1. yle.fi
  2. Uutiset

Vastaamon tietomurto aiheutti vyöryn: viikossa tehty yli 10 000 rekisterikieltopyyntöä, tavallisesti koko vuonna alle 300

Vastaamon tietomurto
Kuvassa on nimimerkin ransom_man Torilaudalle 21. lokakuuta 2020 tekemä postaus, jossa kerrotaan Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta.
Nimimerkki ransom_man kertoi Tor-verkossa toimivalla Torilaudalla Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta 21. lokakuuta 2020.Silja Viitala / Yle

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto on saanut tuhannet suomalaiset tekemään Patentti- ja rekisterihallitukselle rekisterikieltopyynnön.

Viikon aikana pyyntöjä on kertynyt jo yli 10 000 kappaletta.

Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakastietokantaan tehdyissä kahdessa tietomurrossa vietiin kymmenien tuhansien ihmisten henkilö- ja potilastietoja.

Tiedot ovat oletettavasti päätyneet rikollisten käsiin.

Keskusrikospoliisi tutkii tietomurtoa. Tietomurron uhrit ovat tehneet noin 15 000 rikosilmoitusta.

Kuvassa on psykoterapiakeskus Vastaamon lähettämiä salaamattomia sähköposteja, joista on kuvankäsittelyn keinoin poistettu henkilöivät yksityiskohdat.
Kuvassa on Psykoterapiakeskus Vastaamon lähettämiä salaamattomia sähköposteja, joista on kuvankäsittelyn keinoin poistettu henkilöivät yksityiskohdat.Silja Viitala / Yle

Kieltoja on tämän viikon alkuun mennessä saatu rekisteröityä jo noin 3 600 kauppa-, yhdistys- ja säätiörekistereihin.

Tilanne on hyvin poikkeuksellinen.

Aiempina vuosina rekisteröintikieltopyyntöjä on tehty vain noin 200–350 koko vuoden aikana.

Pyyntöjen käsittely kestää tällä hetkellä noin 5–8 työpäivää.

Rekisteröintikielto tarkoittaa, ettei henkilöä saa merkitä PRH:n ylläpitämään rekisteriin, esimerkiksi kaupparekisteriin tai yhdistysrekisteriin, yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi. Kielto ei koske muita julkisia tai yksityisiä rekistereitä. Asia on ollut osalle asiakkaista epäselvää, Patentti- ja rekisterihallitus tiedottaa.

Rekisteröintikielto ei myöskään poista ihmistä jo aiemmin rekisteröidyistä vastuuhenkilörooleista.

Toimi näin

Jos epäilet henkilötietojesi väärinkäyttöä, voit tehdä rekisteröintikiellon kaupparekisteriin. Tällöin henkilötietojasi ei rekisteröidä minkään yrityksen tai yhteisön tietoihin ilman lupaasi.

Viranomaisten yhteisen suomi.fi-sivuston palvelusta voi tarkistaa, onko omat henkilötiedot merkitty kaupparekisteriin oikein.

Kun teet ilmoituksen YTJ-palvelussa, voit valita, että yrityksesi ilmoituksia voi tehdä vain sähköisesti. Näin voit varmistaa, että jatkossa yrityksesi ilmoituksia kaupparekisteriin ja Verohallinnolle voi tehdä vain henkilö, jolla on siihen oikeus.

Tiedon yrityksen tietojen muutoksia kaupparekisteritiedoissa voi saada joko ilmoittamalla ajantasaisen sähköpostiosoitteen kaupparekisteriin tai tilaamalla ilmoitukset omaan sähköpostiin.

Yritys voi valita, että se tekee ilmoituksia kaupparekisteriin ja Verohallinnolle vain sähköisesti vahvasti tunnistautumalla. Näin varmistetaan, että ilmoituksia tekee vain henkilö, jolla on siihen oikeus.

Psykoterapiakeskus Vastaamo.
Jorge Gonzalez / Yle

Apua yhä tarjolla

Rikosuhripäivystys tarjoaa edelleen apua ja tukea Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehdyn tietomurron uhriksi joutuneille ja heidän läheisilleen. Tietomurrossa hankittuja arkaluontoisia asiakastietoja on levitetty verkossa, ja yksityishenkilöiltä on kiristetty rahaa tietojen levittämisellä uhkaamalla.

Uhrit voivat saada Rikosuhripäivystyksestä käytännön neuvoja rikosasiassa ja keskusteluapua:

Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton.

RIKUchat on auki arkisin klo 9–15 ja lisäksi maanantaisin klo 17–19.

Lue lisää: Vastaamon omistajat tienasivat miljoonia psykoterapiakeskuksen myynnistä

Lue seuraavaksi