Hyppää sisältöön

Kajaanissa pitäisi olla sorsien ruokintaan kelluva lautta, mutta kaikki eivät sulata kaupungin linjaa – katso videolta sorsienruokintaa

Kaupunki antoi tiukat säännöt lintujen ruokintaan: ruokinnassa pitäisi esimerkiksi käyttää kelluvaa lauttaa haittaeläinten takia.

Lintujen ystävät päättivät järjestää ruokintanäytöksen Kajaanin Kätönlammelle, jossa sorsat ovat ennen kuin siirtyvät Kajaaninjoelle. Keskustelemassa ovat kajaanilainen Pentti Kettunen, lintukuvaaja Jouni Ruuskanen ja Kainuun soten ympäristöterveysjohtaja Päivi Nykänen. Toimittaja: Jarmo Nuotio / Yle, kuvaaja: Antti Tauriainen / Yle.

Kajaanissa on taas noussut erimielisyyksiä joen rannan lintujen talviruokinnasta. Tällä kertaa erimielisyys liittyy siihen, miten ruokinta pitää tehdä oikein.

Kaupunki huolestui ruokintaan liittyvistä haitoista kuten oletuksesta, että ruokintapaikoille löytävät myös rotat, minkä seurauksena se pyysi ympäristöterveydenhuollon kantaa ruokintaan. Kanta oli se, että ruokinta pitäisi tehdä joessa kelluvalla lautalla, vähän kerrallaan ja huolehtia samalla ruokintapaikan puhtaudesta.

Kaikki lintujen ruokkijat eivät täysin sulattaneet tätä linjausta.

– Näiden kaupungin ohjeiden noudattaminen on täysin mahdotonta, sanoo Pentti Kettunen.

Hänen mukaansa kukaan ei ala "tällaiseen savottaan" eli esimerkiksi rakentamaan ruokkimislauttaa.

– Kuka tekee piirustukset, ja onko lautta turvallinen?

Kajaanin kaupungin rakennustarkastaja Kari Huusko sanoo, ettei uskalla ottaa kantaa mahdollisesti rakennettavan lautan rakennusluvan suhteen.

– Tarvittaisiin ensin suunnitelma lautan sijainnista, koosta ja ulkonäöstä ennen kuin tiedetään sanoa luvituksesta mitään tarkempaa.

Joukko kaupunkilaisia aikoo nyt järjestää näytöksen siitä, miten lintuja voi ruokkia turvallisesti muutenkin kuin lautoilla.

"Tämä on vakava ongelma"

Tilanne alkoi siitä, kun muutamia kaupunkilaisia oli ollut yhteydessä kuntaan, koska he olivat huolissaan rottien ja pulujen tulosta ruokintapaikoille, kertoo Kainuun soten ympäristöterveysjohtaja Päivi Nykänen. Ongelma on tuttu jo kymmenen vuoden takaa.

– Näistä soitoista johtuen kaupungissa on ryhdytty puntaroimaan, onko lintujen ruokinta terveellistä ja turvallista. Itse emme ole käyneet paikan päällä.

Ympäristöterveydenhuollon tiukkojen ohjeiden jälkeen kaupunki päätti, että kaupunki ei tänäkään vuonna järjestä ruokintaa linnuille.

Kajaanilaisen Pentti Kettusen mielestä se on väärin.

– Lintujen talviruokinta on kaupunkikuvaan ja -imagoon kuuluva asia. Kyllä ne pakkasella kuolevat linnutkin aiheuttavat tautia, sanoo Kettunen.

Vapaaehtoisetkin saavat ruokkia lintuja vain, jos noudattavat tarkkoja ohjeita muun muassa lautan käytöstä. Kaupunki aikoo jatkossa puuttua ruokintaan, jos se tehdään vastoin ohjetta.

– Tämä on vakava tilanne. Jos tällainen lintujen ruokinta lisääntyy jollakin asuntoalueella, siitä aiheutuu lähiympäristölle haittaa ja sen takia näistä annetaan ohjeistusta ja tarvittaessa puututaan yksittäisiin tapauksiin, Nykänen sanoo.

Ympäristöterveydenhuollon lausunto perustuu yleisiin ympäristöterveydenhuollon ohjeistuksiin, jotka ovat valtakunnallisia. Lintujen ruokinnasta seuranneita ongelmia on ollut myös muissa kaupungeissa.

Lintujen ruokinta on kestopuheenaihe Kajaanissa

Esimerkiksi sinisorsien ruokkimisella on pitkät perinteet Kajaanissa. Suomen luonnonsuojeluliiton arvioiden mukaan lintujen ruokkiminen Kajaaninjoen rannalla alkoi jo parikymmentä vuotta sitten.

Keskustelua on viime vuosina käyty muun muassa siitä, kuka maksaa kaurajyvät, joita kuluu talvikuukausina jopa 20-30 kiloa päivässä.

Kaupunki luopui tehtävästä vuonna 2011, mikä herätti vilkasta keskustelua.

Sen jälkeen ruokinnasta on huolehdittu vapaaehtoisvoimin, mutta sekään ei ole aina sujunut ongelmitta.

Myös vapaaehtoiset linnunruokkijat ovat olleet ajoittain niin vähissä, että vuonna 2018 Kajaaninjoen lintujen talviruokinnasta vastannut Luonnonsuojeluliiton Kajaanin yhdistys lopetti lintujen talviruokinnan. Syksyllä kuitenkin vastuun lintujen ruokinnasta otti (siirryt toiseen palveluun)eläinsuojeluyhdistys.

Etenkin muuttolintujen ruokimisen on nähty aiheuttavan ongelmia myös linnuille, jos se houkuttaa niitä jäämään Suomeen muuttamisen sijaan.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun aiheesta 5.11. kello 23:een saakka!