1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muovin kierrätys

Maaseudun muovijäte halutaan paremmin talteen – pilottitilat kokeilevat uusia kierrätysratkaisuja

Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa alkaneessa Älymuovi-hankkeessa on mukana valittavien maatilojen lisäksi logistiikkayrityksiä ja muovien jatkojalostajia.

muovin kierrätys
muovijätettä
Tällä hetkellä kierrätystä hankaloittavat muun muassa eri muovilaadut. Kuvituskuva.Heini Holopainen / Yle

Maatalouden muovien kierrätystä aletaan tehostaa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Älymuovi-hankkeessa maatilat, logistiikkayritykset ja muovien jatkojalostajat alkavat yhdessä kehittää ratkaisuja muovien tehokkaampaan kierrätykseen. Mukaan valittavat pilottitilat kokeilevat ideoituja kierrätysratkaisuja käytännössä.

Tällä hetkellä kierrätystä hankaloittavat muun muassa eri muovilaadut ja tietämättömyys keräyspaikoista.

Muovijätettä on kahta erilaista: tuottajavastuulain piiriin kuuluvia pakkausmuoveja ja ei-pakkaus -muoveja.

Kierrätykseen kelpaamattomien ei-pakkausmuovien kierrätys maatilojen täytyy hoitaa itse. Tällaisia muoveja ovat esimerkiksi maatiloilla itse pakatut paalimuovit tai puutarhatuotannossa käytettävät kate- ja harsomuovit.

Logistiikkayritykset noutavat muovia vain suuria määriä kerrallaan ja maatiloille ison muovijätemäärän säilytys voi aiheuttaa ongelmia.

Koko Suomessa maatiloilla syntyy joka vuosi noin 12 000 tonnia muovijätettä.

Lokakuun alussa alkanut Älymuovi-hanke kestää vuoden 2022 loppuun asti. Sen toteuttavat Satafood Kehittämisyhdistys ja Turun Yliopiston Brahea-keskus

Hanke rahoitetaan Satakunnan ja Varsinais-Suomen ely-keskusten Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahastosta. Lisäksi yksityiseltä puolelta sitä rahoittavat Clean Plastic Finland Oy, Keskitien Tukisäätiö, MTK-Varsinais-Suomi ja Niemi-säätiö.

Lue seuraavaksi