1. yle.fi
  2. Uutiset

Tyhjentynyt sairaala myytävänä

Ylivieskassa sijaitseva psykiatrinen sairaala on jäänyt tyhjilleen. Tältä siellä nyt näyttää.

Tässä sairaalassa hoidettiin vuosikymmeniä mielenterveysongelmista kärsiviä pitkäaikaissairaita potilaita.

Entisen B-mielisairaalan uudemmat osat on rakennettu 1980-luvulla. Alkuperäiset rakennukset valmistuivat 1961.

Osalla potilaista oli osastolla oma huone käytössään. Osa asui asuntoloissa, joissa oli yhteiset sosiaalitilat.

Visalassa kuntouttavalla työtoiminnalla oli suuri merkitys. Puutyöpajassa mielenterveyspotilaat saivat tehdä työtä käsillään.

Myös potilaiden ja henkilökunnan liikuntaan panostettiin.

Nyt tyhjälle sairaalalle on etsitty uusia omistajia huutokaupassa. Tämä juhlasalinakin käytetty tila kiinnosti nettihuutokaupan ostajaehdokkaita.

Kiinteistöpäällikkö Antti Wiik Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä esitteli huutokaupattavaa kohdetta kiinnostuneille.

Psykiatrinen toiminta lakkasi Visalassa vuonna 2016. Sairaala jäi hiljalleen sairaanhoitopiirille tarpeettomaksi.

Kalliista laitoshoidosta B-mielisairaaloissa alettiin luopua 1970-luvun lopulla, kun siirryttiin mielenterveyspotilaiden avohoitoon. Sairaalakeskeisen hoitojärjestelmän purkaminen aloitettiin vuonna 1983.

Osa Visalan rakennuksista on purkukuntoisia, osassa on sisäilmaongelmia ja esimerkiksi lattiaan on porattu reikiä asbestin kartoittamiseksi.

Visalan sairaala koostuu seitsemästä rakennuksesta, ja maa-alue on liki 12 hehtaaria. Osa viljelysmaista on vuokrattu maanviljelijöille.

Sairaalan ylläpito maksaa sairaanhoitopiirille kuukaudessa noin 10 000 euroa. Kiinteistöveroineen vuosikustannukset ovat liki 200 000 euroa. Rakennusten korjaaminen maksaisi paljon.

Sairaalan purkupäätöskin ehdittiin jo tehdä. Kustannukseksi arvioitiin 500 000–1 000 000 euroa. Huutokaupalla haluttiin kuitenkin selvittää, löytyisikö kokonaisuudelle sittenkin halukasta ostajaa.

Sairaalasta tuli kuusi tarjousta. Korkein huuto oli 12 000 euroa.

Kiinteistöä on aiemmin tarjottu ostettavaksi Ylivieskan kaupungille. Kaupunginjohtaja Maria Sorvisto ehdottaa, ettei kaupunki hanki sairaalaa omistukseensa. Kaupunginhallitus päättää asiasta marraskuun puolivälissä.

Mitä Visalassa tapahtuu tulevaisuudessa, se jää nähtaväksi.

Tekijät

Pekka Loukkola

Kuvaaja

Paulus Markkula

Julkaistu 10.11.2020

Lue seuraavaksi