Ratsastuksenopettaja vaihtoi työnsä valokuvaukseen: nyt unenomaiset hevoset toivat Johanna Sjövallille Fotofinlandian voiton ja 10 000 euroa

Fotofinlandiasta kisasi tänäkin vuonna joukko tuttuja nimiä, mutta kisan vei ensikertaa ehdolla ollut Johanna Sjövall.

Yksityiskohta Johanna Sjövallin voitokkaasta kuvasarjasta kuvaa eläimen voimaa. Kuva: Johanna Sjövall

Valokuvauksen Suomen merkittävimmän palkinnon Fotofinlandian on tänä vuonna voittanut Johanna Sjövall.

Porilainen Sjövall nousi voittajaksi kuvasarjallaan Magic of Horses ja pokkasi 10 000 euron pääpalkinnon.

Voittaja julkistettiin tiistaina Lempäälän Ideaparkissa Pirkanmaalla, jonne avautui myös palkittujen teosten näyttely.

Kuva: Johanna Sjövall

Johanna Sjövall aloitti uransa ammattikuvaajana vuonna 2006 ja on voittanut sittemmin lukuisia alan kotimaisia ja ulkomaisia kilpailuja. Alan arvonimistä Sjövall omaa muun muassa Suomen ammattivalokuvaajien myöntämän mestarinarvon.

Fotofinlandia-kilpailuun Sjövall osallistui nyt ensimmäistä kertaa.

– Koronakevät oli hyvin hurja. On ihanaa saada vuoden loppuun tällainen innostava tunnustus ja palkintorahaakin, joka osaltaan mahdollistaa talven työskentelyn, Sjövall kertoo.

Sjövall yhdistelee työssään kahta eri osaamistaan. Valokuvaaja on ensimmäiseltä ammatiltaan ratsastuksenopettaja, joten myös kuvista välittyy ymmärrystä näistä kauniista, suurista eläimistä.

– Myöhemmin valokuvaajana mielessäni alkoi kyteä visio, jossa halusin tuoda esiin sekä hevosiin liittyvää unenomaista mystiikkaa että niille eläiminä luonteenomaista herkkyyttä ja voimaa, Sjövall kertoo.

Tuomaristo perusteli voittajavalintaansa seuraavasti:

"Johanna Sjövallin kuvat ovat yhtä suurenmoisia ja vaikuttavia kuin hänen kuvauskohteeksi valitsemansa hevoset. Yksittäiset kuvat ja niihin taidokkaasti vangitut hetket muodostavat kokonaisuutena mieleen jäävän tarinan, joka ansaitsi ykkössijan tiukassa kilpailussa."

Suvi Sievilä, Johanna Sjövall ja Juhamatti Vahdersalo palkittiin tiistaina portfolio-sarjassa. Kuva: Miikka Varila / Yle

Kilpailun kansainväliseen viisihenkiseen tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna uusiseelantilainen Ollie Dale, yhdysvaltalainen Jamie Hayes, norjalainen Pål Hermansen, tsekkiläinen Jan Pohribny ja ruotsalainen Laila Villebeck.

Tuomariston mukaan päävoittaja ja muut kilpailun seitsemässä sarjassa palkitut kuvaajat edustavat kansainvälisestikin valokuvauksen huipputerävää osaamista ja luovuutta. Tänä vuonna kilpailussa suosituimman genren, luontokuvauksen, lisäksi nousussa olivat henkilö- ja ihmiskuvaus.

Mainoskuvien sarjan kaikki kolme palkintoa voitti Onni Wiljami Kinnunen Limingasta. Kuva: Onni Wiljami Kinnunen

Fotofinlandia 2020 -kilpailussa palkitut

Sjövallin lisäksi kisassa menestyi erityisesti Onni Wiljami Kinnunen Limingasta, joka voitti kaikki Mainoskuvat-sarjan kolme palkintoa ja joka palkittiin myös kolmessa muussa kilpailusarjassa.

Portfolio-sarjan voitti kilpailun pääpalkinnon voittanut Johanna Sjövall. Toiselle ja kolmannelle sijalle tulivat Suvi Sievilä Espoosta ja Juhamatti Vahdersalo Orivedeltä.

Kuva: Risto Raunio

Luontokuva-sarjan voittajaksi tuomaristo valitsi Risto Raunion Naantalista, jonka kuvat palkittiin sekä ensimmäisellä että toisella sijalla. Kolmannelle sijalle tuli Petri Pietiläinen Helsingistä.

Kuva: Jetro Stavén

Lehtikuva-sarjan voitti Jetro Stavén Helsingistä, toiselle ja kolmannelle sijalle tulivat Vesa Tyni Turusta ja Jarmo Mäki Hollolasta.

Muotokuva-sarjan voitti Onni Wiljami Kinnunen, toiselle ja kolmannelle sijalle tulivat Jukka Vähälummukka Mustasaaresta ja Roosa Tanhuanpää Helsingistä.

Kuva: Pia Maria Rautio

Taidekuva-sarjan ensimmäisen ja kolmannen sijan palkinnon voitti Pia Maria Rautio Lahden Villähdestä ja toiselle sijalle tuomaristo valitsi Onni Wiljami Kinnusen kuvan.

Kuvituskuva-kategorian voitti Onni Wiljami Kinnunen, toiselle sijalle tuli Pia Maria Rautio ja kolmannen sijan jakoivat Markus Aspegren Kuopiosta ja Juhamatti Vahdersalo.