1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisilaitokset

Tampereen pääpoliisiasema ja eteläinen paloasema yhdessä Nekalaan – rahat uuden poliisiaseman vuokriin on jo tiedossa

Kaupunki valmistelee kaavamuutosta Nekalaan tontille, josta on hyvät kulkuyhteydet suurille liikenneväylille.

poliisilaitokset
Tampereen vanha poliisitalo Hatanpään valtatien varressa.
Tampereen vanha poliisitalo on tullut käyttöikänsä päähän. Uutta poliisiasemaa kaavaillaan nyt Nekalaan. Anne Savin / Yle

Tampereen pääpoliisiasema ja Pirkanmaan pelastuslaitoksen eteläinen paloasema ovat saamassa uudet tilat samalle tontille Nekalaan. Molemmat toimijat tarvitsevat uusia toimitiloja - osittain myös samoin perustein.

– Neuvottelut kaavoituksesta on kaupungin kanssa käyty ja kaupunki valmistelee kaavamuutosta, kertoo Senaatti-kiinteistöjen aluejohtaja Pauli Rantamäki.

Kaavoitusta varten on tekeillä sijoitussuunnitelma, josta käy ilmi rakennusten ja piha-alueiden kokoluokka.

– Uuden talon suunnittelu on nyt mahdollista, kun hallitusohjelmassa on näytetty vihreää valoa uusille poliisitaloille, kertoo Rantamäki.

Käytännössä poliisitalojen puoltaminen tarkoittaa sitä, että valtio on valmis maksamaan uusien rakennusten vuokria. Uusien poliisitalojen listauksessa on mukana myös Tampere.

– Poliisi on myös tehnyt Senaatti-kiinteistöjen kanssa asiantuntijapalvelusopimuksen, mikä tarkoittaa arkkitehtityön ostamista, kertoo apulaispoliisipäällikkö Kari Hemminki.

Vaihtoehdosta lisärakentaa nykyisen, uudemman osan yhteyteen lisätilaa Sorinkadulle on luovuttu.

– Tontti sijaitsee poliisin toiminnan kannalta sumpussa, liian lähellä Kansi-Areenaa, sanoo Sisä-Suomen poliisipäällikkö Vuola.

Karttagrafiikka Nekalasta
Pääpoliisiasema ja paloasema tulevat sijoittumaan hyvien liikenneyhteyksien varteen Nekalan teollisuusalueelle. Matias Väänänen / Yle

Paloasema samalle tontille

Pelastuslaitos on suunnitellut myös jo pidemmän aikaa uusia paloasemia Tampereelle. Läntinen asema on tulossa Tesomalle, ja nyt eteläinen paloasema on saamassa paikan Nekalasta.

Sallittujen vasteaikojen saavuttaminen Tampereen eteläpuolella, esimerkiksi Härmälässä, on ollut haasteellista keskustasta käsin. Operointi Nekalasta lyhentäisi palokunnan ja ambulanssien matkantekoa eteläisen Tampereen alueella.

Pelastuslaitoksella on mietitty keskustan paloaseman uudesta osasta luopumista, koska tilat alkavat olla vanhanaikaiset.

Uutta sijoituspaikkaa rajaavat idässä Viinikankatu, etelässä Lahdenperänkatu ja lännessä Lempääläntie. Tällä hetkellä tontilla toimii Nekalan jäteasema, ja lisäksi tontilla on kaupungin varastoja.

Poliisin tilat kaipaavat päivitystä

Poliisi on laatinut valtakunnallisen konseptin siitä, minkälaisia asioita uusilta poliisiasemilta vaaditaan. Sen mukaan toteutettuna Tampereen poliisiaseman uusi rakennus toisi tullessaan monia parannuksia ja päivittäisi tilat 2020-luvulle.

– Muuttuva maailma on aiheuttanut sen, että esimerkiksi työturvallisuuteen tarvitaan parannuksia, ja niitä on mahdollista huomioida uudessa rakennuksessa parhaiten, sanoo valtakunnallista poliisiasemakonseptia laatimassa ollut rikosylikonstaapeli Heikki Järnström Tampereelta.

– Uusi poliisitalo tuo meille lisäksi paljon tehokkuutta, koska pystymme tekemään toimivat työtilat nimenomaan nykyaikaisten vaatimusten suhteen ja asettamaan skenaariota myös tulevaisuuden suhteen, Järnström arvelee ja viittaa muun muassa tietoliikenneyhteyksien parantamiseen.

Rikosylikonstaapeli Heikki Järnström virkamerkki kaulassa.
Rikosylikonstaapeli Heikki Järnström on ollut mukana valtakunnallisessa työryhmässä miettimässä, mitä uusilta poliisitaloilta vaaditaan. Anne Savin / Yle

Heikki Järnström uskoo, että poliisin liikkuminen Tampereella voisi sujuvoitua Nekalasta käsin.

– Tontti on isojen väylien risteämäkohdassa ja uskoisin, että hälytys- ja valvontasektorien vasteajat jopa pieneneävät, koska tämä ydinkeskustassa olo on omalla tavallaan haasteellinen myös liikennesumpun suhteen.

Tampereen poliisiasemalla tarvitaan uudet tilat myös siksi, että 1960-luvulla rakennetussa vanhassa osassa poliisiasemaa on ollut pahoja sisäilmaongelmia.

Senaatti-kiinteistöistä kerrotaan, että vanhat poliisin rakennukset ja tontit keskustassa tulevat todennäköisesti myyntiin uuden pääpoliisiaseman valmistuttua.

Uuden poliisiaseman ja paloaseman valmistumiseen menee vielä vuosia. Muuttoajankohdasta tai rakennusten kustannuksista ei ole vielä arvioita.

Lue seuraavaksi