1. yle.fi
  2. Uutiset

Mitä tienasivat yritysjohtajat, kansanedustajat ja urheilijat – ja mitä se kertoo Suomesta? Katso kooste veropäivän huipuista

Kuka oli tulokärjessä urheilussa, politiikassa tai yritysmaailmassa? Kokosimme kiinnostavimmat verojutut tähän artikkeliin.

Verotiedot
Ilkka Brotherus, Paula Vesala ja Sami Lepistö
Ilkka Brotherus, Paula Vesala ja Sami Lepistö.Yle, AOP

Vuoden 2019 verotiedot tulivat julkisiksi tiistaina. Yle seurasi ja julkaisi päivän aikana useita veroaiheisia juttuja eri näkökulmista.

Kuka oli tilastojen kärjessä? Miten tienasivat muusikot, urheilijat ja yrittäjät? Mitä verotiedot kertovat yhteiskunnasta?

Kokosimme tähän juttuun linkit päivän kiinnostavimpiin verojuttuihin kategorioittain.

Tuhat suurituloisinta

Ilkka Brotheruksella yli 65 miljoonan tulot vuonna 2019 – katso lista yli tuhannesta suurituloisimmasta suomalaisesta

Julkisuuteen nousseiden verotietojen perusteella suurituloisin oli Ilkka Brotherus yli 65 miljoonan euron tuloillaan. Brotherus on omistanut urheiluvälineyhtiö Amer Sportsia, joka myytiin Kiinaan. Lisäksi hän on Sinituotteen hallituksen puheenjohtaja.

Listan toiseksi nousi pelialan konkari Petri Järvilehto reilun 30 miljoonan euron tuloilla. Järvilehto on peliyhtiö Seriouslyn perustaja ja luova johtaja.

Kolmanneksi ylsi viime vuonna ykköspaikkaa pitänyt peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen lähes 15 miljoonan euron tuloilla.

Ilkka Brotherus
Brotherus on omistanut urheiluvälineyhtiö Amer Sportsia, joka myytiin Kiinaan. Lisäksi hän on Sinituotteen hallituksen puheenjohtaja.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vastaamo tienasi yrityskaupoilla miljoonia

Valtavan tietomurron kohteeksi joutuneen Psykoterapiakeskus Vastaamon perustaja ja entinen toimitusjohtaja Ville Tapio tienasi vuonna 2019 yrityskaupalla miljoonia euroja.

Tapion verotettavat ansio- ja pääomatulot olivat vuonna 2019 yhteensä 3,4 miljoonaa euroa ja ansiotulot 74 000 euroa. Veroja ja maksuja Tapio maksoi 1,1 miljoonaa euroa.

Tapiot myivät viime vuonna enemmistön perustamastaan yrityksestä Intera Partnersille. Nopeasti kasvaneen psykoterapiakeskuksen myyntihintaa ei ole kerrottu.

Psykoterapiakeskus Vastaamo Oy.n toimitusjohtaja Ville Tapio, Mannerheimintie 12 B, 02.12.2016.
Vastaamon perustaja ja entinen toimitusjohtaja Ville Tapio tienasi vuonna 2019 yrityskaupalla miljoonia euroja.Jari Kovalainen / Yle

Valtionyhtiöiden johtajat ja yritykset

Suurten valtionyhtiöiden nykyisistä toimitusjohtajista eniten tienasi viime vuonna energiayhtiö Fortumia johtava Markus Rauramo. Hänellä oli verotettavia tuloja yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa. Viime vuonna vuonna Fortumin toimitusjohtajana toimi Pekka Lundmark, joka tienasi Rauramoa selvästi enemmän, vajaat 2,3 miljoonaa euroa.

Nykyisistä suurten valtionyhtiöiden toimitusjohtajista miljoonakerhoon pääsi myös lentoyhtiö Finnairin Topi Manner reilulla miljoonalla eurolla.

Fortumin uusi toimitusjohtaja Markus Rauramo Fortumin pääkonttorilla Espoossa 24. kesäkuuta 2020.
Markus Rauramolla oli verotettavia tuloja noin 1,2 miljoonaa euroa.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Yrityksistä veronmaksajana kunnostautui öljy-yhtiö Neste, joka maksoi yhteisöveroa yhteensä 224 miljoonaa euroa. Nestettä seurasivat lääkejätti Bayer ja OP-ryhmä.

Top 5 yhteisöverojen maksajat 2013–2017.
Suurimmat yhteisöveron maksajat viideltä vuodelta.Juha Rissanen, Yle

Ministerit, kansanedustajat ja kuntapomot

Politiikassa pienipalkkaiset naiset nousivat vallan huipulle.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuusinkertaisti ansionsa: Marin tienasi aiemmmin 20 000 euroa, mutta viime vuonna tulot olivat ministeripestin ansiosta 121 000 euroa. Myös ex-valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) ja sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) tulot ovat nousseet tuntuvasti kansanedustajauran auettua.

Suurituloisin ministeri viime vuonna oli maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), jolla oli verotettavaa tuloa yhteensä noin 197 000 euroa.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajista eniten verotettavaa tuloa viime vuonna oli nyt-liikkeen Harry Harkimolla, yhteensä 323 000 euroa. Toisena oli kokoomuksen Petteri Orpo.

