1. yle.fi
  2. Uutiset

UPM:n sellutehtaan ylösajo levittää pistävää hajua Kokkolaan asti – Tehtaanjohtaja: "Pitäisi olla ohi päivässä tai kahdessa"

Tuotannon ylösajo kestää muutaman päivän.

kunnossapito ja huolto
UPM i Jakobstad.
Koska hajukaasuja ei pystytä ylösajon aikana polttamaan soodakattilassa, ne ohjataan ulos, kertoo tehtaanjohtaja.Yle/Joni Kyheröinen

Pietarsaaressa UPM:n sellutehtaan tuotannon käynnistäminen levitti tiistaina iltapäivällä voimakkaan hajun laajalle, aina Kokkolaan asti. Tehtaalla on ollut pitkä, kolmen viikon huoltoseisokki ja nyt koneita ajetaan ylös.

Tehtaanjohtaja Simon Fagerrud kertoo, että sääolosuhteiden osuessa kohdalle, haju voi levitä kauas. Ihmisille hajusta ei ole vaaraa.

– Koska hajukaasuja ei pystytä ylösajon aikana polttamaan soodakattilassa, ne ohjataan ulos. Prosessissa syntyy rikkiyhdisteitä ja ne haisevat voimakkaasti.

Tehtaanjohtaja arvioi, että tuotannon ylösajo kestää vielä pari päivää, mutta pahimpien hajuhaittojen pitäisi hälvetä jo tiistaina illalla tai keskiviikkona.

UPM:n huoltoseisokki oli tavallista laajempi. Kolme viikkoa kestäneen seisokin aikana tehtaalla on tehty puhdistus-, huolto- ja kunnossapitotöitä sekä laiteuudistuksia.

Tehtaalla oli huoltotöissä jopa 1 900 työntekijää. Heistä valtaosa on jo lähtenyt.

Lue myös:

UPM:lla tavallista suurempi huoltoseisokki: peräti 1 900 työntekijää lisää myös liikennettä ja majoitustarvetta

Lue seuraavaksi