1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Puolustus kritisoi rajusti perussuomalaisten nuorten syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – syyttäjän mukaan kyseessä on rajatapaus

Kaksi syytettä koskee twiittiä ja sen kommentteja, kolmas Facebook-julkaisua.

kiihottaminen kansanryhmää vastaan
Vastaaja Jalonen oikeudessa
Syytteeseen johtaneen twiitin julkaisi Toni Jalonen (oik.). Jani Aarnio / Yle

Kolmea Perussuomalaiset nuoret ry:n entistä johtohahmoa vastaan luettiin keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kahden vastaajan osalta syyte liittyy Perussuomalaisen puolueen entisen nuorisojärjestön twittertilillä julkaistuun twiittiin vuoden 2019 eurovaalien alla. Kolmannen vastaajan syyte liittyy hänen tekemäänsä Facebook-julkaisuun.

12. toukokuuta 2019 julkaistussa twiitissä luki: "Äänestä perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä." Tekstin alla oli Euroopan parlamentin julkaisema kuva tummaihoisesta perheestä, johon oli syntynyt uusi lapsi.

Twiittiin liittyvästä rikoksesta ovat syytteessä Perussuomalaiset nuoret ry:n tapahtuma-aikainen varapuheenjohtaja ja twiitin kirjoittaja Toni Jalonen sekä Lapin piirin puheenjohtaja Johannes Sipola.

Sipola osallistui twiitin perään syntyneeseen keskusteluun, jossa hän kirjoitti ensin, että tummaihoiset eivät voi olla eurooppalaisia. Sen jälkeen hän kommentoi: "Ei ole tummaihoisia suomalaisia."

Aluesyyttäjä Maija Päivisen mukaan twiitti ja kommentit yhdessä loukkasivat tummaihoisten ihmisarvoa ja olivat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta ja jopa vihaa tummaihoisia kohtaan.

Sipolan kommentit eivät syyttäjän mukaan yksin täytä rikoksen tunnusmerkistöä mutta Jalosen twiittiin yhdistettynä täyttävät.

Syyttäjän mukaan syytteissä on kyse rajatapauksesta, jossa oikeuden täytyy ottaa huomioon korkeimman oikeuden ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuja.

Puolustus kritisoi syytettä

Molemmat vastaajat kiistävät syytteen. Heidän mukaansa oikeuspaikka on asiassa väärä, eikä kyse ole rikoksesta. Twiitti tai kommentit eivät puolustuksen mukaan panettele tai solvaa ketään rikoslain tarkoittamalla tavalla.

Jalosen avustajan mukaan twiitti oli poliittinen vastamainos Euroopan parlamentin mainokselle.

– Jos tässä nyt jotain solvataan niin Euroopan parlamenttia. Sitä täytyy olla mahdollisuus solvata, sanoi oikeustieteen lisensiaatti Kari Silvennoinen.

Jalonen itse sanoi oikeudessa, että hänen tarkoituksensa ei ollut solvata ketään vaan olla puolueen linjan mukaisesti EU-kriittinen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi pian twiitistä nousseen kohun jälkeen, että puolueen nuorisojärjestössä on pieni joukko ihmisiä, jotka eivät tunnu ymmärtävän puolueen linjaa.

Nuorisojärjestön varapuheenjohtaja Jalonen päätyi pahoittelelemaan twiittiään.

– Twiittini oli ajattelematon ja toimin impulsiivisesti idean syttyessä. Myöhemmin ymmärsin, että nyt meni metsään, mutta vahinko oli ehtinyt jo tapahtua, Jalonen kirjoitti tiedotteessa.

Muutama päivä myöhemmin Jalonen poisti twiitin. Oikeudessa hän oli yhä sitä mieltä, että twiitti oli virhearvio.

Syyttäjän teonkuvauksessa Jalosen tekoon sisältyi aluksi myös se, että tämä piti esillä Sipolan kommentteja twiittiketjussa. Jalonen kuitenkin huomautti kuulemisessaan, että Twitterissä käyttäjä ei voi poistaa toisten kommentteja vaan ainoastaan omiaan.

Sipolan kommentit ovat yhä tällä hetkellä luettavissa Twitterissä.

Loppulausuntoon mennessä syyttäjä kävi itse toteamassa saman ja ilmoitti poistavansa Jalosen syytteen kuvauksesta kohdan kommentin pitämisestä saatavilla. Hän vaatii Jaloselle 70 ja Sipolalle 60 päiväsakon rangaistusta.

Sipolan avustaja, asianajaja Mika Uunimäki kritisoi loppulausunnossaan valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista, joka määräsi syytteen asiassa nostettavaksi. Uunimäki arveli, että asian käsittely julkisuudessa johti siihen, että Toiviainen halusi asiassa syytteen nostettavaksi.

Uunimäen mukaan tällaisen poliittisen keskustelun ei pidä olla rangaistavaa.

Kolmas syyte Facebook-julkaisusta

Puolilta päivin oikeudessa luettiin kolmas syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Vastaajana on eurovaalien 2019 aikainen Perussuomalaiset nuoret ry:n toinen varapuheenjohtaja Auri Saarelainen (ent. Siika-Aho).

Saarelainen julkaisi 26. toukokuuta 2019 omalla Facebook-sivullaan kuvan kahdesta burkhaan pukeutuneesta ihmisestä. Kuvassa oli teksti: "Haluatko maamme näyttävän tältä? Älä jää nukkumaan. Äänestä." Julkaisun tekstiosuudessa Saarelainen listasi "10 hyvää syytä äänestää eurovaaleissa".

Saarelainen kiistää syytteen. Hänen avustajansa, oikeustieteen tohtori Kari Uoti sanoi oikeudessa, että syyttäjä näkee kuvassa jotakin, mitä siinä ei ole.

Uotin mukaan julkaisu ei solvaa ketään, vaan Saarelainen edustaa siinä puolueen maahanmuuttopoliittista ohjelmaa. Saarelaisen tarkoitus oli ajaa kuvalla burkhankäyttökiellon säätämistä.

– Hän on puolustamassa islaminuskoisia naisia tällä viestillään, Uoti sanoi.

Saarelainen ei ole pahoitellut tai poistanut julkaisuaan. Syyttäjä vaatii hänelle 70 päiväsakon rangaistusta. Syyttäjä vaatii myös verkkojulkaisun poistamista.

Puolue irtautui nuorisojärjestöstä

Helmikuussa 2020 Toni Jalonen erotettiin Perussuomalaisesta puolueesta sen jälkeen, kun hän oli julistautunut julkisesti fasistiksi.

Pian tämän jälkeen Perussuomalaiset katkaisi siteensä nuorisojärjestöönsä ja perusti uuden nuorisojärjestön Perussuomalainen nuoriso ry.

Tuomio keskiviikkona käsitellyssä asiassa annetaan 18. marraskuuta.

Päivitys 4.11.2020: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, jossa seurattiin koko oikeudenkäynti. Päivittäminen on lopetettu klo 12.49.

Lue lisää:

PS-Nuoret pahoittelevat kohuttua twiittiä: "Twiitti oli ajattelematon ja toimin impulsiivisesti idean syttyessä"

Perussuomalaiset perustaa uuden nuorisojärjestön – Halla-aho: "Emme halua tähän puolueeseen mitään rotuoppeja tai kallonmittausta"

Poliisi aloitti rikostutkinnan Perussuomalaisten nuorten EU-vaaleihin liittyvästä twiitistä – "Jutussa on kaksi epäiltyä"

Lue seuraavaksi