1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hoitotakuu

Mehiläinen Länsi-Pohja purkaa hoitotakuujonoja – isoimmat ongelmat hoidon tarpeen arvioinnin toteutumisessa

Jonosssa on tällä hetkellä 130 potilasta, jotka ovat odottaneet hoitoon pääsyä pidempään kuin lain salliman kuusi kuukautta.

Liiketoimintajohtaja Lasse Männistön mukaan Mehiläinen Länsi-Pohjassa lääkäreiden saatavuus on ollut koko ajan riittävällä tasolla ja on edelleen kohentumassa tehokkaan rekrytoinnin ansiosta. Audiologiassa eli kuuloon liittyvissä tutkimuksissa ja hoidoissa on valtakunnallinen osaamispula, mikä näkyy myös Länsi-Pohjassa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Mehiläinen Länsi-Pohja purkaa koronan aiheuttamia hoitotakuujonoja.

Jonossa on tällä hetkellä 130 potilasta, jotka ovat odottaneet hoitoon pääsyä pidempään kuin lain salliman kuusi kuukautta.

Sairaalan mukaan jonossa olevien määrä on kuitenkin saatu puolitettua vajaassa kahdessa kuukaudessa.

– Ei-kiireellinen poliklinikka- ja leikkaustoiminta käynnistyi kesän jälkeen normaalitahtisena elo-syyskuussa. Hoitotakuun piirissä olevien jonotilanne on sen myötä kohentunut ja kohentuu edelleen nopeasti tulevien viikkojen aikana, sähköpostitse tavoitettu liiketoimintajohtaja Lasse Männistö vakuuttaa.

Männistö arvioi, että kaihileikkauspotilaat pääsevät hoitotakuun edellyttämässä kuudessa kuukaudessa hoitoon marras-joulukuussa, keinonivelpotilaat ja kuulotutkimusasiakkaat puolestaan ensi vuoden alussa.

– Tilanne voi muuttua, jos koronapandemian toinen aalto alkaa vaikuttaa sairaalan leikkaustoimintaan, Männistö huomauttaa.

Mehiläinen Länsi-Pohjan suurin ongelma tällä hetkellä on hoidon tarpeen arvioinnissa, joka pitäisi tehdä kolmessa kuukaudessa.

Jonossa on 300 potilasta, joista runsaalla 20 prosentilla ylittyy hoitotakuun mukainen määräaika.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin yhtymähallitus on edellyttänyt, että hoitotakuujonot saataisiin purettua vuoden loppuun mennessä.