1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuoromusiikki

Korona ei ole keskeyttänyt kuorolaulua syksyllä – "Siinä on jotain niin ainutlaatuista, josta on tosi tärkeää pitää kiinni"

Kuoroharjoituksissa kiinnitetään korona-aikana huomiota hygieniaan ja riittäviin turvaväleihin.

kuoromusiikki
Kuoronjohtaja Sanna Kuusisto johtaa harjoitusta.
Kuoronjohtaja Sanna Kuusisto tähdentää, että poikkeusaikana harrastukset kuten kuorolaulu ovat tärkeitä henkireikiä. Tapio Pukkila / Yle

Maaliskuussa koronaepidemian alkaessa monen kuoron ja orkesterin toiminta meni tauolle.

Syyskaudella laulu- ja soittoharrastusta on voinut jatkaa. Silti pitää muistaa, että kuorolaulu on nimetty korkean tarttumisriskin harrastukseksi, koska siihen liittyy voimakasta äänenkäyttöä ja läheisyyttä.

Laulajain ja soittajain liitto Sulasol sanoo tiedotteessaan, että vaikka kaikkeen ihmisten väliseen kanssakäymiseen liittyy aina jonkinlainen tartuntariski, kuorolaulua on mahdollista edelleen harrastaa kohtuullisella riskillä turvallisuusohjeet huomioiden.

Sulasolin mukaan maskia on syytä käyttää laulettaessa ainakin niillä alueilla, joissa epidemia on joko kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Harjoituksiin ei mennä flunssaisena

Satakunnassa koronatilanne on Suomen parhaimpia ja on perustasolla. Kahta satakuntalaista kuoroa, Porin Kamarikuoroa ja Luvian Mieskuoroa, johtava Sanna Kuusisto sanoo, että tilanne otetaan kuitenkin vakavasti ja tautitilanteen muutoksiin reagoidaan tarvittaessa nopeasti.

– Koronaohjeistuksen mukaisesti harjoituksissa pidetään huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä riittävistä turvaväleistä. Flunssaoireiset jättävät harjoitukset väliin.

Kuoron harjoitustilan pitää olla hyvin ilmastoitu ja riittävän iso. Sulasol suosittelee kuorolaisia myös asentamaan puhelimeensa koronavilkun.

Kuoroissa ei juurikaan laulajajakatoa

Korona ei ole aiheuttanut Sanna Kuusiston johtamissa kuoroissa laulajakatoa. Joitakin kuorolaisia on jäänyt pois harjoituksista työnsä vuoksi tai siksi, että heidän läheisensä kuuluu koronan riskiryhmään.

Kuoronjohtaja Kuusisto sanoo, että musiikki ja kuorolaulu ovat poikkeusaikanakin harrastajille erittäin tärkeitä.

– Kuorolaulu antaa sellaista sisältöä elämään, mitä moni ei muusta harrastuksesta saa. Kun yhdistetään taide ja oma fyysinen tekeminen yhteisöllisesti, siinä on jotain niin ainutlaatuista, josta on tosi tärkeää voida pitää kiinni.

Parhaillaan moni kuoro valmistautuu perinteisiin joulukonsertteihin, jotka järjestetään, ellei koronatilanne aiheuta muutoksia.

Korona-aikana kuorot ovat keväästä lähtien myös kehittäneet erilaisia vaihtoehtoisia tapoja jatkaa harjoittelua ja esiintymisiä turvallisesti tietotekniikan avulla. Tästä esimerkkinä ovat netin virtuaalikuorot.

Lue lisää:

Kertaalleen peruttu sielunmessu soi sittenkin neljällä paikkakunnalla

Esimerkiksi jääkiekko, salibandy ja kuorolaulu ovat korkean koronariskin harrastuksia – runsaasti hengittäessä lyhytkin kontakti voi riittää

Virtuaalikuoron Finlandia käy suoraan sydämeen - veteraanipäivää juhlistetaan tänä vuonna verkossa

Suomen suurimmassa virtuaalikuorossa yhdistyvät 1 120 laulajan äänet – Ensimmäisenä kappaleena kajahtaa Pave Maijasen Pidä huolta

Lue seuraavaksi