verotiedot

Lapin kovatuloisimmat tienasivat yrityskaupoilla – verokuningas autovuokraamoyrittäjä Jussi Holopainen, kakkosena päiväkodit myynyt Mari Jolanki

Miljoonatuloja keränneitä oli verottajalta saatujen tietojen mukaan viisi. Heistä neljä on rikastunut yrityskaupoilla.

Verotiedot
Lapin kolme eniten tienannutta verottajan tietojen mukaan vuonna 2019.
Lapin milijoonatulot kerättiin useimmiten yrityskaupalla. Isoimmat tulot keräsi autovuokraamon myynyt Jussi Holopainen ja toiseksi eniten tienasi päiväkotiketjun myynyt rovaniemeläinen Mari Jolanki.Europcar, Kesko, Yle

Lapin kovimmin tienanneiden kärjessä olivat viime vuonna autovuokraamoyrittäjä Jussi Holopainen, entinen päiväkotiyrittäjä ja nykyinen K-kauppias Mari Jolanki Rovaniemeltä sekä matkailuyrittäjä, Lapland Hotellsin omistaja Pertti Yliniemi Muoniosta.

Tiedot perustuvat verohallinnon medialle toimittamaan listaan ja Ylen itse verohallinnosta hankkimiin tietoihin.

Viime vuoden tapaan osa isotuloisista oli pyytänyt nimensä poistamista listalta. Esimerikiksi Jussi Holopaisen ja Pertti Yliniemen tiedot on kysytty verotoimistosta erikseen. Lapissa verotietojen poistamista on pyytänyt 54 henkilöä.

Rovaniemeläinen Jussi Holopainen ylsi viime vuonna reilun neljän miljoonan euron pääomatuloihin myymällä Oulussa asuvan veljensä Matti Holopaisen kanssa autovuokraamoyhtiönsä Interrent Oy:n ja Interrent AS:n ranskalaiselle Europcar Mobility Groupille.

Ansiotuloa Jussi Holopainen tienasi 143 000 euroa ja hän maksoi veroa yhteensä reilut 1,4 miljoonaa euroa.

Katso Lapin 30 suurituloisinta tämän jutun taulukosta: Tässä ovat viime vuoden maakuntien 30 suurituloisinta – katso taulukosta kärkinimet alueittain

Kotola-päiväkotien kauppa toi miljoonatulot

Päiväkotiketju Kotolan myynnillä rikastuneen rovaniemeläisen Mari Jolangin pääomatulo oli 3,4 miljoonaa euroa. Ansiotuloja Mari Jolangille kertyi 210 600 euroa ja kaikista tuloistaan hän maksoi veroa lähes 1,3 miljoonaa euroa.

– Tosiaan sain tämän aamulla tietää, että olen Lapin alueella kärkisijalla ja verojakin on tullut maksettua reilusti yli miljoona, ja sehän on hieno asia että verotuloja tulee. Siitä täytyy olla ylpeä, Jolanki sanoo.

Mari Jolanki
Kauppias Mari Jolanki kertoo jatkuvasti kouluttautuvansa ja kehittävänsä kauppojaan.Antti Mikkola / Yle

Jolanki on myös Keskustan valtuutettu Rovaniemen kaupunginvaltuustossa. Lisäksi hän on miehensä kanssa kauppiaana neljässä K-marketissa Rovaniemellä.

– Ollaan miehen kanssa päätetty lähteä yhdessä luotsaamaan neljää K-kauppaa. Ollaan niin sanotussa monikauppiasmallissa ja se vaatii meiltä molemmilta sataprosenttisen panoksen. Kyllä me kovasti sen eteen joka päivä töitä tehdään.

Lapland hotels-ketjun omistaja Pertti Yliniemi oli tällä kertaa ainoa miljoonatuloihin yltänyt matkailuyrittäjä. Hänen pääomatulonsa olivat hieman yli kaksi miljoonaa euroa ja ansiotulonsa reilut 130 000 euroa. Veroja Yliniemi maksoi yli 700 000 euroa.

Rovaniemeläinen bensiinikauppias Pekka Pääkkö
Pitkän linjan huoltamoyrittäjä Pekka Pääkkö Rovaniemeltä myi koko liiketoimintansa Villille Pohjolalle. Tuloja kertyi reilu miljoona euroa.Pia Tuukkanen / Yle

Huoltamoyrittäjä teki tilin yrityskaupalla

Miljoonatuloihin ylsivät myös inarilaisen InariCo Oy:n yrittäjä Pekka Järvinen ja rovaniemeläinen entinen pitkän linjan huoltamoyrittäjä Pekka Pääkkö.

Pekka Järvisen pääomatulo oli 1,9 miljoonaa euroa ja ansiotuloa kertyi 80 000. Tienesteistään Järvinen maksoi veroa 680 000 euroa.

Riekkometsältä tavoitettu Järvinen on varallisuutensa taustoista vaitonainen, mutta paljastaa kuitenkin, että pääomatulo on saatu LVI-urakointiin liittyvästä yrityskaupasta.

Nykyään valtaosan vuodesta Inarissa asuva Järvinen on yksi Uudenmaan LVI-Talo Oy:n perustajista, yrityksen entinen omistaja ja nykyinen hallituksen jäsen. Yhtiö on ollut vuodesta 2017 lähtien osa kansainvälistä Instalco -konsernia.

25 vuotta Rovaniemen Napapiirillä huoltoasemayrittäjänä toiminut Pekka Pääkkö myi viime vuonna koko liiketoimintansa ohjelmapalveluyritys Villi Pohjolalle. Veroa Pääkkö maksoi reilun miljoonan euron pääomatulostaan 342 000 euroa.

3.11. kello 14.07 Juttua päivitetty kauttaaltaan. Lisätty nimensä verohallinnon julkisesta listasta piilottaneiden Jussi Holopaisen ja Pertti Yliniemen tiedot.

Lue seuraavaksi