Hyppää sisältöön

Sellusta tekstiilikuitua valmistava Spinnova suunnittelee kaupallista tuotantoa – ensimmäiset tekstiilit kuluttajamarkkinoille ehkä jo ensi vuonna

Keskisuomalaisten kiertotalouden yritysten toiminta esillä ministerivierailulla Jyväskylässä. 

Spinnovan toinen perustaja ja teknologiajohtaja Juha Salmela esittelee puupohjaista tekstiilikuitua. Kuva: Sanna Savela / YLE

Jyväskyläläisen selluloosasta tekstiilikuitua valmistavan Spinnovan pilottilaitos on reilun vuoden tuottanut tekstiilikuitua. Kuitua on kehrätty langaksi Italiassa, koska Suomesta ei kehräämöä ole löytynyt.

Pieniä kutomoita Suomessa sen sijaan on, että langasta on saatu kankaita kotimaisinkin voimin.

Tavallisille kuluttajille sellusta tehtyjä tuotteita ei vielä ole saatavilla, mutta ensi vuonna se voi ainakin pienimuotoisesti olla mahdollista paitsi Spinnovan oman toiminnan ansiosta myös mahdollisen kotimaisen brändiyhteistöiden kautta.

Seuraava iso askel on jo suunniteltu pitkälle. Se tarkoittaa kaupalliseen vaiheeseen siirtymistä.

Spinnovan kuituja on myös värjätty. Kuva: Sanna Savela / YLE

– Pilottilaitos on teollisessa mittakaavassa ja se voidaan skaalata suuremmaksi. Ennen kuin investointipäätös tehdään, on vielä muutamia asioita auki, jotka pitää ratkaista, sanoo toimitusjohtaja ja yrityksen toinen perustaja Janne Poranen.

Yritys on kokeillut myös jätepohjaisen tekstiilikuidun tekemistä esimerkiksi vehnänoljista. Porasen mukaan jätepohjaisista materiaaleista on syntymässä yhteistyösopimuksia lähiaikoina.

Tekstiilikuitu syntyy yrityksen itse kehittämässä ja rakentamassa laitoksessa. Raaka-aineena käytetään selluarkkeja, jotka ensin murskataan.

– Laitos ei tuota mitään jätevirtoja, emmekä tarvitse toimintaamme ympäristölupaa. Tuotannosta syntyy ainoastaan vesihöyryä, kertoo Poranen.

Tällä hetkellä 40 ihmistä työllistävällä Spinnovalla ei ole yhteyttä suomalaiseen metsäteollisuuteen, vaan sen kumppaniyritys on brasilialainen.

Kuva: Sanna Savela / YLE

Spinnova oli yksi vierailukohteista, kun keskisuomalaisten innovaatioyritysten kaupallistamissuunnitelmiin paneutuneet elinkeinoministeri Mika Lintilä ja kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari vierailivat Jyväskylässä.

Skinnari pitää jatkossa erityisen tärkeänä, että suomalaisia uusia ideoita kaupallistetaan.

– Se ei riitä, että meillä on yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa tai VTT:llä joku aihio, idea, innovaatio tai edes patentti, jos se ei kaupallistu, sanoo Skinnari.

Esimerkiksi verkostot ovat kansainvälistymisessä tärkeitä. Skinnari uskoo, että ulkoministeriö ja Business Finland voivat auttaa ovien avaamisessa. Yhteistyötä tarvitaan, koska Skinnari on pettynyt siihen, että Suomen vienti on laskenut, vaikka esimerkiksi joillakin muilla Euroopan mailla se on kasvanut.

– Se kertoo, että meidän on uudistettava elinkeinorakennettamme.