1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tartuntataudit

Pirkanmaan koronatilanne on vakaa: Vaasaan voi taas matkustaa

Pirkanmaan pandemiaryhmä antoi uusia suosituksia maskien käytöstä toisen asteen oppilaitoksissa ja työpaikoilla.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Koronatartuntojen jäljitys toimii Pirkanmaalla edelleen hyvin. Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän mukaan maakunnan koronatilanne on yhä vakaa.

Taudin esiintyvyys on kahden viikon tietojen perusteella 27,4 tapausta 100 000 asukasta kohden. Koronavirusepidemia on Pirkanmaalla edelleen kiihtymisvaiheessa.

Vaasassa tartuntatilanne on saatu hallintaan, joten Pirkanmaan pandemiaryhmä purki tiistaina suosituksen välttää matkustamista Vaasaan.

Ryhmä antoi kaksi uutta suositusta maskeista. Jos toisen asteen oppilaitoksessa on altistumisia, maskit otetaan tarvittaessa käyttöön koulukohtaisesti kahdeksi viikoksi. Koronalle altistuneet ovat silloin etäopetuksessa.

Nokian lukioon annettiin jo aiemmin tällä viikolla toistaiseksi voimassa oleva vahva maskinkäyttösuositus. Siellä jopa 80 lukiolaista asetettiin karanteeniin koronatapauksen takia.

Toinen suositus koski työpaikkoja. Ryhmä suosittelee, että työpaikoilla tauoilla huolehditaan turvaväleistä ja käytetään maskia niissä tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa.

Tartuntoja useilla työpaikoilla

Viime viikolla tartunnan lähde saatiin selville 77 prosentissa Pirkanmaan tapauksista. Suurin osa tartunnoista oli peräisin perhepiiristä, kaikkiaan 38 tapausta.

Työpaikoilta tuli 14 tartuntaa kuudesta eri työpaikasta.

– Nämä eivät olleet sosiaali- ja terveysalan työpaikkoja, sanoi TAYSin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen tiistaina pandemiaohjausryhmän tiedotustilaisuudessa.

Ulkomailta tuli kuusi tartuntaa. Lisäksi altistumisia todettiin kuudessa eri päiväkodissa ja neljässä eri koulussa.

Tampereen kaupunki puolestaan tiedotti tänään tiistaina, että Hervannan vapaa-aikakeskuksen kuntosalilla viime viikon tiistai-iltana olleet henkilöt ovat voineet altistua koronavirukselle.

Pandemiaohjausryhmän mukaan tartuntojen painopiste on siirtynyt nuorista hiukan varttuneempiin ikäryhmiin.

– 20-29-vuotiaiden tartunnat ovat selvästi vähentyneet, Syrjänen sanoi.

Aivan iäkkäiden joukossa tartuntoja ei ole ollut. Ryhmä toivoo kuitenkin kaikilta ikäryhmiltä jaksamista ja sitoutumista taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

– Pystymme näillä toimilla koronatilannetta hallitsemaan, mutta tämä vaatii jaksamista, sanoi johtajaylilääkäri Juhani Sand tiistaina ohjausryhmän tiedotustilaisuudessa.

Viime viikon lopulla karanteenissa oli Pirkanmaalla 1 300 henkilöä.