1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentoliikenne

Kemi-Tornion lentoyhteydet palasivat ainakin runsaaksi vuodeksi

Maaliskuun lopulle saakka Helsinkiin pääsee lentämään kahdesti viikossa. Sen jälkeen yhteys hoidetaan ostopalveluna.

lentoliikenne
Matkustajia lähdössä Kemi-Tornion lentoasemalla
Tiistaina etelään lensi kymmenkunta ihimistä.Laura Valta / Yle

Tiistaina olis ensimmäisen kerran yli puoleen vuoteen mahdollisista lentää Helsingistä Kemi-Tornion lentoasemalle ja takaisin. Kemissä koneesta jäi pois kaksi matkustajaa.

Kokkola-Pietarsaaren kautta takaisin Helsinkiin lentäneeseen koneeseen Kemi-Torniosta nousi kymmenkunta ihmistä.

Vaikka vuorotiheys on nyt huomattavasti harvempi kuin ennen taukoa, on seutupäällikkö Sari Moisanen tyytyväinen lentoyhteyksien paluuseen.

Meri-Lapin kehittämiskeskuksen seutupäällikkö Sari Moisanen
Meri-Lapin kehittämiskeskuksen seutupäällikkö Sari Moisanen.Antti Ullakko / Yle

– Finnair totesi, että tämän enempää meille ei lentoja ole tulossa. Nämä kaksi, tiistaisin ja torstaisin lennettävät vuorot mahdollistavat jossain kansainvälisten yhteyksien ylläpitämisen, arvioi Moisanen.

Lentoyhteyksien kilpailutus valmistelussa

Finnairin viestinnästä kerrotaan, että lennettävät vuorot on pyritty valitsemaan siten, että ne parhaalla mahdollisella tavalla vastaisivat Kemi-Torniosta ja Kokkola-Pietarsaaresta lähtevien liikematkustajien tarpeisiin.

Finnair liikennöi Kemin ja Kokkolan kautta kulkeva kolmioreittiä markkinaehtoisesti. Maalis-huhtikuun taitteesta vuoden loppuun Kemissä sijaitsevalta kentältä matkataan valtion ostopalveluna hankkimalla yhteydellä.

Lentokone saapumassa Kemi-Tornion lentoasemalle
Kemi-Tornion lentokentälle saapui tiistaina ensimmäinen vuorokone sitten viime maaliskuun.Laura Valta / Yle

Moisanen kertoo, että tällä viikolla on tarkoitus alkaa valmistella kilpailutusasiakirjoja, jotka koskevat ensi vuoden huhtikuusta joulukuulle ulottuvaa aikaa

– Toivottavasti sen jälkeen maailma on palannut sellaiseksi, että lentäminen on jälleen kannattavaa ja alueelliset yhteydet voidaan taata markkinaehtoisella lentämisellä, sanoo Moisanen.

Hän edustaa Meri-Lapin aluetta liikenne- ja viestintäministeriön perustamassa lentoliikennetyöryhmässä.

Kemissä yöpyvä kone ja varhainen yhteys toivelistalla

Moisasen mukaan toiveena on saada palautettua Kemissä yöpyvä vuoro, sillä tämä takaisi varhaisen yhteyden Helsinkiin ja jatkolennoille. Lisäksi toiveena on myös pari muuta päivittäistä lentoa.

Varsinaisia vastuita ei paikallisilla yrityksillä tai yksityisillä ihmisillä ole, mutta yhteyksien säilyminen on pitkälti kiinni heidän käyttäytymisestään.

– Tärkeää on, että ihmiset lähtevät täältä eivätkä muilta kentiltä, muistuttaa Moisanen.

Lähtökohtana on, että kilpailutuksen voittanut lentoyhtiö jatkaisi Kemi-Tornion -lentojen operointia myös ostopalvelukauden jälkeen.

Puolet lentoaseman väestä palannut töihin

Korona-aika kurittaa lentotoimintaa kovalla kädellä. Finnairin mukaan sen matkustajamäärät ovat tällä hetkellä noin kymmenesosa normaalista. Lentoasemien toiminnasta vastaava Finavia sekä sen tytäryhtiö AirPro ovat keskiviikkona aloittamassa yt-neuvottelut, jotka koskevat maan kaikkia kenttiä.

Lentoliikenteen tauko on Kemi-Tornion lentoasemalla tarkoittanut lomautuksia. Nyt lentovuorojen alettua uudelleen on lentoasemalla pystytty tarjoamaan töitä osalle.

- Vähän yli kymmenelle ihmiselle on nyt töitä tarjolla, kertoo Kemi-Tornion lentoaseman päällikkö Joni Nojola.

Kemi-Tornion lentoaseman päällikkö Joni Nojonen
Kemi-Tornion lentoaseman päällikkö Joni Nojola.Antti Ullakko / Yle

Normaaliaikaan työntekijöiden määrä on hiukan yli kaksikymmentä. Pitkästä hiljaiselosta huolimatta lentoaseman ottaminen uudelleen käyttöön sujui hyvin.

– Tauon aikaan huolehdimme infrasta ja teimme huoltotoimia. Lentojen varmistuttua teimme isompia huoltoja ja tarkistimme listojen mukaisesti, että lentoaseman toiminnat ovat kunnossa ja tänne on turvallista lentää, sanoo Nojola.

Valmistautumiseen on kuulunut Nojolan mukaan myös kertauskoulutuksia.

Lue seuraavaksi