1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronaepidemia Kuopiossa ja Siilinjärvellä kiihtymisvaiheessa, maskin käyttösuositus laajeni – ylilääkäri: "Paljon riippuu kansalaisten käytöksestä"

KYSin infektioylilääkäri Irma Koivula kertoi tilanteen vaikutuksista Jukka Eskasen haastattelussa.

koronavirus
Koronaepidemia on siirtynyt Kuopiossa ja Siilinjärvellä kiihtymisvaiheeseen
Koronaepidemia on siirtynyt Kuopiossa ja Siilinjärvellä kiihtymisvaiheeseen

Koronavirusepidemia on siirtynyt Kuopiossa ja sen naapurikunnassa Siilinjärvellä niin sanotulta perustasolta kiihtymisvaiheeseen, Kuopion yliopistollinen sairaala tiedottaa.

Tämä tietää muutoksia kasvomaskien käyttösuosituksiin Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Perustason suositusten lisäksi maskien käyttöä suositellaan toisen asteen oppilaitoksissa (lukiot mukaan lukien) sekä korkeakouluissa. Maskisuositus on voimassa myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivula kertoi tilanteesta tarkemmin suorassa lähetyksessä Yle Areenassa.

Infektioylilääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalassa.
KYSin infektioylilääkäri Irma Koivula. Arkistokuva tammikuulta.Sami Takkinen / Yle

Koivulan mukaan taudin ilmaantuvuus on kasvanut. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on vielä niin matala, että se ei ylitä kiihtymisvaiheen kriteeriä.

Kiihtymisvaiheen todettiin kuitenkin alkaneen Kuopiossa ja Siilinjärvellä alueella todetun koronaryppään vuoksi.

– Ryvästymä on aiheuttanut jatkotartuntoja työpaikoille, kouluille, harrastustoimintaan ja niin edelleen. Kaikissa tapauksissa emme ole pystyneet selvittämään tartunnan lähdettä. Tämän vuoksi päätettiin, että Kuopio ja Siilinjärvi ovat kiihtymisvaiheessa.

Koivula muistuttaa, että tilanne suositusten suhteen voi muuttua melko nopeastikin.

– Päivittäisten positiivisten tulosten määrät eivät ole toistaiseksi valtavasti lisääntyneet. Tilanne voi mennä nyt suuntaan tai toiseen. Paljon riippuu nyt kansalaisten käytöksestä.

Muu maakunta ei vielä kiihtymisvaiheessa – suositukset ennallaan

Alueellinen koronaviruksen torjuntatyöryhmä totesi kokouksessaan, että muutenkin osa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä on lähellä epidemian kiihtymisvaihetta.

Muualla maakunnassa on kuitenkin vielä voimassa perustason maskisuositus.

Sen mukaan maskeja suositellaan käytettävän joukkoliikenteessä sekä matkalla koronavirustestiin tai testitulosta odotellessa, jos kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä.

Maskisuositus koskee myös riskialueelta Suomeen saapuvia, jotka ovat siirtymässä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella.

Koivula: Suojele riskiryhmiä, pidä etäisyyksiä ja muista hygienia

Ihmisiä kehotetaan yhä välttämään lähikontakteja sekä yksityisissä tilaisuuksissa että julkisissa tiloissa. Julkisissa tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontaktit.

Lisäksi suositellaan, että yli 50 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi ja pienemmissäkin tilaisuksissa huolehdittaisiin hyvästä hygieniasta ja turvaväleistä.

Ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia hoidettaessa tulee käyttää suojaimia kuten tähänkin saakka, ja vierailut tulee toteuttaa varotoimia noudattaen.

– Ollaan hyvin tarkkana siitä, että ei viedä tartuntoja pitkäaikaishoidon yksiköihin tai niiden ihmisten tykö, joilla on suurempi riski saada vakava taudinkuva, infektioylilääkäri Irma Koivula toivoo.

Tapausten ilmaantuvuus kasvanut huomattavasti

THL:n koronakartan mukaan (siirryt toiseen palveluun) uusien tautitapausten ilmaantuvuus viimeisen kahden viikon aikana on Pohjois-Savossa nyt yli 29 tapausta 100 000 asukasta kohden. Sitä edeltävien kahden viikon aikana ilmaantuvuus oli noin viisi tapausta 100 000 asukasta kohden.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Pohjois-Savossa on kirjattu tiistaihin mennessä 283 koronavirustartuntaa. Uusia tartuntoja on kirjattu tiistaina kaksi Kuopioon. THL:n lukujen päivittymisessä on viivettä.

Kuopion kaupunki puolestaan kertoo, että viikonlopun ja maanantain aikana Kuopiossa todettujen uusien koronatartuntojen tartuntalähteet on saatu selvitettyä kuuden tapauksen osalta. Yhden tartunnan alkuperä ei vielä ole terveysviranomaisten tiedossa.

Yksi tartunta on peräisin Etelä-Suomesta, yksi harrastustoiminnasta. Kolme tartunnoista on perheen sisällä tapahtuneita jatkotartuntoja. Yksi tartunnoista liittyy Siilinjärven lukion joukkoaltistumiseen.

Lue myös:

Koronatilanne Pohjois-Savossa: Pohjois-Savossa yhdeksän uutta tartuntaa, joista seitsemän Rautalammilla

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Kuntavaalien siirto perustuu THL:n arvioon: päivittäistartuntojen määrä voisi olla jopa yli 11 000, rokotettuja yli 470 000, Viro kiristää koronarajoituksia

Lue seuraavaksi