Kuntapomojen tuloykkönen oli Tampereen pormestari Lauri Lyly lähes 280 000 euron ansiotuloillaan. Seuraaviksi kiilasivat Turun ja Vantaan kaupunginjohtajat hieman yli 200 000 euron ansioillaan.

Sanna Marin saapui hallituksen talousarvioneuvotteluiden kolmannen päivän istuntoon Säätytalolle.
Pääministeri Marin (sd.) kuusinkertaisti tulonsa viime vuonna.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Muusikot

Suomalaisista populaarimusiikin artisteista suurituloisimpia ovat miehet: Kärkikymmenikössä kahdeksan kymmenestä on miehiä. Suurituloisin muusikko oli Saksassakin suositun Sunrise Avenuen laulaja Samu Haber 375 000 eurolla.

Muusikkonaisista suurituloisimpia olivat Paula Vesala ja Jenni Vartiainen.

Samu Haber
Samu Haber oli jälleen kovatuloisin muusikko.Jens Kalaene / AOP

Sometähdet

Tubettamisella ja somevaikuttamisella tienataan vuosi vuodelta suurempia summia. Vuonna 2019 YouTube-videoilla tienattiin ensimmäistä kertaa yli 200 000 euroa. Suurimmat tulot kääri itselleen jälleen TheRelaxingEnd-nimellä YouTube-videoita tekevä Lauri Puttonen.

Toisena somevaikuttajien listalla oli bloggaaja ja yrittäjä Natalia Salmela, joka tienasi reilut 169 000 euroa. Kolmanneksi eniten tienasi NaaG, nimellä tubettava Janne Naakka 131 000 eurolla.

natalia salmela
White Trash Disease -blogia kirjoittava yrittäjä Natalia Salmela oli viime vuonna toiseksi eniten tienannut somevaikuttaja.Tiina Leinonen

Nuoret

Alle 30-vuotiaiden määrä Suomen tulokärjessä romahti. Viime vuonna julkaistulla tuhannen suurituloisimman listalla nuoria oli 28 kappaletta – tänä vuonna enää 16. Joukossa ei ole ensimmäistäkään naista.

Vuonna 1989 tai sen jälkeen syntyneistä kovatuloisin oli Tomi Kyöstilä. Hammashoitolaitteistoja valmistavan Planmecan omistajasukuun kuuluva Kyöstilä on listan vakionimi. Nuorena listoille nousee todennäköisimmin, jos kuuluu yritteliääseen sukuun tai on pelialalla.

Ikäjakauma grafiikkana:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Urheilijat

Jokeri-puolustaja Sami Lepistö keräsi vuonna 2019 noin 1,1 miljoonan euron verotettavat tulot. Summasta puolet oli ansiotuloja. Jokerien päävalmentaja Lauri Marjamäki kasasi vuonna 2019 verotettavia tuloja noin 344 000 euroa.

Maastohiihtäjä Iivo Niskanen, 28, tienasi vuonna 2019 Suomessa eniten perinteisistä yksilölajien urheilijoista, 192 000 euroa.

Listalla ei ole mukana esimerkiksi jääkiekon NHL-tähtiä tai Formula 1 -kuljettajia, jotka maksavat veronsa muualle kuin Suomeen.

Suomalaiset e-urheilijatkin tienasivat viime vuonna suuria palkintosummia, mutta ne eivät näy täysin heidän verotettavissa tuloissa. Asia selviää Yle Urheilun keräämistä verotiedoista.

Sami Lepistö
Jokeri-puolustaja Sami Lepistö.Tomi Hänninen

Mitä verotiedot kertovat tämän päivän Suomesta?

Vuoden 2019 verotiedot kertovat, että Suomessa ei rikastuta enää vain tekniikalla ja teollisuudella, vaan mitä monipuolisemmilla keinoilla.

Julkisessa tulokärkikymmenikössä oli tällä kertaa kolme pelimiljonääriä, kolme kuolinpesää, it-alan omistaja, älylukkojen kehittäjä, kauratuotteiden valmistaja ja kemiantuotteita tekevän konsernin perijä.

Yksi muutos verotuksessa oli Portugalin ja Suomen välisen verosopimuksen päättyminen. Sen myötä Portugalissa asuvien suomalaisten eläkkeistä on alettu taas kantaa veroa, mikä on tuonut kovatuloisia vuorineuvoksia takaisin Suomen verotuksen piiriin.

Tänä vuonna 4 400 suurituloista pyysi nimensä poistamista Verottajan medialle keräämältä suurituloisten listalta. Yle pyrki päivän aikana etsimään myös nimensä piilottaneiden tietoja. Mitä suuremmat tulot, sitä varmemmin ne halutaan piilottaa, kertoo Ylen tarkastelu.

Helsingin Sanomat ja 19 muuta mediaa protestoi tänä vuonna nimien piilottamista vastaan sulkemalla yleisölle suunnatut verokoneensa. Medioiden mukaan puuttuvat nimet tekevät listasta epätarkan ja vähentävät kansainvälisestikin poikkeuksellista verotietojen avoimuutta Suomessa.

Suurituloisimpien sukupuolijakauma grafiikkana:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi